HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriyeli Kürtler Rusya'da temsilcilik açtı

Türkiye ile ABD arasında yaşanan PYD tartışması sürerken, Suriye'nin kuzeyinde, PYD'nin öncülüğünde fiili olarak kurulduğu ilan edilen 'özerk yönetim' Rusya'da temsilcilik açtı.

Suriyeli Kürtler Rusya'da temsilcilik açtı

Türkiye ile ABD arasında yaşanan PYD (Demokratik Birlik Partisi) tartışması sürerken, Suriye'nin kuzeyinde, PYD'nin öncülüğünde fiili olarak kurulduğu ilan edilen 'özerk yönetim' Rusya'da temsilcilik açtı.

Temsilcilik, başkent Moskova'nın güneydoğusundaki bir mahallede açıldı.

Bu, Suriyeli Kürtlerin, geçen yıl Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde açtıkları temsilcilikten sonra açtıkları ikinci yabancı temsilcik.

[Tıklayın - ABD: PKK ile YPG arasında fark var](ABD: PKK ile YPG arasında fark var)

Kürt Sivil Toplum Kuruluşları Uluslararası Birliği Başkanı Merab Şamoyev açılışta yaptığı konuşmada, "Bu, Kürt halkı için tarihi bir an" dedi ve açılışın Suriyeli Kürtler için "büyük bir siyasi adım" olduğunu söyledi.

Şamoyev, "Rusya, Orta Doğu'da büyük ve önemli bir oyucu. Aslında Rusya sadece oyuncu değil, senaryoyu da yazmaktadır" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı katılmadıPYD Suriye krizine siyasi çözüm arayışı kapsamında BM öncülüğünde gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerine dâhil edilmemişti.

Türkiye PYD'nin Cenevre görüşmelerine dâhil edilmesi halinde görüşmelerden çekileceği uyarısında bulunmuştu.

Türkiye PYD ve silahlı kanadı YPG'yi (Halk Savunma Birlikleri), 'terörist' örgüt olmakla suçluyor.

Rusya ise PYD'nin görüşmelere katılımını savunuyor.

Bu açılışın 'özerk yönetim' açısından önemli bir adım olduğu düşünülüyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Moskova'daki temsilciliğin açılışına katılım göstermedi, ve bakanlık yetkilileri, Kürtlerin çıkarlarının Suriye ve Irak'tan diplomatlar tarafından temsil edileceğini söyledi.

25 Şubat'ta durdurulan Cenevre görüşmelerin ne zaman yeniden başlayacağı, PYD'nin davet edilip edilmeyeceği belirsiz.

[TIKLAYIN - Erdoğan'dan ABD'ye 'PYD' tepkisi: Bu nasıl ortaklık?](Erdoğan'dan ABD'ye 'PYD' tepkisi: Bu nasıl ortaklık?)

2013'ün yaz aylarında PYD'nin öncülük yaptığı süreçte Suriyeli Kürtler, ülkenin Rojava olarak adlandırdıkları kuzey bölümünde fiili olarak kendi yönetimlerini kurmaya başlamıştı.

İlerleyen dönemde bu alanda, PYD'nin askeri kanadı YPG ile IŞİD başta olmak üzere cihatçı gruplarla yoğun çatışmalar yaşanmıştı.

IŞİD'in Eylül 2014'te başlattığı Kobane saldırısı döneminde üst düzeye çıkan çatışmalar karşısında ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, bu alanda hava operasyonlarına başlamıştı.

ABD ile Türkiye arasında PYD gerilimiBu arada Türkiye ile ABD arasındaki PYD tartışması sürüyor.

Erdoğan, ABD yetkililerinin "PYD'yi terör örgütü olarak görmüyoruz" açıklamalarına şu sözlerle tepki göstermişti:

"Ey Amerika! Size kaç kere söyledim. Siz bizimle beraber misiniz yoksa bu terör örgütü PYD ve YPG ile mi berabersiniz?''

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Mark Toner, Washington'da düzenlediği günlük basın toplantısında, Erdoğan'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine "Türkiye, PKK ile YPG arasında bir bağ görüyor. PKK'nın terör örgütü olduğu konusunda biz çok açık olduk. Ancak biz PKK ile YPG arasında bir bağ görmüyoruz" dedi.

Sözcü yardımcısı Türkiye'nin kaygılarını anladıklarını ve bu konudaki görüşmelerin süreceğini belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler