HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AB Komisyonu Başkanı Juncker: 'Prensipte anlaştık'

Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB'nin Suriyeli sığınmacılar için Avrupa'dan para temin etmek peşinde olmadığını, yükün adil bir şekilde paylaşılmasını istediğini söyledi.

Davutoğlu, Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin, AB'ye sığınmacı krizinin çözümüne dönük sunduğu yeni önerilerin, bazı basın organlarında yanlış yorumlara yol açtığını vurgulayan Davutoğlu, "Bugün Avrupa'da bazı basın organlarında gördüğüm başlıklar beni şaşırttı. Türkiye daha fazla para istiyor deniyor. Hayır, Türkiye'nin kimseden para istediği yok” dedi.

Davutoğlu, "Türkiye sığınmacılar için kendi ulusal bütçesinden harcama yapıyor. Şunu açıklığa kavuşturmak istiyorum. Bizim istediğimiz Suriyeli sığınmacılar için yükün adil bir şekilde paylaşılmasıdır” yorumunu yaptı.

AB ile Türkiye arasında geçen yıl, üzerinde uzlaşılan ortak eylem planının, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için ilk aşamada 3 milyar avroluk yardım öngördüğünü hatırlatan Davutoğlu,bu kaynağın Türkiye için değil, Suriyeli sığınmacılar için harcanacağını vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Bu, Suriyeli sığınmacılara verilecektir. Türk vatandaşları için tek bir avro harcanmayacaktır. Avrupa kamuoyunda bazı çevreler sanki Türkiye para için yalvarıyor görüntüsü vermeye çalışıyor. Türkiye'nin kendisi için paraya ihtiyacı yoktur. Türkiye tüm bunları kendi ulusal bütçesinden ödemektedir. Sadece kamplarda olan sığınmacılar için bugüne kadar 10 milyar avro harcama yapmıştır.”

AB'nin Türkiye'ye sağlayacağı mali kaynakla çok hızlı bir şekilde Suriyeli sığınmacı çocuklar için okullar açmayı ve daha iyi sağlık hizmeti vermeyi amaçladıklarını belirten Davutoğlu,bu şekilde sığınmacıların daha iyi standartlara kavuşacaklarını kaydetti.

Türkiye'nin, AB'nin ilk aşamada sağlayacağı 3 milyar avroluk kaynağa ek olarak, yeni bir yardım diliminin gerekli olduğuna inandığınıvurgulayan Davutoğlu, bunun da AB'ye sunulan öneriler paketinde yer aldığını söyledi.

- AB üyelik süreci

Türkiye'nin AB ile işbirliğinin sadece sığınmacı krizi ve insani konularla sınırlı olmadığını, yeni dönemde Türkiye'nin AB üyelik sürecini daha da ileriye taşımayı hedeflediklerini aktaran Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Bu, bizim için stratejik bir konudur. Türkiye'nin AB'ye entegre olmasını istiyoruz ve bunun uluslararası alanda yeni bir momentum yaratacağını düşünüyoruz. Suriye konusu hepimize açıkça şunu göstermiştir: Türkiye ile AB arasında çok daha gelişmiş, çok daha entegre bir stratejiye ihtiyaç vardır.”

Davutoğlu, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde 5 yeni müzakere başlığının açılmasını istediğini, bu konuda da AB'den mümkün olan en kısa sürede adım beklediklerini vurguladı.

Türkiye'nin, Brüksel'deki zirvede gündeme getirdiği önerileri hakkında Avrupalı mevkidaşlarıyla son derece yapıcı görüşmeler yaptıklarını ve işbirliği ruhuyla hareket ettiklerini anlatan Davutoğlu, bu görüşmelerin gelecek günlerde devam edeceğini kaydetti.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Gelecek hafta 18 Mart'ta AB zirvesinde yeniden bir araya geleceğiz. Bu öneriler metni, bizim tarafımızdan hazırlandı. Şimdi gelecek zirveye kadar birlikte çalışacağız. Bu hedefleri pratikte nasıl yaşama geçirebileceğimizi ele alacağız. Birbiriyle müzakere eden iki heyet gibi değil, insanlığın geleceği, sığınmacıların onuru için ortak bir şekilde çalışan tek bir ekip gibi bu konuları ele alacağız.”

Tusk, AB-Türkiye Ortak Eylem Planı uygulanmasına rağmen Türkiye'den Yunanistan'a akışın çok yüksek olduğu ve ciddi düzeyde azaltılması gerektiğinde mutabık kaldıklarını söyledi. Türkiye'nin, Türk kara sularında yakalanan göçmenleri geri alacağını kaydeden Tusk, "bunun yasa dışı göç günlerinin sonu anlamına geldiğini" kaydetti.

Türkiye'nin sunduğu yeni teklifi memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Tusk, "Şu ilkeler temelinde birlikte çalışacağız: Türkiye'den Yunanistan'a giden yeni düzensiz göçmenlerin geri gönderilmesi, vize serbestisi yol haritasının hızlandırılması, Suriyeli mültecilere harcanacak 3 milyar avronun tahsisinin hızlandırılması ve ek fonların kullanılması, üyelik müzakerelerinde yeni fasılların açılması için çalışmalar yapılması, Suriye'de daha güvenli olabilecek alan imkanlarına bakılması ve bir Suriyeliye karşı bir Suriyelinin yeniden yerleştirilmesi. Bu teklifle ilgili olarak bir sonraki AB Liderler Zirvesi'ne kadar Türk tarafıyla beraber çalışacağız."

Tusk, Türkiye ile medya konusunu da görüştüklerini kaydederek, ifade ve medya özgürlüğünün çok önemli olduğunu, bunlar bulunmadan toplumlarda sağlıklı gelişmelerin olmayacağını ifade etti.

- "Prensipte anlaştık"

AB Komisyonu Başkanı Juncker da prensipte anlaşmaya vardıklarını belirterek, şöyle konuştu:"Türkiye, uluslararası korumaya muhtaç olmayan tüm göçmenleri hızlı bir şekilde geri alacak. Türkiye, Yunan adalarındaki Suriyeli sığınmacıları kabul edecek. Her kabul edilen bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli AB'ye yerleştirilecek. Bu ezber bozan bir uygulama olacak. Yararlı bir uygulama olacak. Çünkü bir yandan insan kaçakçılığı şebekelerini çökerteceğiz öte yandan AB'ye yasal yollardan gelinmesi mümkün olacak. Böylece Suriyeliler, Ege'yi geçebilmek için kaçakçılara ödeme yapmak zorunda kalmayacak."

Bunların Yunanistan'a da faydalı olacağını ifade eden Juncker, "Prensipte vardığımız bu anlaşma iyi bir tercih ve yasal olarak uygulanabilir. Ancak yeniden yerleştirmelerle ilgili daha fazla tartışılmaya ihtiyaç var. Prensipte anlaştık, AB Konseyi 10 gün içinde detaylara son şeklini verecek" diye konuştu.

AB Komisyonu'nun 3 milyar avroluk fon kapsamında 95 milyon avroyu serbest bıraktığını aktaran Juncker, "Başlangıç olarak 3 milyar avroluk fon 2018 sonrası yeni katkılarla desteklenecek" değerlendirmesinde bulundu.

Juncker, vize serbestini hızlandırılmasında anlaşıldığını ancak şartların değişmeyeceğini de söyledi.

Zirve'den sonuç çıkmadığı bildirilmişti

Reuters'ın haberine göre, Brüksel'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu talepler doğrultusunda müzakere edilen taslak metni ele alan AB liderleri, söz konusu plan üzerinde anlaşamadı.

Ajansa konuşan bir AB yetkilisi, liderlerin önümüzdeki günlerde plan üzerinde tekrar çalışacağını belirtti.

TASLAKTA NELER VAR?

Brüksel'deki mülteci zirvesinde Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki görüşmeler sonucunda oluşturulan taslak metne Reuters haber ajansı ulaşmıştı.

Türkiye'nin AB'den taleplerini temel alan taslak metin şöyleydi:

- AB, Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli için Türkiye'den bir Suriyeli mülteci kabul edecek.

- Türkiye'ye 2018 sonuna kadar Suriyeli mülteciler için 3 milyar euro daha teklif edilecek. (Böylece toplam yardım 6 milyar euro'ya ulaşacak.)

- AB, Schengen Bölgesi'ni ziyaret etmek isteyen Türk vatandaşları için vize uygulamasını Haziran sonuna kadar kaldırmayı teklif edecek.

TÜRKİYE'NİN ÜÇ TALEBİ

Reuters'a konuşan bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istediğini belirtmişti.

Diplomat, bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri almayı teklif ettiğini söylemişti.

GÜN İÇİNDE YAŞANANLAR;

Göçmen krizinin çözümü için Brüksel'de gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Ankara'nın şu ana kadar verdiği taahhütlerin de ötesine geçen "yeni önerilerde" bulunmasının ardından uzatıldı.

Bir AB yetkilisinin Reuters'a yaptığı açıklamaya göre Türkiye, orijinal göçmen eylem planında yer alan taahhütlerden "daha fazlasını teklif ediyor ve daha fazlasını istiyor."

Yetkili, Başbakan Davutoğlu'nun 28 ülke lideriyle yapılacak çalışma yemeğinde yeni önerilerde bulunacağını ve anlaşmaya varabilmek amacıyla zirvenin akşam saatlerine kadar uzayacağını belirtti.

Bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istedi.

Bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen Suriyeli olmayan mültecileri de geri almayı teklif ettiğini söyledi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ZİRVE DÖNÜM NOKTASI

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'de bugün yapılan Türkiye-Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye'nin AB üyelik sürecinin ele alınacağını belirtirken, zirvenin bir "dönüm noktası" olmasını umut ettiğini söyledi.

​ Reuters, zirve öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Davutoğlu'nun şu sözlerini aktardı: "Türkiye AB ile çalışmaya ve AB üyesi olmaya hazır. Türkiye AB Zirvesi'nde Türkiye'nin AB üyelik süreci ele alınacak, zirvenin bir 'dönüm noktası' olmasını umut ediyorum." > _ **ERDOĞAN: UMARIM SAYIN BAŞBAKAN BU PARAYI ALIP DÖNER**_ > > _**'3 milyar avro destek vereceğiz' dediler. 4 ay geçti, hala verecekler. Sayın Başbakan şu anda Brüksel'de. Temenni ederim ki bu parayı alarak döner. Bakın bir taraftan 'mülteciler gelmesin' diyorlar. Tamam da mültecileri biz göndermiyoruz ki, bak denizden geliyorlar. Bunların birçoğu da maalesef ölüyorlar. Biz şu ana kadar sadece denizlerden 100 bine yakın mülteciyi botlarımızla kurtardık. Ama diğerleri botları şişleyerek onların ölümüne neden oldular. Farkımız bu. Biz insana böyle bakıyoruz, onlar ise öyle bakıyorlar."**_ > > _![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1439834/640xauto.jpg)_ **Merkel: Birkaç saat içinde netice alacağımızı düşünüyorum** Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında göçmen krizi müzakerelerinde ilerleme kaydedileceğini umduğunu ancak görüşmelerin zorlu geçeceğini söyledi. Merkel, Türkiye-AB Zirvesi'nin yapılacağı AB Konseyi binasına gelişinde yaptığı açıklamada, "Yasadışı mülteci sayısının azalmasını istiyoruz, birkaç ülke için değil tüm ülkeler için istiyoruz, ki buna Yunanistan da dahil... Deniz sınırları için bu ancak Türkiye ile mümkün olabilir" dedi. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1439836/640xauto.jpg) Reuters'ın haberine göre; Merkel, "Bu hedeflere ulaşmak amacıyla bugün ilerleme adımı atacağız, ancak zor müzakereler yürütmek gerekiyor. Birkaç saat içinde netice alacağımızı düşünüyorum" dedi. **AB ÜLKELERİNE SERT ELEŞTİRİ** Bazı AB ülkeleri tarafından alınan tek taraflı önlemleri eleştiren Merkel, sığınmacı krizine sürdürülebilir bir çözüm bulunması için AB ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti. Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Merkel, AB ülkeleri arasında serbest dolaşıma imkan veren Schengen sisteminin devam edebilmesi için dış sınırların güvenliğinin sağlanması gerektiğini ve Ege’de bunun ancak Türkiye ile işbirliği içinde sağlanabileceğini bildirdi. Bugünkü AB Konseyi toplantısının, en önemli konsey toplantılarından biri olacağını düşündüğünü belirten Merkel, “AB üyesi ülkeler olarak geçen Konsey toplantısında da söylemiştik. Yasa dışı göç ile mücadele etmek istiyoruz. Bu da ancak Türkiye ile işbirliği ile mümkün” ifadelerini kullandı. **HOLLANDE: TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ YAPMALIYIZ** AB liderleri ile Türkiye arasındaki zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da önemli değerlendirmelerde bulundu. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1439838/640xauto.jpg) Basın mensuplarına açıklama yapan Hollande, "Yunanistan gelen sığınmacıların önemli bir kısmını karşılamak durumunda. Yunanistan'a yardım etmeliyiz. Yunanistan'a gelebilecek sığınmacı akınına karşı Türkiye ile işbirliği yapmalıyız. Türkiye ile doğrudan ve etkili bir ilişki içinde olmalıyız" ifadelerini kullandı. Hollande, zirvede Fransa'nın AB'nin dış sınırlarının güvenliği, Türkiye'yle işbirliği, Yunanistan'la dayanışma konularına ağırlık vereceğini belirtti. **İngiltere Türkiye'ye destek çağrısında bulunacak** ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/1439844/640xauto.jpg) İngiltere Başbakanı David Cameron bugün Brüksel'de yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde sığınmacı krizi çerçevesinde Türkiye'ye destek çağrısında bulunacak. İngiltere Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, zirvede İngiltere'yi temsil eden Başbakanı David Cameron, sığınmacı kriziyle mücadele çerçevesinde uluslararası topluma üç önceliğe odaklanılması gerektiğini söyleyecek. **Açıklamada, İngiltere'nin bu kapsamdaki çağrıları şöyle sıralandı:** "Botlara erişim bağlantısının kesilmesi, insan kaçakçısı çetelerin bitirilmesiyle Avrupa'da yeniden yerleştirme ve yasadışı göçmenlerin geri dönüşünün hızlandırılması. Halihazırda 2.6 milyon sığınmacıya evsahipliği yapan ve Suriye sınırında daha birçoğunun barındığı Türkiye'nin desteklenmesi. Yunanistan'a teknik destek sağlanarak yasadışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin hızlandırılması." _**NATO'NUN EGE DENİZİ'NDEKİ GÖREVİNE KATKI Başbakanlık açıklamasında ayrıca Avrupa'daki sığınmacı kriziyle mücadele çerçevesinde NATO'nun Ege Denizi'ndeki görevine İngiltere'nin de katkıda bulunacağı bildirildi.**_ > _ **ZİRVEDE NELER KONUŞULUYOR?**_ > > _AB Konseyi binasında yapılan ve Türkiye saatiyle 14.40'ta başlayan zirveye Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanı sıra 28 AB üyesinin devlet ve hükümet başkanları katılıyor. Sığınmacı krizine ilişkin olarak AB, öncelikle Türkiye üzerinden Yunanistan'a giden sığınmacıların sayısının "önemli ölçüde ve istikrarlı şekilde" düşürülmesini istiyor. > > Zirvede, bu sayıda düşüş olduğu vurgulanarak Türkiye'den bu konuda daha fazla gayret sarf etmesinin istenmesi bekleniyor. > > **GERİ KABULLER** > > AB'nin Ankara'dan diğer bir talebi de uluslararası korumaya muhtaç olmayan, ekonomik gerekçelerle AB ülkelerine gitmek isteyen kişilerin ülkelerine ya da Türkiye'ye geri gönderilmesi. Zirve taslağında, 1 Haziran itibarıyla AB-Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasına, öncesinde ise Yunanistan ve Türkiye arasındaki geri kabul anlaşmasına göre bu işlemin yapılabileceği ifade ediliyor. > > **TÜRKİYE'DEN SIĞINMACI ALINMASI** > > Türkiye ise AB'den, sığınmacıları yasal yollardan almasını istiyor. Bu şekilde sığınmacıların hayatlarını riske atmak zorunda kalmayacağını vurgulayan Ankara'nın bu isteğine dair halihazırda AB Komisyonu'nun bir tavsiye kararı da bulunuyor. Hangi üyelerin Türkiye'den ne kadar sığınmacı alacağı belirsizliğini koruyor. Zirve taslak kararlarında, "mevcut plan üzerinde çalışılmaya devam edileceği" vurgulanıyor. > > Türkiye'deki sığınmacılar için "yük paylaşımı" çerçevesinde harcanacak 3 milyar avronun da bir an önce projeler için tahsis edilmesi gündemde. > > **ÜYELİK MÜZAKERELERİ** > > Türkiye, canlandırılması kararı alınan AB üyelik sürecinde somut adımlar görmek istiyor. 2 yıl aranın ardından aralık ayında 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politikalar" faslı açıldı. Ancak Türkiye, Enerji (15. fasıl), Yargı ve Temel Haklar (23. fasıl), Adalet, Özgürlük ve Güvenlik (24. fasıl), Eğitim ve Kültür (26. fasıl) ve Dış, Güvenlik ve Savunma Politikaları (31. fasıl) olmak üzere 5 faslın daha açılmasını istiyor. > > **VİZE SERBESTİSİ** > > Vize serbestisi süreci ise devam ediyor. AB Komisyonu'nun cuma günü hazırladığı ikinci raporda, Türkiye'nin ilerleme kaydettiği belirtilerek Türk yetkilerinin gösterdiği kararlılıktan memnuniyet duyulduğu ve atılan çok sayıdaki önemli adımının not edildiği vurgulanmıştı. > > **GÜVENLİ BÖLGE** > > Suriye'deki savaş ve güvenli bölgeyle ilgili tartışmalar zirvede ele alınacak konular arasında bulunuyor. Türkiye'nin terörle mücadelede AB'den beklentilerinin gündeme gelmesi bekleniyor._ > > _**ZİRVE ÖNCESİ ÜÇLÜ BULUŞMA** > > Avrupa Birliği ile sığınmacı zirvesi öncesi Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile görüşmüştü. Görüşme, Türkiye'nin AB Nezdindeki Daimi Temsilciliği'nde gerçekleşti. > > Yaklaşık 2 saat süren görüşmede sığınmacı krizi masaya yatırıldı. Bu görüşmeden saatler önce ise Almanya Başbakanı Angela Merkel'den dikkat çekici bir açıklama gelmişti. > > "Bild Am Sonntag" gazetesine konuşan Başbakan Angela Merkel, Türkiye'nin Suriyeli 2.5 milyon sığınmacıyı ağırladığını ve "haklı olarak" bu yükü Avrupa ile paylaşmak istediğini söyledi. Merkel zirveden 3 beklentisinin olduğunu da dile getirmişti. > > Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye-AB arasındaki ortak eylem planının netleşmesini ve Avrupa Birliği sınırlarının nasıl korunacağı ile zor durumda olan Yunanistan'a nasıl yardım edileceği başlıklarına çözüm istediğini söylemişti._
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler