HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'de yeni bir Kürt kantonu ilan edildi

PYD'nin sözcülerinden Delil Osman, PYD'nin silahlı kolu YPG'nin ABD hava saldırılarının desteğiyle Haziran'da ele geçirdiği Tel Abyad'da yeni kanton ilan ettiklerini açıkladı.

Suriye'de yeni bir Kürt kantonu ilan edildi

Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin öncülüğündeki yetkililer, Haziran ayında IŞİD ile gerçekleşen çatışmaların ardından ele geçirilen ve Türkiye sınırında bulunan bir şehir de dahil olmak üzere yeni bir kanton kurarak bölgedeki Kürt kontrolünü resmileştirdi.

Suriyeli Kürt YPG milisleri, ABD hava saldırılarının da yardımıyla Tel Abyad kentini ele geçirmişti. Yeni kanton kuzey Suriye'de Kürt yönetiminin ilan ettiği dördüncü kanton oldu.

PYD'nin medya yetkilisi Delil Osman, Skype üzerinden Reuters'a yaptığı açıklamada, "Resmen bir kanton olduğu ilan edildi" dedi fakat tam olarak ne zaman bu ilanın gerçekleştiğini belirtmedi.

SURİYE'DE 4. KANTON

Tel Abyad Suriye'nin kuzeyinde PYD'nin ilan ettiği dördüncü kanton olacak. PYD, Ocak 2014'te Amude kentinde düzenlenen toplantıda kabul edilen 'anayasa'da, Suriye'de Kürtlerin yaşadığı kuzeydeki bölgenin Cizre, Kobani ve Afrin olmak üzere 3 kantona ayrıldığını duyurmuştu.

En kalabalık Kürt kenti olan Kamışlı Cizre kantonunun merkezi ilan edilmişti. PYD, 2013'ün Kasım ayında Kurucu Meclis ilan etmiş, PYD lideri Salih Müslim, bunun geçici yönetim ilanı olmadığını ancak bunun ilk adımı olduğunu savunmuştu. Müslim, bu açıklamadan bir ay sonra da, Suriye'nin kuzeyinde özerk bir yönetim kurmak istediklerini belirtmişti. (Reuters)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler