HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Times: Kandil'in bombalanması mezhep gerilimini tırmandırıyor

İngiltere'de yayınlanan Times gazetesi, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki PKK hedeflerini vurmasının Şii - Sünni gerilimini artırdığını ifade ediyor. Haberde Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin ise hava operasyonlarına sessiz kaldığı hatırlatılıyor.

Times: Kandil'in bombalanması mezhep gerilimini tırmandırıyor

Times gazetesi, Irak Başbakanı Haydar el Abadi'nin Türkiye'den, ülkesindeki 'Kürt militanları hedef alan saldırıları durdurmasını' istediğini hatırlatıyor ve bu tepkinin Ankara - Bağdat ilişkileri açısından neden önemli olduğunu ele alıyor.

Abadi'nin açıklamasında, topraklarından Türkiye'ye saldırı yapılmasına izin vermeyecekleri sözünü yeniden hatırlattığı da ifade ediliyor.

Gazeteye göre Abadi'nin açıklaması, Türkiye'nin saldırılarının bölgede aynı zamanda bir mezhepsel çatlağa da neden olduğunun göstergesi:

"Şii olan Abadi, İran tarafından desteklenen Şii Hizbullah'ın açıklamalarıyla paralel olarak, Türkiye'nin PKK'ya yönelik saldırılarını kınadı".

Hava operasyonlarının yapıldığı Kandil bölgesinin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin sınırları içinde kaldığına ve Bölgesel Yönetim lideri Mesud Barzani'nin operasyona sessizce destek verdiğine dikkat çekiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Irak Başbakanı Abadi geçen yıl Aralık ayında Ankara'da görüşmüştü.

Haberde Batılı ülkelerin de Türkiye'den PKK ile çatışmayı yatıştırmasını istediği hatırlatılıyor ve "Erdoğan'ın saldırıları Türkiye'yi yeniden iç savaşa götürebilir" deniyor.

'Almanya'daki ABD jetleri Türkiye'ye gelecek'Gazetenin bir diğer haberinde, Türkiye'nin hava üslerini kullanıma açmasının ardından, ABD'nin Almanya'daki savaş uçaklarını Türkiye'ye nakletmeye başlayacağı duyuruluyor.

Almanya'daki Spangdahlem Hava Üssü'nde bulunan ABD Hava Kuvvetleri'nin 480. Hava Filosu'nun, yaklaşık 200 askerden oluşan birlikle İncirlik Hava Üssü'ne kaydırılacağı belirtiliyor.

Bu birliğin uzun bir İncirlik deneyimi olduğu ve 1991'deki Körfez Savaşı'nda da görev yaptığına dikkat çekiliyor.

Gazete İncirlik ve Türkiye'deki diğer üslere gönderilmesi muhtemel diğer hava araçları arasında Reaper adı verilen silahlı insansız muharebe araçları ve İngiltere'deki Suffolk üssünde konuşlu F-15E Strike Eagle jetleri olabileceğini belirtiyor.

Haberde, ABD uçaklarının halen IŞİD hedeflerini vurmak için, Körfez bölgesindeki farklı üslerden yaklaşık 1000 mil (1609 km) uçmak zorunda olduğuna, bu mesafenin İncirlik sayesinde 250 mile(yaklşaık 400 km) ineceğine dikkat çekiliyor:

"Bu, uçakların hedeflerine bir saatten kısa bir sürede ulaşabileceği ve Suriye üzerinde 6 saate kadar uçuş yapabilecekleri anlamına geliyor." deniyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler