HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suriye'ye giden Londralı kızlar İstanbul'da güvenlik kameralarına takıldı

IŞİD'e katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriye'ye geçtiği düşünülen 15 ila 16 yaşındaki üç İngiltere vatandaşı kızın İstanbul Bayrampaşa Otogarı'ndaki görüntüleri ortaya çıktı.

Suriye'ye giden Londralı kızlar İstanbul'da güvenlik kameralarına takıldı

17 Şubat'ta Türk Hava Yolları (THY) uçağıyla Londra'dan İstanbul'a uçan ve Suriye'ye geçerek Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katıldığı düşünülen 15 ila 16 yaşındaki üç İngiltere vatandaşı kızın Bayrampaşa Otogarı'nda kaydedilmiş güvenlik kamerası görüntüleri ortaya çıktı.

Yine 17 Şubat'ta kaydedilmiş olan görüntülerde, 15 yaşındaki Shamima Begum ve Amira Abase ile 16 yaşındaki Kadiza Sultana İstanbul'da bir şehirlerarası otobüs şirketinin bürosuna girerken görülüyor.

Kızların geceyi de otobüs şirketinin bürosunda geçirdiği geçirdiği tahmin ediliyor. Ertesi gün 13.30 sularında kaydedilen görüntülerde ise üç kız Bayrampaşa Otogarı'ndan Urfa istikametine hareket etmeye hazırlanan bir otobüse biniyor.

İngiltere Emniyet teşkilatı, kızların Urfa'ya ulaştıktan sonra insan kaçakçıları tarafından sınırın karşı tarafına geçirildiğini ve Suriye'ye ulaştığını düşünüyor. Gaziantep'teki BBC muhabiri James Reynolds, kendisini Ali Hatim olarak tanıtan bir insan kaçakçısının sözlerini aktardı.

Üç Londralı kızın önce sınıra kadar arabayla taşındığını, ardından da sadece birkaç adım atarak sınırın karşı tarafına geçtiğini söyleyen Hatim, "IŞİD militanları üç kızı da arabaya alıp götürdü" diyor.

911 kilometrelik Türkiye - Suriye sınırının Suriye tarafında sınır kapılarının kontrolü ülkedeki çatışmalar sonucunda farklı silahlı güçlerin eline geçmiş durumda.

Üç kızın yolculuk yaptığı sanılan otobüsün işletmecisi Urfa Cesur firmasının Genel Müdürü Hasan Savcı ise BBC'nin sorularını yanıtlarken, "Saat 9 sıralarında polis geldi, güvenlik kameralarının kaydını istedi. Üç kızı otobüsten inerken görüp görmediğimizi sordu, biz de görmediğimizi söyledik" dedi.

Sadece 2014'te 22 kadın

İngiltere Emniyeti, Birleşik Krallık'tan Suriye'ye giden kadın sayısının 60 civarında olduğunu belirtiyor ve sadece 2014'te 22 kadının bu yolculuğu gerçekleştirdiğini ifade ediyor.

Yetkilileri endişelendiren bir diğer durum ise Suriye'ye gitmeye karar verenlerin yaşlarının giderek küçülmesi.

BBC yayınına katılan İngiltere terörle mücadele koordinatörü Helen Ball, "Geçen yıl Suriye'ye giden 22 kadının sadece 4'ü 20 yaşın üzerindeydi. Son 5 vakada ise 15 ila 16 yaşında kızların Suriye'ye gittiğini görüyoruz. Genç kızların Suriye'ye gitme ihtimali karşısında ne kadar çok yetkili hazırlıklı olursa o kadar iyi sonuç alabiliriz" dedi.

İngiltere basınında THY uçağıyla İstanbul'a giden Shamima Begum, Amira Abase ve Kadiza Sultana konusunda THY de eleştirilmiş ve şirketin İngiliz yetkilileri haberdar etmediği ifade edilmişti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise son olayda İngiltere'nin Türkiye'yi geç bilgilendirdiğini iddia etmişti. İngiliz yetkililerse bilgilendirmenin kızların uçuşundan bir gün sonra yapıldığını ileri sürmüştü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler