HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye konulu ‘üçlü’ toplantı Astana’da başladı

MOSKOVA(ANKA) - Suriye'de ateşkesin denetlenmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran tarafından oluşturulması kararlaştırılan üçlü mekanizmaya ilişkin toplantı, Kazakistan'ın başkenti Astana'da başladı. Suriye toplantısına BM ve Ürdün'den de uzmanların katıldığı bildirildi.

Sputnik İngilizce, Rusya, Türkiye ve İran'ın oluşturduğu ortak komisyonun Suriye'deki ateşkesin denetlenmesine yönelik mekanizmanın ele alındığı toplantının Astana'da başladığını duyururken konuya yakın bir kaynağa dayanarak görüşmelere BM ve Ürdün'ün de katıldığına dikkat çekti.

Astana'da 23-24 Ocak günlerinde yapılan ve Suriye muhalefetinin de yer aldığı görüşmelerde üç garantör ülke Rusya, İran ve Türkiye'nin Suriye'deki ateşkesin ihlallerini denetlemek için üçlü bir komisyonun kurulması konusunda mutabık kaldıkları anımsatılan haberde bugün Astana'da yapılan toplantıda mekanizmanın detayları ve uygulamasının ele alındığı belirtildi.

Aynı kaynak, ateşkes rejiminin korunması ve ateşkes ihallerinin engellenmesinin yanısıra işbirliği ve insani konuların ele alınacağı toplantıda ayrıca Suriye hükümeti ile muhalefet arasındaki güvenin artırılması meselesinin üzerinde durulacağını anlattı.

Sputnik, BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın bu ayın ilk yarısında yapılması öngörülen Cenevre görüşmelerini, Astana girişiminin uygulamaya geçebilmesine fırsat vermek için 20 Şubat'a kadar ertelediğini anımsattığı haberinde geçen ay Astana'da yapılan görüşmelerde Suriye savaşının patlak verdiği 2011'den bu yana ilk defa Suriye hükümeti ve silahlı muhalif grupların bir araya getirildiğinin altını çizdi. (ANKA)(CN/ORH)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler