HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Taliban'a bahane doğdu"

BETÜL YÜRÜK - Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Emanullah Ceyhun, ABD ve Afganistan arasında İkili Güvenlik Anlaşması'nın imzalanmasına ilişkin, "Anlaşma imzalansa da imzalanmasa da Taliban saldırılarına devam edecekti. Anlaşmanın imzalanmış olması, Taliban'ın saldırılarını artırmasına sadece bir bahane olacak" dedi.

İki ülke arasında imzalanan anlaşmanın ardından Büyükelçi Ceyhun, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Afganistan'ın geleceği için anlaşmanın imzalanması gerektiğini söyleyen Ceyhun, yeni Afgan hükumetinin anlaşmayı imzalayarak iyi bir adım adım attığını ifade etti.

Ceyhun, anlaşmanın imzalanmasına şiddetle karşı çıkan Taliban'ın saldırılarını artırıp artırmayacağı sorusuna şöyle cevap verdi:

"Taliban hala saldırılarına devam ediyor. Anlaşma imzalansa da imzalanmasa da Taliban saldırılarına devam edecekti. Anlaşmanın imzalanmış olması Taliban'ın saldırılarını artırmasına sadece bir bahane olacak."

Afgan güvenlik güçlerinin hala desteklenmeye ihtiyacı olduğunu ve bu anlaşmanın Afgan askerlerine eğitim, danışmanlık ve donanım sağlayacağını anlatan Ceyhun, şöyle devam etti:

"Afgan güvenlik güçlerinin sayısı 352 bine ulaştı ve Afgan güvenlik güçleri artık yavaş yavaş ABD askerlerin yerini alacak ve bu şekilde ülkede çok sayıda yabancı askere ihtiyaç olmayacak."

Güvenlik anlaşmasına göre, 2014 sonrası ülkede 9 bin 800 ABD askeri bulunacak. 2015'in sonunda bu askerlerin sayısı yarıya düşecek ve 2016 sonunda Afganistan'daki ABD diplomatik merkezlerinin güvenliği için sadece bin asker kalacak.

Ceyhun, Afganistan ve NATO arasında 2014 sonrası ülkede kalacak NATO güçlerinin durumunu belirleyen anlaşmasının imzalanmasıyla, NATO ülkelerinin Afganistan'a desteğinin devam edeceği sözünü verdiğini söyledi.

Büyükelçi Ceyhun,"Bizim şu an amacımız NATO'nun da desteğiyle Afganistan'daki El Kaide'nin geride kalan güçlerinin kökünü kazımak, ülkenin tekrar teröristlerin sığınacağı bir liman olmasına izin vermemek ve Afganistan'ın kendi ayakları üzerinde durmasını sağlamak" şeklinde konuştu.

-"Afganistan parlamenter sisteme geçecek"-

Afganistan' da devlet başkanlığı seçimlerinden sonra ulusal birlik hükümeti kurulduğunu hatırlatan Ceyhun, şöyle devam etti: "Yeni Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmadzai, yetkilerinin bir kısmını üst yönetici seçilen Abdullah Abdullah'a devretti. Bu yeni bir görev tanımı. Başbakan gibi bir şey. Abdullah Abdullah bazen bakanlar kuruluna başkanlık edecek. Loya Cirga'nın ( Afgan Halk Meclisi) anayasada yapacağı değişiklikle de parlamenter sisteme geçilecek."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler