HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Toprak altında kalanlardan umut kesildi

Afganistan'ın Ab Barik köyündeki heyelanda toprak altında kalan 2 bin 500 kişiden umut kesildi.

Toprak altında kalanlardan umut kesildi

Afganistan'ın kuzeydoğusundaki Badahşan vilayetinin Valisi Şah Veli Adib, Argu ilçesine bağlı Ab Barik köyünde dün meydana gelen heyelanda toprak altında kalan yaklaşık 2 bin 500 kişiden umudu kestiklerini açıkladı.

Yaklaşık bin haneli Ab Barik köyünde yağışların yol açtığı heyelan sonucu 300 ev toprak altında kalırken, diğer evler de hasar görmesi ya da yeni heyelan tehlikesi nedeniyle boşaltıldı.

Badahşan Valisi , bölgedeki AA muhabirine yaptığı açıklamada, toprak altında yaklaşık 2 bin 500 kişinin kaldığını tahmin ettiklerini ve bu kimselerden umutlarını kestiklerini ifade etti.

Köyün güvenli bir bölgesinde toplanan halk, arama kurtarma ekiplerinin gelmesini ve insani yardım ulaştırılmasını bekliyor. Ancak bölgede son haftalarda şiddetlenen yağışlarda yolların zarar görmesi nedeniyle şu ana kadar köye Badahşan kent merkezinden sadece bir iş makinesi ulaştı.

Bölge toplu mezar yapılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhammad Karim Halili, Abi Barik bölgesinde artık arama kurtarma çalışması yapılmayacağını, o bölgenin toplu mezarlık olacağını belirtti.

Bölgeyi yakından görmek için Badahşan'a gelen Halili, afetzedelerle buluşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Afganistan halkının en büyük faciayı yaşadığını ifade eden Halili, toprak altında kalanlardan sadece 255'inin kimliğinin tespit edilebildiğini söyledi.

Halili, ''Biz devlet olarak bölgede tehlike arz eden diğer evlerin uygun bir yere taşınması için çalışma başlatacağız, ayrıca hayatını kaybedenler için yurt genelinde üç günlük yas ilan edeceğiz'' dedi.

Uluslararası yardım kuruluşlarına da seslenen Halili, böyle bir günde yardımlaşmanın çok daha önemli olduğunu kaydetti.

Halili, toprak kayması sonucu hayatını kaybedenler konusunda net bir sayı belirtmeyerek, "ancak 300 ailenin toprak altında kaldığını" vurguladı.

90 kişi toprak altından sağ kurtarıldı

Bölgeye ulaşan İHH ekiplerinden edinilen bilgiye göre ise toprak altından 6'sı ağır olmak üzere 90 kişi kurtarıldı.

İHH'nın Orta Asya Masası Sorumlusu Orhan Şefik, olay yerine vardıklarında heyelan bölgesinin üzerinde cenaze namazı kılındığını, kurtarma çalışmalarının ise sadece bir kepçe ile yürütüldüğünü bildirdi.

Badahşan eyaletine bağlı 4 bin 900 nüfuslu Hobo Barik köyünde bulunan 750 evin 300'ünün kullanılamaz hale geldiğini belirten Şefik, köyün tamamen boşaltıldığını söyledi.

Şefik, heyelan öncesinde Hobo Barik köyünde düzenlenen düğün esnasında küçük boyutta bir toprak kayması olduğunu ve köylülerin yardım amacıyla düğün alanına geldiğini, bu esnada meydana gelen heyelanla köylülerin toprak altında kaldığını bildirdi.

700 aileye, değişik uluslararası ve yerel dernekler tarafından yardım yapıldı

Heyelan nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan 700 aileye, değişik uluslararası ve yerel dernekler tarafından yapılan yardımlar sürüyor.

Afetzedelere yardım dağıtmak için Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı (TİKA), İnsani Yardım Vakfı (İHH) ve Dunya Gida Programı (WFP) başta olmak üzere, çok sayıda insani yardım kurumu faaliyete geçti, bazı Afgan işadamları da afetzedelere yemek dağıttı. (AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler