HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tayland'da askeri darbe

Tayland ordusu ülkede yönetime el koyduğunu açıkladı. Ordu geçen hafta ülkedeki siyasi çalkantıların ardından sıkıyönetim ilan etmiş ve bunun bir darbe olmadığını savunmuştu.

Tayland'da askeri darbe

Tayland ordusu ülkede yönetime el koyduğunu açıkladı.

Ordu geçen hafta ülkedeki siyasi çalkantıların ardından sıkıyönetim ilan etmiş ve bunun bir darbe olmadığını savunmuştu.

Genelkurmay Başkanı Prayut Chan-Ocha, ülkede yaşanan siyasi krizin ardından istikrarın sağlanması için darbe yapıldığını canlı yayında duyurdu. Tayland Genelkurmay Başkanı televizyonlardan yaptığı açıklamada, ordunun ülkede düzeni tekrar tesis edeceğini ve reformları devreye sokacağını söyledi.

Prayut, "Ülkenin hızla normale dönmesi için ordunun kurduğu Ulusal Barış sağlama Komitesi 22 Mayıs saat 16.30 itibarıyla yönetimi ele geçirmiştir" diyerek, bu durumun uluslararası ilişkileri etkilemeyeceğini sözlerine ekledi.

Bangkok'taki BBC Muhabiri Jonah Fisher, ülkede net bir askeri darbenin gerçekleştiğini söylüyor.

Geçtiğimiz yılın sonunda Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra parlamentonun alt kanadını feshetmiş ve ülkede karışıklık çıkmıştı.

Sıkıyönetim ilan edilmişti

Tayland Genelkurmay Başkanı Prayut, önceki gün 1914 anayasasının “kriz dönemlerinde askere müdahale izni verdiğini hatırlatarak sıkıyönetim ilan etmişti. Sıkıyönetimin “darbe olmadığını” söyleyen Prayut, “Tayland’ın Ukrayna ya da Mısır olmasına izin vermeyeceğim” demişti.

Sıkıyönetim ilanından sonra, ülkede farklı siyasi gruplar arasında uzlaşma sağlanmasına çabalanmış ancak görüşmelerden sonuç alınamamıştı. Hükümet, seçime gidilmesi üzerinde ısrar ederken, muhalefet hükümeti işlerini devralacak bir konsey kurulmasını talep etmişti.

19'uncu darbe

Tayland 1932'de parlamenter monarşiye geçtiğinden bu yana 18 askeri darbeye sahne olmuştu. Ülkedeki son darbe 2006'da yapılmıştı.

En son 2006 yılında, dönemin başbakanı Taksin Şinavatra ordu tarafından devrildi. Halen sürgünde yaşayan ancak özellikle ülkenin kuzeyindeki kırsal kesimden büyük destek gören Taksin'in kızkardeşi Yingluck Şinavatra da yaklaşık iki hafta önce anayasa mahkemesinin kararıyla başbakanlık görevinden alınmıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler