HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'de ateşkes için son dakika gelişmesi: Türkiye ve Rusya anlaştı

Suriye'de ateşkes sürecine ilişkin son dakika bir gelişme yaşandı; Türkiye ve Rusya'nın plan üzerinde anlaştığı belirtildi.

Suriye'de ateşkes için son dakika gelişmesi: Türkiye ve Rusya anlaştı

Ankara ve Moskova'nın Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştığı belirtildi.

Anadolu Ajansı, Türkiye ile Rusya'nın, Suriye'de taraflara sunacakları genel ateşkes planı önerisinde anlaştığını duyurdu. Ajansın, güvenilir kaynaklara dayandırdığı habere göre, Türkiye ile Rusya, Halep'in doğusunda ilan edilen ateşkes ve tahliyeden sonra ateşkesin ülke genelinde yaygınlaştırılması için taraflara önerecekleri bir plan üzerinde mutabık kaldı.

PLAN REJİM VE REJİM YANLISI GRUPLARIN MUHALİFLERLE ÇATIŞTIĞI TÜM BÖLGELERDE UYGULANACAK

Planın, Suriye hükümet güçleri ve rejimi ve rejim yanlısı grupların muhaliflerle çatıştığı tüm bölgelerde uygulanması hedefleniyor.

GECE YARISI YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ HEDEFLENİYOR

Ateşkesin gece yarısı yürürlüğe girmesinin hedeflendiği kaydedildi.

'TÜRKİYE VE RUSYA GARANTÖR OLACAK'

Ankara ve Moskova'nın uzlaşma çerçevesinde ateşkesin yürürlüğe girmesi için çaba göstereceği ancak "terör örgütlerinin" ateşkes kapsamı dışında tutulacağı vurgulandı.

Ateşkesin başarılı olması durumunda rejim ve muhaliflerin, Kazakistan'da siyasi müzakerele başlayacağı bildirildi.

Türkiye ve Rusya'nın ayrıca sürecin garantörlüğünü yaparak, müzakerelerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında öngörülen siyasi geçiş süreci çerçevesinde katkı sunmayı amaçladığı da ifade edildi.

DÜN ANKARA'DA KRİTİK BİR TOPLANTI GERÇEKLEŞMİŞTİ

Dün Ankara'da kritik bir toplantı gerçekleşmiş Türkiye, Rusya ve Suriyeli muhalifler aynı masaya oturmuştu.

ASTANA'DA GERÇEKLEŞECEK MÜZAKERE GÖRÜŞMELERİ İÇİN MUTABAKAT SAĞLANMIŞTI

Türkiye, Rusya ve İran, Suriye çapında ateşkesin ele alınacağı ve Suriye yönetimi ile muhalefetinin görüşeceği müzakerelerin Ocak ayında Astana'da gerçekleştirilmesi konusunda mutabakat sağlamıştı.

GÖRÜŞMELER 23 ARALIK'TA BAŞLADI

Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre Suriye’nin genelinde bir ateşkes anlaşmasına varmak amacıyla silahlı muhalif gruplarla Rus ve Türk yetkililer arasındaki görüşmeler Ankara'da 23 Aralık'ta başladı.

GÖRÜŞMELER RUSYA İÇİN BİR İLK

Bu görüşmeler, Rusya’nın daha önce ‘terörist’ kategorisinde tanımladığı bazı silahlı gruplarla aynı masada oturması açısından bir ilk olma özelliği taşıdı.

HİCAB: ATEŞKES GÖRÜŞMELERİNİ DESTEKLİYORUZ

Varılan anlaşma öncesinde bir açıklama yapan Suriyeli muhaliflerin Yüksek Müzakere Heyeti Genel Koordinatörü Riyad Hicab, muhaliflerin ateşkese ve BM denetiminde Cenevre merkezli siyasi geçiş müzakerelerine hazır olduğunu söylemişti.

Hicab yazılı açıklamasında, küresel aktörlerin tutumundaki değişimi ve Cenevre 1 mutabakatına dayalı bir anlaşmayla sonuçlanacak ‘samimi’ çabaları olumlu karşıladıklarını ifade etti.

Hicab, Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılması planlanan Suriye görüşmelerine davet edilmediklerini de vurguladı.

Yüksek Müzakere Heyeti, Esed rejimi ile yapılacak her hangi bir siyasi geçiş müzakereleri yürütmek amacıyla muhalifler tarafından kurulan bir şemsiye kuruluşu.

2016 Cenevre görüşmelerinden hemen önce Riyad’da kurulan bu heyet, sürgündeki siyasi muhalifler, Suriye’nin içindeki bazı muhalif isim ve silahlı gruplar da temsil edilmişti.

MOSKOVA BİLDİRGESİ

Suriye iç savaşına askeri anlamda bizzat müdahil olan Rusya, Türkiye ve İran ilk kez bir araya gelerek Moskova’da Suriye konusunda bir mutabakata varmıştı.

Toplantıda yayınlanan Suriye Bildirgesi’nde Suriye toprak bütünlüğüne vurgu yapılmıştı. Olası bir siyasi çözümde bu üç ülke garantörlük sözü verdi.

Üç ülke, muhalif grupların terör listesinde olan IŞİD ve Nusra Cephesi’nden ayrıştırılacağını söylemişti.

LAVROV: HERKESLE İŞBİRLİĞİ YAPMAYA HAZIRIZ

Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geniş kapsamlı terör karşıtı cephenin kurulması içinhem Suriye’nin hem de kendi ülkelerinin kaderine ilgisiz olmayan herkesle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov İnterfaks haber ajansına yaptığı açıklamada, Rusya’nın Türkiye ve İran ile Suriye konusunda yaptığı işbirliğine değindi.

Lavrov şunları söyledi:

“Halep’in kurtulması hiç şüphesiz ki Suriye’yi teröristlerden temizleme yolunda önemli bir aşama. Bu olay sadece askeri değil siyasi önem de taşıyor. Ülkenin en büyük şehri ve ekonomik başkentinden bahsediyoruz.

Türkiye ve İran ile işbirliği içerisinde silahlı muhaliflerin Doğu Halep’ten organize şekilde çıkmalarını sağladık ve bu birçok sivilin hayatını kurtardık. Maalesef, ABD ile önceki anlaşmalarımız Amerikalı partnerlerimiz yüzünden bozulmuştu. Washington en önemli şeyi, muhalifleri IŞİD ve El Nusra’dan ayırmayı başaramadı ve istemedi.

Ankara, Tahran ve bölgenin diğer ülkeleriyle işbirliğini güçlendirmeye devam edeceğiz. Dünyada Suriye krizini Cenevre anlaşması ve BM Güvenlik Konseyi’nin kararlarına dayanarak siyasi ve diplomatik yollarla çözmenin başka bir alternatifi olmadığı algısı güçlendi.

Suriye’de terör kaynağının ortadan kaldırılmasının tüm dünyanın ortak görevi olması gerektiğinden yola çıkıyoruz. Devlet Başkanı Vladimir Putin birçok kez geniş kapsamlı terör karşıtı cephenin kurulması gerektiğini dile getirdi. Bu alanda hem Suriye’nin hem de kendi ülkelerinin kaderine ilgisiz olmayan herkesle işbirliği yapmaya hazırız. Başta Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov’un ölümü, Avrupa’daki kanlı trajediler ve uçağımızın Sina’da vurulması olmak üzere son zamanlarda yaşanan olaylar terör tehdidinin küresel hal aldığını gösteriyor. “

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler