HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suudi Arabistan'da kriz durulmuyor: 5 yıldızlı hapishane!

Suudi Arabistan'da son durum oldukça karışık, sular durulmuyor! Suudi Arabistan Başsavcısı, Kraliyet Ailesi'nden onlarca ismin, bakanın ve işadamının gözaltına alındığı operasyonları, yolsuzlukla mücadelede "sadece bir başlangıç" diye tanımladı. Öte yandan sosyal medyada ise 2011 yılından prenslerin çekildiği fotoğraf on binlerce kişi tarafından paylaşılıyor. Fotoğrafta, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın aynı kareye girdiği prenslerin neredeyse hepsini tutuklattığı görülüyor.

Başsavcı Şeyh Suud el Mojeb, yayımladığı yazılı açıklamada gözaltıları "nerede olursa olsun yolsuzluğu temizlemek için gereken hayati süreçte sadece bir başlangıç" diyerek anlattı.

Suudi Arabistan'daki iş dünyası ve lider kadrosu arasındaki gözaltılara dair haberler önceki gün başladı.

Gözaltılar, Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın iktidarını güçlendirme hamlesi olarak da görülüyor.

32 yaşındaki veliahtt prensin başında olduğu yolsuzluklarla mücadele kurumu, 11 prens, dört bakan, onlarca eski bakanın gözaltına alınması emri verdi. Uluslararası arenada tanınan milyarder işadamı El Valid bin Talal'ın da gözaltına alınanlar arasında olduğu söyleniyor.

TRUMP'TAN DESTEK

Gözaltıları ABD Başkanı Donald Trump da destekledi. Trump "Kral Salman ve Suudi Arabistan'ın veliaht prensine büyük bir güvenim var. Ne yaptıklarını tam olarak biliyorlar. Sert muamele görenlerin bazıları, ülkelerini yıllardır sağıyor" dedi.

Sheikh Saud Al Mojeb'sin açıklamasında, soruşturmanın birinci aşamasının tamamlandığı belirtildi.

Açıklamada "Çok büyük miktarda kanıt zaten toplandı ve ayrıntılı bir sorgulama yapılıyor. Bugüne kadar tüm suçlananların adli kaynaklara tam erişimi olacak ve davalar zamanında ve açık bir tavırla görülecek" denildi.

Suudi Arabistan'da gözaltına alınan prens ve bakanların tutulduğu Ritz Carlton otelinde çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal medyada paylaşıldı. Prenslerin beş yıldızlı otelde tutulmasıyla Suudi yönetiminin "Prenslerin hayati tehlikesinin bulunmadığı" mesajını vermek istediği iddia edildi.

Gözaltına alınanlar arasında sık sık Bodrum'u ziyaret eden, 17 milyar dolarlık servetiyle dünyanın sayılı zenginleri arasında yer alan Prens El Velid bin Tallal da bulunuyor.

Gözaltına alınanların Ritz Carlton'ın Riyad'daki otelinde tutulduğu iddia ediliyordu. Otel içinden çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal medyada yayıldı.

El Cezire'den Saad Abedine'nin paylaştığı video ve fotoğrafları çok sayıda kişi retweet etti. Görüntülerin, gözaltına alınanların tutulduğu otelde çekildiği iddia ediliyor.

Görüntüde silahlı güvenlik görevlilerinin bulunduğu geniş bir salonda yer yatakları var. Yer yatağında yatanların ise prensler mi, güvenlik görevlileri mi olduğu henüz bilinmiyor.

"İRAN BÖLGEDEKİ KAOSUN EN BÜYÜK NEDENİ"

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Al Cubeir Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "İran’ın bölgede yaşanan kaosun en önemli nedeni olduğunu" savundu.

Suudi Arabistan’da son 24 saat içerisinde 2 prens hayatlarını kaybederken, ülkenin en önemli isimlerine ve şirketlerine karşı rüşvet operasyonları da sürüyor.

Ülkenin en büyük turizm şirketi olan Al Tayyar Travel şirketinin sahibi Nasser bin Aqeel Al-Tayyar’da göz altına alındı. Şirketten yapılan açıklamada, müşterilerine karşı sorumluluklarının bulunduğu ve çalışmaların devam ettiği belirtildi.

NE OLMUŞTU?

Petrol devi Suudi Arabistan’da önceki gece aralarında prens ve bakanların olduğu onlarca kişi yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındı. Rakam hala tam netleşmese de 11 prens, 4 bakan ve onlarca iş adamının gözaltına alındığı bildirildi. Operasyon çok hızlı gelişti. 81 yaşındaki Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz, önceki gece Rüşvet ve Yolsuzluklara Karşı Mücadele Komisyonu’nu oluşturdu. Komisyonun başına ise 32 yaşındaki oğlu Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ı atadı. Haberlere göre gözaltı listesini de Veliaht Prens bin Salman belirledi.


En Çok Aranan Haberler