HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'deki mağdur çocukların sayısı ikiye katlandı

Suriye'deki iç çatışmanın üçüncü yılında mağdur çocukların sayısı iki katından fazla arttı.

Suriye'deki iç çatışma başka bir karanlık sürece doğru ilerlerken, UNICEF'in bugün yayınladığı rapora göre şu anda savaştan etkilenen çocukların sayısı 12 ay öncesine göre en az ikiye katlanmış durumda. Halen devam eden şiddet dolayısıyla insani yardım ulaştırılamayan, erişmesi zor ya da kuşatma altındaki bölgelerde sıkışıp kalan yaklaşık 1 milyon Suriyeli çocuk bulunuyor.

"Kuşatma Altında - Suriye'de üç yıldır süren çatışmaların çocuklar üzerindeki yıkıcı etkileri" adlı raporda, şimdiye kadar iç çatışmadan etkilenen 5,5 milyon çocuğun yaşamış olduğu ağır travmaya dikkat çekilirken, şiddete hemen bir son verilmesi ve şiddetten etkilenen çocuklara verilen desteğin arttırılması için çağrıda bulunuluyor.

Rapor, üç yıl önce başlayan savaşta hayatları mahvolan çocukların sayısını gözler önüne sererken, aynı zamanda birçoğunun yaşamış olduğu travmaya da dikkat çekiyor. Ailesiyle Lübnan'a kaçmak zorunda kalan dört yaşındaki Adnan gibi çok sayıda çocuk, evleri bombalandığında yüzlerinde oluşan yaraların izlerini taşırken aldıkları manevi yaranın da acısını çekiyor. Adnan'ın annesi: "Her gece ağlıyor. Her şeyden korkuyor. Onu bir anlığına bile yalnız bıraksak korkmaya başlıyor" diyor.

UNICEF'in verilerine göre, Adnan gibi psikolojik desteğe ve tedaviye ihtiyaç duyan 2 milyon Suriyeli çocuk olduğu tahmin ediliyor.

UNICEF İcra Direktörü Anthony Lake, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Suriyeli çocuklar için geçen üç yıl hayatlarının en uzun üç yılı oldu. Bir yıl daha bu acıya katlanmak zorundalar mı?"

Raporda, hâlen Suriye sınırları içerisinde ve komşu ülkelerde mülteci olarak yaşayan 5,5 milyon çocuğun geleceğinin meçhul olduğu konusunda uyarıda bulunulurken, şiddetin, sağlık ve eğitim hizmetlerinin çöküşünün, ortaya çıkan ciddi psikolojik hasarın ve bozulan ekonominin aileler üzerindeki etkisinin bir nesli yok edebileceği hatırlatılıyor.

Aynı zamanda, raporda aylardır kuşatma altında olan bölgelerde kapana kısılmış halde yaşayan çocukların ve ailelerin çektiği ıstıraba da dikkat çekiliyor. Yardımların ulaşamadığı, yıkıntılar arasında yaşamaya çalışan ve yiyecek bulma mücadelesi içinde olan birçok Suriyeli çocuk korunmasız ve tıbbi ve psikolojik yardıma muhtaç durumda ve eğitime erişimleri yok denecek kadar az. Raporda, "En acı olaylardan biri de çocukların ve hamile kadınların keskin nişancılar tarafından kasten yaralanması ve öldürülmesi olmuştur" ifadeleri de kullanılıyor.

An itibarı ile Suriye'deki çatışmalardan kaçan insanları ağırlayan ülkelerdeki mülteci kamplarında ve kamplar dışında yaşayan toplam 1,2 milyon Suriyeli çocuğun temiz suya, sağlıklı gıdaya ve eğitim olanlarına erişimi oldukça kısıtlı.

Rapora göre son üç yılda Suriyeli çocuklar olması gerekenden daha hızlı bir şekilde büyümeye zorlandı. UNICEF'in tahminlerine göre her 10 mülteci çocuktan 1'i çalışıyor ve Ürdün'de resmi nikâhla evlenen her 5 Suriyeli'den biri 18 yaşının altındaki bir çocuk.

Raporda, küresel toplumdan atması istenen altı kritik adım şöyle:

Suriye'deki şiddete bir an önce son verilmesi,

Suriye sınırları içerisinde yaşayan ve yardım ulaştırılamayan 1 milyon çocuğa erişime acil olarak izin verilmesi,

Çocukların suiistimal edilmeden ve zarar görmeden yaşayabilecekleri korunaklı bir çevre yaratılması,

Çocukların eğitimi için yatırım yapılması,

Çocukların bozulan ruh sağlığını iyileştirilmek için psikolojik bakım ve destek sağlanması,

Savaşın aileler üzerinde yarattığı sosyal ve ekonomik hasarın etkilerini hafifletmek için sığınmacıları ağırlayan ülkelere destek verilmesi."

UNICEF İcra DirektörüLake ayrıca "Bu çocukların güvenle evlerine dönerek aileleri ve arkadaşlarıyla hayatlarını yeniden kurabilmeleri için bu savaş sona ermelidir. Yıkımla geçen bu üçüncü yıl, Suriyeli çocukların acı çektiği son yıl olmalıdır" dedi. (ANKA)

(HM/ÖZK)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler