HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'deki 'ateşkes' kimleri kapsıyor?

Suriye'de varılan ateşkes anlaşmasınını 27 Şubat'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. BBC Monitoring, anlaşma kapsamına giren örgütleri ve bölgeleri derledi.

Suriye'deki 'ateşkes' kimleri kapsıyor?

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Rusya'nın Suriye için vardıkları kısmi ateşkes anlaşmasının 27 Şubat'ta yürürlüğe girmesi planlanıyor. IŞİD, El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi ve BM'nin 'terörist örgütler' listesindeki diğer gruplar ateşkes kapsamı dışında.

Suriye hükümeti, operasyonların durdurulmasını kabul ederken, IŞİD, El Nusra ve bu örgütlere bağanltılı diğer 'terörist gruplarla' savaşmaya devam edeceklerini duyurdu.

Muhalif grupların çoğunu temsil eden Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar destekli Yüksek Müzakere Komitesi, anlaşma için 'ön onayı' verdiklerini duyurdular. Komite Çarşamba günü açıklamasında, iki haftalık ateşkese uyacaklarını duyurdu.

Suriyeli Kürtler ise ateşkesle ilgili tutumlarına netlik kazandırmadan IŞİD, El Nusra ve Ahrar üş Şam ile savaşmaya devam edeceklerini açıkladı.

Hangi bölgeler anlaşma kapsamı dışında?

Suriye'de IŞİD ve El Nusra'nın kontrolündeki topraklarda savaş devam edecek.

Rakka, Deyr el Zor ve Irak sınırındaki Haseke'ye komşu bazı bölgeler IŞİD kontrolünde. IŞİD'in aynı zamanda Halep'in kuzeyinde ve doğusunda, özellikle El Bab, Minbıç ve Cerablus bölgelerinde de varlığı var.

IŞİD, 2015 yılı Mayıs ayında Palmira'nın kontrolünü ele geçirdi ve topraklarını Humus'un doğusuna kadar genişletti. Hama'nın doğusundaki bazı kırsal kesimler de IŞİD kontrolünde.

Örgüt aynı zamanda başkent Şam'ın kuzeydoğusunda stratejik öneme sahip Kalamun Dağları'nda da varlığını sürdürüyor. Bu bölgede El Nusra ile çatışıyorlar.

El Nusra Cephesi ise Halep'te ve şehrin güney ile kuzey batı kesimlerinde etkin. Kalamun ile Hama vilayetinin de bir kısmının kontrolü El Nusra'nın elinde.

IŞİD'in aksine El Nusra taktiksel ittifaklar kurmaya ve İdlib'deki Ceyş ül Fetih gibi diğer örgütlerle koalisyon oluşturmaya istekli. Ateşkes anlaşması kapsamında müttefik olan bu grupların durumuna ilişkin hala soru işareti var.

Ateşkes kapsamı dışında tutulan örgütler için mutabakat var mı?

Hayır. Rusya, İran ve Suriye hükümeti Ahrar üş Şam ile Ceyş ül İslam'ı 'terörist örgütler' olarak görüyor. Halep ve İdlib'te El Nusra'yla ittifak halinde olan Ahrar üş Şam'ın ateşkes kapsamından çıkarılması bekleniyor.

Fakat, Şam'ın kırsal kesimlerinin büyük bir bölümünü kontrolü altında tutan Ceyş ül İslam'ın Suriye muhalefetiyle daha yakın bağları var ve mevzilerine yönelik her türlü saldırı ateşkesi de tehlikeye atabilir.

Suriyeli Kürtler ne yapacak?

Halk Savunma Güçleri (YPG) ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin parçası olarak farklı radikal İslamcı örgütlerle savaşıyor.

Haseke'de IŞİD'e karşı, Halep çevresinde de El Nusra ve Ahrar üş Şam'a karşı mücadele ediyorlar. Ateşkesin bu cephelere doğrudan bir etkisi olmayacak.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler