HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suudi Arabistan'dan Putin'e 'Suriye ziyareti'

Financial Times gazetesi, Suudi Savunma Bakanı'nın bu hafta Rusya lideri Putin'i ziyaret edeceğini ve Rusya'yı "Esad'sız bir siyasi geçişe ikna etmeye çalışacağını" yazıyor.

Suudi Arabistan'dan Putin'e 'Suriye ziyareti'

Financial Times gazetesinde bugün yer alan haberde Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Muhammed bin Salman'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ziyaret edeceği yazıyor. Haberde, Suudi bakanın Putin'i "Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın sonunun geldiğine" ikna etmeye çalışacağı ve Rusya'nın Esad'a verdiği desteğin Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yaradığını savunacağı belirtiliyor.

Haberde öne çıkan ifadeler şöyle:

- Suudi Arabistan'ın Savunma Bakanı bu hafta Rusya'yı ziyaret edecek. Petrol zengini ve ABD müttefiği krallık, Vladimir Putin'le köprüler kurmaya ve Orta Doğu'nun lider güçlerinden biri olarak nüfuzunu göstermeye çalışıyor.

- Rusya dört yıldır IŞİD gibi cihatçıların da içinde olduğu muhaliflerle süren iç savaşta sıkı bir Beşar Esad destekçisi olmuştu. Suudiler ise Esad'ı devirmesi umuduyla seküler ve "ılımlı" İslamcı muhalifleri destekliiyor.

- 30 yaşındaki Suudi bakan ve veliahtın ziyareti, ABD ve körfez ülkelerinin Rusya'yı Esad'sız bir siyasi geçişe ikna yolu arayışları üzerine geldi.

- Suudiler Suriye'de Türkiye ve Katar'la gevşeyen bağlarını birbirinden farklı muhalif grupları bir araya getirerek sıkılaştırmaya çalıştı.

'Türkiye ve Katar'ın desteği El Nusra'yı güçlendirdi'

Gazete, Türkiye ve Katar'ın İslamcı muhaliflere desteğinin El Nusra'yı güçlendirdiğini belirtiyor:

"Türkiye ve Katar'ın Suriye'deki İslami muhaliflere desteği, El Kaide ilişkili El Nusra Cephesi'nin Esad rejimine karşı zaferler kazanmasına neden oldu. Bu esnada Suudiler de güneydeki seküler savaşçıları destekliyordu."

"ABD'deki George Mason Üniversitesi'nden Mark Katz, Riyad'ın 'Esad nasılsa düşecek, dolayısıyla Rusya Suudi Arabistan'la birlikte hareket ederek 'ılımlı' bir hükümet kurulmasına yardımcı olabilir, bu herkes için en iyisi olur' diye düşündüğünü aktarıyor."

"Katz, Moskova'nın sürekli desteği nedeniyle muhaliflerin zayıfladığını, rejimin devrilmesi halinde IŞİD ve El Nusra gibi örgütlerin devlet kurmak için ilk sırada yer aldığını söylüyor."

"Londra'daki Chatham House düşünce kuruluşundan Nikolay Kozhanov ise, Esad'ın seküler muhaliflerle görüşmeyi reddetmesinin cihat tehlikesinin artması nedeniyle Rusya'yı sinirlendirdiğini belirtiyor."

'Rusya ikili oynuyor'

"Moskova'daki İranlı bir diplomat ise Rusya'nın Suriye'de ikili oynadığını söylüyor. Diplomata göre "Rusya farklı yolları izlemeye çalışıyor. Bir yandan Suriye hükümetini destekliyor, öte yandan muhalifler içinde etkili olarak Esad'sız bir geleceğe hazırlanıyor."

"Eski bir Rus diplomat ise Rusya'nın henüz Esad'dan vazgeçmeye hazır olmadığını, çünkü seküler muhaliflerin zayıf olduğunu ve Moskova'nın İslamcılara tereddütsüz bir şekilde karşı durduğunu belirtiyor."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler