HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye Kürtleri ile Barzani arasında 'hendek' krizi

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin, Suriye’de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesi sınırına kaçakçılığın önlenmesi için 17 kilometre uzunluğunda hendek kazması, gerginliğe neden oldu.

Suriye Kürtleri ile Barzani arasında 'hendek' krizi

Rojava’nın çeşitli kentlerinden binlerce kişi sınırda peşmergelerle karşı karşıya geldi, olaylar sırasında bir kişi yaralandı. Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Zaho Bölge sorumlusu Serbest Lezgin Sindori, hendeğin kaçakçıların ve El Kaide bağlantılı IŞİD militanlarının geçişini engellemek için yapıldığını söyledi. Rojava’nın Cizire Kantonu Yasama Meclisi Başkanı Hekem Kello ise, bölgede söz sahibi olamayan IKDP’nin bunu içine sindiremeyerek hendeği kazdığını iddia etti.

Suriye’de Kürtlerin denetimindeki üç özerk kantonun ilan edildiği Rojava bölgesi ile sınırdaki geçişler nedeniyle aralarında sorun bulunan Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin liderliğini yaptığı IKDP arasındaki gerginlik, son günlerde sınıra kazılan kilometrelerce uzunluğundaki hendek nedeniyle had safhaya ulaştı. İki kesim arasında sınırı oluşturan Dicle Nehri’nin bitiminden sonra devam eden sınır kesiminde ise 3 metre derinliğinde, 2 metre genişliğinde ve 17 kilometre uzunluğunda bir hendeğin kazıldı.

SURİYE KÜRTLERİ PEŞMERGELERLE KARŞI KARŞIYA GELDİ

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile özellikle de IKDP’nin şimdiye kadar sınır geçişlerinde kendilerine hep zorluk çıkardığını iddia eden Suriye Kürtleri çeşitli bölgelerden hendeğin kazıldığı sınır kesimine akın etti. Liderliğini Mesut Barzani’nin yaptığı IKDP’yi protesto eden göstericileri, hendeğin üzerinde mevzilenen peşmergeler havaya ateş açarak engellemeye çalıştı. Peşmergelerin açtığı ateşte ise göstericilerden biri yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Suriye’nin Rojava bölgesinde son bir haftadır IKDP’yi protesto eden gösteriler devam ederken, Peşmerge Bakanlığının ise sınırdaki mevzilerini güçlendirdiği belirtildi.

"HENDEK, KAÇAKÇI VE EL KAİDE’CİLERE KARŞI"

DHA muhabirinin görüştüğü IKDP Zaho 18’inci Bölge sorumlusu Serbest Lezgin Sindori, Kürt bölgesine Rojava bölgesinden otomobillerle kaçak geçişlerin yapıldığını, bu geçişleri zaman zaman Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının da gerçekleştirdiğini ileri sürdü. Sindori, "17 kilometrelik bölümde şimdiye kadar otomobillerle kaçakçılık yapılıyordu. Ayrıca bu kesimden IŞİD militanları da bizim bölgemize geçiyordu. Kaçak otomobil ve El Kaide militanlarının geçişini engellemek amacıyla bu hendek kazıldı. Sınır sivil geçişlere kapalı değil. Sadece otomobillerin geçişine kapatılması için bu uygulama yapıldı. Rojava tarafında ise PYD kendisi geçişleri engelliyor" dedi.

"PYD, TERÖRİSTLERLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR" İDDİASI

IKDP’nin resmi internet sitesinde konuyla ilgili yapılan açıklamada ise, hendeğin kazılmasıyla ilgili kararı Kürt Bölge hükümetinin verdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, "Semalka kapısı resmi olarak açık. Ancak 17 kilometrelik sınır hattı ise boş ve bu alan teröristler ve kaçakçılar tarafından kullanılıyor. PYD ile ittifak içerisinde olan teröristler buradan rahatlıkla Kürdistan Bölgesine geçebilirler. PYD, Rojava’da Kürtlerin mücadelesi önünde büyük bir engel haline gelmiştir" denildi.

"ASIL KAÇAKÇI KÜRT BÖLGESİNİN ALTINI ÜSTÜNÜ SATANLARDIR"

Rojava’nın Cizire Kantonu Yasama Meclisi Başkanı Hekem Kelo ise Suriye’de Kürtlerin denetiminde bulunan Rojava bölgesinin özgürleşmesinden şimdiye kadar IKDP ve Barzani ailesinin bu devrime hep karşı çıktığını ve bunu engellemeye çalıştığını iddia etti. IKDP’nin sınırı sürekli kapattığını öne süren Hekem Kelo, "IŞİD teröristleri, Rojava bölgesinden değil Suriye’nin başka yerlerinden Irak’a geçiş yapıyor. Teröristlerin geçişine engel olmak istiyorlarsa Rojava sınırının dışındaki yerlerde Hendek kazsınlar. IKDP’nin amacı Rojavayı sindirmek. Daha önceleri bazı aileler günlük geçimlerini sağlayabilmek için çocuklarıyla birlikte Irak Kürt bölgesine geçip oradan bazı ufak tefek malzemeler getirip satıyorlardı. Ancak buna bile tahammül edemeyen KDP bu hendekleri kazarak bunun önüne de geçmek istedi. Buna kaçakçılık da denemez. Asıl kaçakçılık Kürdistan’ın altını ve üstünü satanlardır" dedi.

BDP'DEN 'HENDEK' KINAMASI

Diyarbakır'da BDP'li belediye başkanları da bölgede hendek kazılmasına tepki göstererek, Mesut Barzani'nin lideri olduğu KDP'yi kınadı. Kürtlerin birbirinden uzaklaştırılmaya çalışıldığını belirten BDP İl Başkan Yardımcısı Eşref Mamedoğlu, KDP yönetiminin Rojava'daki Kürtler'i aşiretsel bir yapıya zorladığını ileri sürdü.

Diyarbakır merkez Kayapınar İlçesi Cigerxwin Kültür Merkezi önünde aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Başkan Vekili Fırat Anlı ile ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve parti yöneticilerinin de bulunduğu yaklaşık 100 partili, basına kapalı 3 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantı sonrası BDP İl Başkan Yardımcısı Eşref Mamedoğlu, yaptıkları toplantıda aldıkları kararı Kürtçe ve Türkçe yaptığı konuşmalarla basın mensuplarına açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile Suriye'deki Rojava Bölgesi arasında hendek kazılmaya başlandığını belirten Mamedoğlu, KDP'nin bu hendekle Kürtlerin 4 parçaya ayrılarak birbirinden uzaklaşmasına hizmet ettiğini savunup şunları söyledi:

"Açıklamamızın konusu, Rojava'da yaşanan devrimden sonra, Güney'in (Irak Kürt Bölgesel Yönetimi), Rojava'da yaşanan devrime olan tutumudur. Yaşayış itibariyle aşiretsel, ailesel boyutuyla paramparça edilerek Kürdistan'ı oluşturma noktasında ulusal, hegomonik güçlerin talepleri doğrultusunda, ayrı ayrı yaşamaya mahkum edildiği açıktır. 20'nci yüzyılın başında Kürdistan 4 parçaya bölünerek gerek mayın, tellerle ve coğrafik olarak da birbirinden uzaklaştırılması hedefi açıktır. Yaşadığımız sıkıntı Ortadoğu'da değişen dengelerle birlikte, bir çok ülkede yaşanan ve adına bahar denilen bir çok diktatörün devrilmesiyle sonuçlanan ve yıllar önce Suriye'de temeli atılan hareketimizin önderi, önderlik de Suriye'de kaldığı süre içerisinde, oradaki halkımızın örgütlenme modelini oluşturması noktasında, felsefesini oluşturan model çerçevesi içerisinde, devrim gelişti ve Rojava devrimi oluştu. Bu devrim 3 Kantona ayrılarak kendini ayakta tutmaya devam etmektedir."

"KDP, AKP VE ULUSLARARASI GÜÇLERE HİZMET EDİYOR"

Suriye ile Türkiye arasında uzun uzadıya bir mayın tarlası ve tel örgüsü olduğunu söyleyen Mamedoğlu, "Suriye ile Türkiye arasında uzun uzadıya bir mayın tarlası ve tel örgüsü var bildiğiniz gibi. Yıllardır bu mayınları geçerek akrabalarıyla görüşen insanlar, yada farklı şekilde geçim kaynağı için geçen insanlar, bu mayınlar nedeniyle yaşamını yitirmiş, sakat kalmıştır. Temel sıkıntı Rojava devrimini engellemek. Başta Türkiye'de AKP, uluslararası güçler ve KDP yönetiminin yaklaşımıyla, Rojava ile Güney arasında kazılan bir hendek sözkonusudur. Bu hendek, mayınlardan tellerden oluşan duvarlardan ve Kürdistan'ın 4 parçaya bölünmesinden hiç bir farkı yoktur. Bu hendek, yapılanların tümüne hizmet etmektir. Enfal, Halepçe, Dersim, Zilan ve Roboski bir araya getirildiğinde, bu hendekte bunlarla eş anlamlıdır. Öyle de görmek gerekir. Biz şu anda Rojava ile Güney arasında KDP yönetiminin açtığı hendeği, AKP'den Türkiye'den veya uluslararası güçlerden bağımsız olmadığını ve KDP'nin bu hendekle, bu güçlere hizmet ettiğini görüyoruz. Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğimizi, BDP olarak bunu kınadığımızı belirtiyoruz" diye konuştu. (DHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler