HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taliban lideri Molla Ömer öldü mü?

Afgan hükümet yetkilileri Taliban'ın uzun süredir görülmeyen lideri Molla Ömer'in bir süre önce öldüğünü söylüyor. BBC'nin temis kurduğu Taliban sözcüleri yorum yapmadı ama açıklama yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

Taliban lideri Molla Ömer öldü mü?

Afganistan'da hükümet yetkilileri, Taliban hareketinin lideri Molla Muhammed Ömer'in öldüğünü söylüyor ama henüz Taliban'dan bir açıklama gelmedi.

Afgan hükümeti ve istihbarat kaynakları, Molla Ömer'in iki ya da üç yıl önce ölmüş olduğunu söylüyor ama daha fazla ayrıntı vermiyorlar.

BBC'nin temas ettiği bir Taliban sözcüsü yorum yapmadı ama hareketin bir açıklama yapmaya hazırlandığını söyledi.

Daha önce de Molla Ömer'in öldüğüne dair çok sayıda haber yayılmıştı.

Ramazan bayramı öncesinde Molla Ömer'e ait olduğu söylenen ve hükümetle barış görüşmelerine destek veren yazılı bir açıklama yayınlanmıştı.

MOLLA ÖMER KİMDİR?

Afganistan'ın Kandahar vilayetine bağlı Şah-ı-Himmat köyünde 1960'da dünyaya gelen Molla Ömer, 1980'lerde Sovyetler Birliği'ne karşı savaşa katılmış ve bir şarapnel parçasının isabet etmesi sonucu sağ gözünü kaybetmişti. El Kaide'nin lideri Usame bin Ladin ile yakın ilişkisi olan Molla Ömer, 1996'da Taliban'ın lideri olmuştu. Taliban, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin 2001'de Afganistan'a düzenlediği operasyonların ardından iktidardan uzaklaştırılmıştı.

ABD, nerede olduğu belirlenemeyen Molla Ömer'in başına 10 milyon dolar ödül koymuştu.

Molla Ömer'in öldüğüne ilişkin daha önce de iddialar ortaya atılmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler