HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığı

ERBİL (AA) - Irak meclisindeki Ezidi milletvekili Viyan Dahil, terör örgütü PKK'nın Sincar ilçe merkezi ve çevresinde varlık göstermesinden dolayı yeniden imar yapılamadığı gibi gerekli hizmetlerin de sunulamadığını belirtti.

Dahil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçleri yaklaşık bir yıl önce Şengal'i DEAŞ'tan tamamen geri aldı ancak PKK'nın orada varlık göstermesinden dolayı ilçe merkezinde imar çalışmaları yapılamadı." dedi.

İlçenin yeniden inşa edilmesinin önünde PKK'nın büyük bir engel teşkil ettiğini belirten Dahil, "Bölgede faaliyet gösteren yerel ve uluslararası yardım kuruluşları Şengal için düşündükleri projeleri hayata geçiremiyor. Çünkü PKK'yı kendileri tarafından yapılacak projeler için bir tehdit olarak kabul ediyorlar." diye konuştu.

Dahil, uluslararası ve diğer yardım kuruluşlarının PKK'lılardan dolayı ilçe merkezi ve çevre bölgelerine yaklaşamadığını vurgulayarak, "PKK'nın bu insani yardım kuruluşu çalışanlarına zarar vermeyeceğinin garantisi yok. Bu yüzden Şengal'de hiçbir proje hayata geçirilmiyor." ifadelerini kullandı.

Milletvekili Dahil, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Eğer PKK, daha önce DEAŞ'ın Şengal'deki varlığını bahane ederek bölgede varlık göstermeye çalıştıysa, şu anda DEAŞ bölgede yok. Bu nedenle Şengal'de bulunmaları için bir bahane de kalmadı. Şengal, DEAŞ'ın elinden geri alınalı bir yıldan uzun zaman oldu. Peşmerge güçlerinin dışında başka herhangi bir gücün Şengal'i korumasına da ihtiyaç kalmadı. PKK şu anda bölgedeki tüm sorunların sebebi haline geliyor."

Uzun bir süredir Sincar'ın yeniden inşasına ilişkin çalışma yürüttüklerini aktaran Dahil, "Taleplerimizin üzerine Irak merkezi hükümeti ve bazı uluslararası örgütler bir kısım bütçe ayırdı. Ancak temin edilen ve gerekli olan bütçe arasında büyük bir fark var. Çünkü ilçenin tamamı yıkılmış durumda." değerlendirmesinde bulundu.

- DEAŞ'ın alıkoyduğu Ezidiler

Dahil, Irak ordusu ve Peşmerge güçlerinin ortak başlattığı ve devam eden Musul'u kurtarma operasyonu kapsamında DEAŞ'ın alıkoyduğu 3 bin 600 Ezidi'den yalnız 6 kadının kurtarıldığını hatırlatarak, "Bu da denizde bir damla misali gibi çok az bir sayı. Örgüt, alıkoyduğu birçok Ezidi'yi Irak'ın çeşitli bölgeleri veya Suriye'ye götürmüş." dedi.Terör örgütü DEAŞ, 3 Ağutos 2014'te Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı ve Musul'un batısında yer alan Sincar ilçesi ve çevre bölgelerine saldırı düzenlemiş, birçok Ezidi örgüt tarafından alıkonulmuş veya öldürülmüştü. Terör örgütü PKK da bunu bahane ederek, Suriye üzerinden Sincar'da varlık göstermeye başlamıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler