HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye: Devlet başkanlığı seçimleri 3 Haziran'da

İç savaşın üç yıldır devam ettiği Suriye'de başkanlık seçimleri 3 Haziran'da yapılacak. Devlet Başkanı Beşar Esad'ın tekrar aday olması ve seçimi kazanması bekleniyor.

Suriye: Devlet başkanlığı seçimleri 3 Haziran'da

Üç yıldır devam eden iç savaşla sarsılan Suriye'de devlet başkanlığı seçimlerinin 3 Haziran'da yapılağı açıklandı.

Parlamento'da düzenlenen özel oturumda konuşan Meclis Başkanı Muhammed Lahham, "Suriye Arap Cumhuriyeti başkanlık seçimleri ülkedeki Suriye vatandaşları için 3 Haziran tarihinde sabah 7 ile akşam 7 saatleri arasında yapılacaktır" dedi.

Associated Press (AP) haber ajansına göre bu açıklamadan sadece saatler önce bir çift havan topu Şam merkezindeki meclis binasının yanına düştü. Patlamada 5 kişi hayatını kaybetti.

İç savaş sürerken seçimlerin nasıl yapılacağına dair herhangi bir açıklama ise yapılmadı.

Esad'ın yeniden aday olması bekleniyor17 Temmuz'da görev süresi dolacak olan Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, bir sonraki yedi yıllık dönem için aday olması ve üç yıldır devam eden ve 150 binden fazla kişinin ölümüne neden olan iç savaşa rağmen kazanması bekleniyor.

Seçim için getirilen yeni kurallara göre, başkanlığa aday olmak için son 10 yıldır Suriye içinde yaşamak gerekiyor. Bu kural, Esad muhalifleri arasında olan ve yurt dışında yaşayan önemli isimleri seçim dışı bırakıyor.

Esad yönetimine muhalefet edenleri destekleyen uluslararası güçler erken seçim planlarını "demokrasi parodisi" olarak tanımlamışlardı.

Meclis Başkanı Lahham seçimde aday olacakların 22 Nisan'dan itibaren 1 Mayıs'a kadar adaylık için başvuru yapabileceklerini açıkadı.

Savaş nedeniyle ülke nüfusunun neredeyse yarısının yerinden edildiği tahmin ediliyor.

Suriye dışında yaşayan vatandaşlar için oy kullanma tarihi ise 28 Mayıs olarak belirlendi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler