HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'de ateşkes için Erdoğan'dan açıklama: Tarihi fırsat

Suriye'de rejim ve muhalifler arasında ateşkes sağlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye'de akan kanın durması için bunun bir fırsat olduğunu ve bu fırsatı asla kaybetmemek gerektiğini belirtti.

Suriye'de rejim ve muhalifler arasında ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldı. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın dün gece yarısı yürürlüğe gireceğini duyurduğu ateşkin ülke genelinde uygulamaya konuldu. BM'nin terör örgütü olarak kabul ettiği gruplar ateşkesin dışında tutulurken, Türkiye ve Rusya anlaşmanın garantörleri konumunda.

SURİYE'DEKİ ATEŞKES EL NUSRA VE IŞİD DAHİL DEĞİL, 7 MUHALİF GRUP VE MİLİTANLARI DAHİL

El Nusra Cephesi ve IŞİD dahil edilmediği ateşkese, Beşar Esad yönetimiyle anlaşan 7 muhalif grup ve bu grupların toplam 60 bin militanı dahil..

Ateşkes, yerel saatle 00.00'da (TSİ 01.00) yürürlüğe girdi.

ERDOĞAN: BU FIRSATI ASLA KAYBETMEMEK GEREK

Suriye'de ilan edilen ateşkes sürecini değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Suriye'de akan kanın durması için bir fırsatla karşı karşıya olunduğunu ve bu fırsatı asla kaybetmemek gerektiğini söyledi.

Ankara'yı ziyaret eden Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, dün Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye rejimi ve muhalifler arasında Suriye genelinde ilan edilen ateşkese dair değerlendirmesi soruldu.

GARANTÖRLER RUSYA VE TÜRKİYE

Rusya ve Türkiye dün ateşkesin gece yarısından itibaren yürürlüğe gireceğini, sürecin garantörlerinin Rusya ve Türkiye olduğunu açıklamışlardı.

Muhalif grupların isimleri şöyle:

Feylak eş Şam: İdlib, Humus ve Hama’da faaliyet gösteriyor, 4 bin militanı var. Özgür Suriye Ordusu’nda (ÖSO) yer alıyor.

Ahrar’uş Şam: Şam, Deraa, İdlib, Lazkiye, Hama ve Humus’ta 16 binlik bir güç.

Ceyşul İslam (İslam Ordusu) : Şam, Deraa, Deyr ez-Zor, Lazkiye, Hama ve Humus’ta faal. 12 bin militanı var.

Suvar el Şam: İdlib ve Lazkiye’de faaliyet gösteriyor, 2.5 bin militanı var. (ÖSO)

Ceyşul Mücahidin: İdlib ve Hama’da faaliyet gösteriyor, 8 bin militanı var. (ÖSO)

Ceyş İdlib: İdlib’de faaliyet gösteriyor, en az 6 bin militanı var. (ÖSO)

Cebhe eş Samiye (Şamiye Cephesi): İdlib ve Şam’da faaliyet gösteriyor, yaklaşık 3 bin militanı var. (ÖSO)

"MUHALİF GRUPLAR BİR ARAYA GELECEK"

Hürriyet'in internet sitesinde yer alan açıklamalara göre Doğu Halep'te yine Rusya ve Türkiye öncülüğünde ilan edilen ateşkesin ardından, bir süredir Suriye'deki muhaliflerin ve Rusya temsilcilerinin Ankara'da görüşmeler yürüttüğünü belirten Erdoğan, bu görüşmeler sonucunda bir mutabakata varıldığını, ateşkes ilan edildiğini ve tarafların kontrollerindeki bölgeleri genişletmeyeceğini söyledi.

"Suriye'de akan kanın durması fırsatıyla şu anda karşı karşıyayız. Bu fırsatı asla kaybetmemek gerekiyor. Açılan bu fırsat penceresi heba edilmemelidir" diyen Erdoğan, "BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü kabul edilen gruplar, bu ateşkesin dışındadır...Bir taraftan ateşkes sürdürülürken, diğer taraftan da siyasi sürecin canlandırılması için, rejim ile muhalefet arasında Astana'da bir toplantı yapılması planlandı ve Astana'da bu garantör ülkeler nezaretinde muhalif gruplar bir araya gelecek" dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Suriye rejimi ve muhaliflerin temsilcilerinin Astana'da görüşmeler yapması yönünde bir mutabakat ortaya çıkmış; Türkiye, Rusya, İran ve Suriye yönetimlerinin bu görüşmelerin Astana'da yapılması konusunda mutabakat sağladığı duyurulmuştu.

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve bu süreci kapsamlı olarak ele aldıklarını belirten Erdoğan, ateşkes sürecine destek veren tüm kesimlere teşekkür ettiğini söylerken, "Elimizden gelen her türlü çabayı göstermeye devam edeceğiz" dedi.

DIŞİŞLERİNİN 'SURİYE'DE ATEŞKES' AÇIKLAMASI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bilindiği gibi, Suriye ihtilafının kapsamlı siyasi çözümü yolunda rejim ve muhalefet arasında görüşmelerin başlatılması, şiddete son verilmesi ve insani yardımların yapılabilmesi amacıyla uzun zamandır yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Bu çabalarımızın sonucunda, Suriye’de çatışan taraflar arasında, ülke genelinde 30 Aralık 2016 günü saat 00.00 itibariyle ateşkese gidilmesi hususunda bir mutabakata varılmıştır" ifadeleri yer almıştı.

PUTİN DE AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasıyla eş zamanlı olarak Rusya, Şam rejimi ve muhaliflerden de açıklamalar gelmiş; Rusya Devlet Başkanı Putin, "Suriye rejimi ve silahlı muhalifler Suriye’de ateşkes anlaşmasını imzaladı" demişti.

Rejimin haber ajansı SANA "Suriye Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı ülke genelinde ateşkes ilan etti" derken, Suriyeli muhalifler, 'Tüm Suriye’yi kapsayan bir ateşkes anlaşmasına varıldığını' teyit etti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu sabah yaptığı açıklamada "Ateşkes her an olabilir" demişti.

'TERÖR ÖRGÜTLERİ MUTABAKATIN DIŞINDA'

Dışişleri açıklamasında, "BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütü olarak kabul edilen gruplar bu mutabakatın dışındadır" denilmişti.

Rusya Savunma Bakanı ise "7 muhalif grup ateşkes anlaşmasını imzaladı" demişti.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer alıyor:

"Taraflar, bu düzenlemeyle, hava saldırıları dahil, silahlı saldırıları durdurmayı, kontrolleri altındaki bölgeleri birbirleri aleyhine genişletmemeyi taahhüt etmişlerdir.

Bu ateşkese tüm tarafların riayet etmesi önem taşımaktadır. Türkiye ve Rusya çatışmasızlık durumuna güçlü destek vermekte olup , bunun takibini de birlikte yapacaklardır.

Sahadaki gruplar üzerinde nüfuzu olan ülkelerin de ateşkesin idamesi yolunda gerekli desteği sağlaması kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.

Ülkemiz , birkaç gün önce Halep'ten insani amaçlı tahliyelerin tamamlanmasında ve yarından itibaren de Suriye genelinde ateşkesin devreye girmesinin sağlanmasında belirleyici rol oynamıştır.

Türkiye, çatışmasızlık durumuna tam olarak riayet edilmek suretiyle, Suriye'de Cenevre Bildirisi ve 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı temelinde gerçek bir siyasi geçişin sağlanabilmesi amacıyla, kısa süre içinde Astana’da rejim ve muhalefetin garantör ülkelerin nezaretinde biraraya gelerek BM gözetimindeki siyasi süreci yeniden canlandırma yolunda kaydadeğer adımlar atmaları ümidiyle, bu kapsamdaki çabalarını ara vermeden sürdürecektir."

BMGK, SURİYE'DEKİ ATEŞKESİN ARDINDAN TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), ülke genelinde ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından Suriye konusunu görüşmek üzere bugün toplanacak.

Birleşmiş Milletlerden (BM) yapılan açıklamada, BMGK'nın kapalı oturumda Suriye konusunu görüşeceği ifade edildi.

Toplantı talebinin kimden geldiğine ilişkin ise bir açıklama yapılmadı..

Öte yandan, BMGK'da Irak'taki gelişmeleri görüşmek için de bir toplantı yapılacak.

DE MİSTURA: İNSANİ YARDIMI KOLAYLAŞTIRMASINI UMUYORUM

Ateşkes ilanının ardından Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan de Mistura'nın ofisinden açıklama yapıldı:

"Özel temsilci, Suriye hükümeti ve muhalifler arasındaki ülke çapında ateşkes ilanını memnuniyetle karşılıyor. Ateşkesin, insani yardımın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını kolaylaştırmasını temenni ediyor."

ABD DIŞİŞLERİ: TARAFLARIN RİAYET ETMESİNİ UMUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Türkiye ile Rusya'nın garantörlüğündeki Suriye ateşkesinin olumlu bir gelişme olduğunu ve bunu memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti. Toner, "Tamamen etkin olmasını ve tarafların tümüyle ateşkese uymasını umuyoruz" diye konuştu.

AHRAR-UŞ ŞAM: ÇEKİNCELERİMİZ VAR, İMZALAMADIK

Muhalif grup Ahrar-uş Şam'ın sözcüsü Ahmet Kara Ali, "Açıklanan ateşkes ve beraberindeki görüşmelere dair bazı çekincelerimiz var ve bu nedenle anlaşmayı imzalamadık. Zamanı geldiğinde açıklama yapacağız" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler