HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TGD, Almanya’yı Avrupa Komisyonu’na şikayet etti

TGD, Avrupa Adalet Divanı'nın aile birleşiminde Türkler'e dil sınavı uygulanamayacağına ilişkin kararına rağmen, sınavı kaldırmayan Almanya'yı, Avrupa Komisyonu'na şikayet etti.

Almanya Türk Toplumu (TGD), Avrupa Adalet Divanı'nın aile birleşiminde Türkler'e dil sınavı uygulanamayacağına ilişkin kararına rağmen, sınavı kaldırmayan Almanya'yı, Avrupa Komisyonu'na şikayet etti.

TGD'den yapılan yazılı açıklamada, Alman hükümetinin Avrupa Adalet Divanı'nın Türk vatandaşlarının aile birleşiminde vize verilmeden önce dil testinin uygulanmayacağı yönündeki kararını ısrarla yerine getirmediği belirtildi.

TGD'nin Hamburglu Avukat Ünal Zeran'ın aracılığıyla buna karşı Avrupa Komisyonu'na şikayette bulunduğu ve şikayet yazısının Avrupa Komisyonu Genel Sekreteri Catherine Day'e gönderildiği ifade edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zeran, Almanya'nın, üçüncü ülkelere yönelik aile birleşimi konusunda Avrupa hukukuna aykırı bir göç politikasını ayakta tuttuğununu belirterek, "Türk vatandaşları ayrıca dil bilme şartıyla ayrımcı bir muamele görüyor ve aynı zamanda ortaklık anlaşması da ihlal ediliyor" ifadesini kullandı.

Zeran, Avrupa Adalet Divanı'nın kararının sonucu olarak Almanya'da gerekli yasal değişikliklerin yapılmasını ümit ettiğini kaydetti.

TGD Eşbaşkanı Safter Çınar da, Avrupa Komisyonu'nun Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararını sorgusuz sualsiz yerine getirilmesini sağlamasını ümit ettiklerini belirtti.

Kararın açıklandığı sırada memnuniyetini dile getiren siyasetçileri de eleştiren Çınar, Avrupa Adalet Divanı'nın kararından kısa bir süre sonra söz konusu uygulamanın kaldırılmasını isteyen siyasetçilerin, bu konuda bir reaksiyon göstermediklerini kaydetti.

Avrupa Birliği Adalet Divanı Temmuz ayında verdiği kararda, Almanya'nın, sınırları içinde yasal olarak ikamet eden Türk vatandaşlarının aile birleşimini sağlama amaçlı vize için gerekli gördüğü "Almanca bilme şartının" Birlik yasalarına aykırı olduğunu belirtmişti. Adalet Divanı, 2007'de yürürlüğe sokulan uygulamanın ne Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması'yla ne de aile birleşimine ilişkin direktifle uyumlu olduğuna hükmetmişti. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler