HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suudi Arabistan'dan dünyaya İran çağrısı

Suudi Arabistan, İran'ın Ortadoğu'daki 'tehlikeli' girişimlerine karşı dünyaya çağrıda bulundu.

Suudi Arabistan'dan dünyaya İran çağrısı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr, resmi temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi.

Kerry ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cübeyr, "Dünya ülkelerinden, İran'ın Bahreyn, Yemen, Suudi Arabistan, Suriye ya da Irak'taki olumsuz müdahaleleri, teröre destek vermesi, mezhep temelli fitne ateşini yakması ve Hürmüz Boğazı'ndaki deniz ulaşımı üzerinde oluşturduğu tehlikeye karşı güçlü tedbirler almasını talep ediyoruz ve bu yönde talepte bulunmaya devam edeceğiz" dedi.

"ABD'NİN KENDİSİ İÇİN TEHDİT OLUŞTURUYOR"

11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı veren yasayı eleştiren Cübeyr, bunun, devletlerin egemenliği ve uluslararası kanunların değişmez ilkelerine aykırı olduğunu dile getirdi. Yasanın uygulanmasının, dünyanın orman kanunlarına göre yönetilmesi anlamına geleceğini belirten Cübeyr, "ABD Kongresi'nden yasayı yeniden incelemesi için talepte bulunacağız zira bu yasa diğer devletlerden çok ABD'nin kendisi için tehdit oluşturuyor" diye konuştu.

KERRY: OBAMA YÖNETİMİ DE TEDİRGİN

Yasayla ilgili "kötü" değerlendirmesinde bulunan ve Barack Obama başkanlığındaki ABD yönetiminin bunun doğurabileceği sonuçlardan tedirgin olduğunu belirten Kerry ise 11 Eylül kurbanlarının zararlarının devletlerin egemenliklerine dokunmaksızın karşılanması için çalıştıklarını söyledi.

Yemen'in güneyindeki Aden'de gerçekleştirilen intihar saldırısını kınayan Kerry, ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), ABD ve İngiltere'den oluşan dörtlünün Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi'nin katılımıyla bugün gerçekleştirdiği toplantıda Yemen'deki savaşın sona ermesinin gerekliliği üzerinde durulduğunu belirten Kerry, Yemen'deki insani durumun giderek kötüleştiğinin altını çizdi.

Yemen'de binlerce kişinin öldüğünü ve yaralandığını ve 3 milyon kişinin evini terk ettiğini vurgulayan Kerry, ülkesinin Suudi Arabistan, BAE ve diğer ülkelerle insani ihtiyaçların karşılanması için çalışmaya devam edeceğini söyledi.

ABD'de 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine Suudi Arabistan aleyhine dava açma imkanı veren tasarı, Senato ve Temsilciler Meclisi'nde 28 Eylül'de kabul edilerek yasalaşmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler