HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump CIA'nin 'waterboarding' işkencesini geri getirmek istiyor

ABD Başkanı Trump'ın CIA’in 2009 yılı öncesinde sorgulama yöntemleri arasında kullandığı boğulma hissi veren 'Waterboarding' gibi tartışmalı işkence yöntemlerini geri getirmek istediği belirtildi.

Trump CIA'nin 'waterboarding' işkencesini geri getirmek istiyor

İlk olarak New York Times tarafından gündeme getirilen; ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanlarının, sorgulama teknikleri kapsamında işkencenin geri getirilmesini içeren bir taslak hazırladığı iddiasına yönelik haberde, danışmanların ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’nın (CIA) yurtdışındaki hapishaneleri ve işkence içerikli sorgulama yöntemleri üzerindeki sınırlamaları kaldıran bir başkanlık kararnamesi hazırladığı öne sürüldü.

'IŞİD ÜZERİNDE UYGULANMASI PLANLANIYOR'

ABD basınında yer alan haberlerde de Trump’ın, ulusal güvenlik ekibine CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrasında El Kaide ve ilişkili örgütlerin mensuplarını, şüphelilerini sorgulamak amacıyla yurt dışında kurduğu gizli hapishanelerin durumunun, terör şüphelilerine uygulanan işkence içerikli sorgulama yöntemlerinin IŞİD mensupları ve şüphelileri için de kullanmak üzere gözden geçirmelerini talep ettiği iddiasına yer verildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ABD Başkanı Donald Trump'ın "IŞİD terör örgütü mensupları üzerinde 'waterboarding' işkence yönteminin işe yarayacağı" açıklamasına ilişkin, ittifakın uluslarası kanunlara göre hareket etmeyi sürdüreceğini söyledi.

TRUMP: KESİNLİKLE İŞE YARIYOR

ABC’ye verdiği röportajda mahkumların yüzüne su dökülerek boğulma hissi veren 'waterboarding’’in ‘kesinlikle işe yaradığını düşündüğünü’ söyleyen Trump, bu işkence yönteminin kullanılması konusunda ise kabinesinin fikirlerine uyacağını ifade etti.

Arizona Senatörü Cumhuriyetçi John McCain iddialar karşısında, “Amerika Birleşik Devletleri'ne işkenceyi geri getirmeyeceğiz” açıklamasında bulundu. CIA’ın yurt dışındaki hapishanelerini kapatan ABD Kongresi’nin 2015’te Saha Talimatnamesi dışındaki sorgulama yöntemlerini ‘yasadışı’ olarak kabul ettiğini hatırlatan McCain, tazyikli su ve diğer işkence yöntemlerinin talimatnamede yer almadığını belirtti. McCain, talimatnamenin güncellenmesi halinde bunun ABD yasalarına uygun bir şekilde yapılması ve yapılan güncellemenin yürürlüğe girmeden 30 gün önce kamuoyuyla paylaşılması gerektiğinin altını çizdi.

CIA DİREKTÖRÜ KARŞI ÇIKACAĞINI SÖYLEDİ

McCain, ayrıca CIA’in yeni direktörü Mike Pompeo ile yaptığı bireysel ve kamuya açık görüşmelerde Pompeo’nun kendisine Trump işkenceyi geri getirse bile kendisinin buna karşı duracağını söylediğini aktardı.

Adalet Bakanı Jeff Sessions da daha önce yaptığı açıklamada, "Waterboarding kesinlikle yasa dışı" demiş ve Trump'ın bu yöntemi tekrar kullanabileceği bir yasal zemin olmadığını belirtmişti.

BEYAZ SARAY YALANLADI

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer ise bu konuda yöneltilen bir soruya böyle bir kararname bulunmadığını ve Trump’tan bu yönde bir inceleme talebi olmadığını söyledi.

NATO'DAN AÇIKLAMA GELDİ

NATO'nun 29. üyesi olmak için davet edilen Karadağ'ın Başkanı Dusko Markovic, ittifakın Brüksel'deki ana karargahını ziyaret ederek, Genel Sekreter Stoltenberg ile görüştü. İkili, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Markovic, Trump yönetiminin göreve gelmesi ile Karadağ'ın üyeliğinin ABD tarafından onaylanması konusunda herhangi bir endişe taşımadıklarını ifade ederek, "İmza konusundaki gerginlik buna karşı olanlar tarafından alevlendiriliyor ancak bunun yakın zamanda kesinlikle gerçekleşeceğinden eminiz." dedi.

"ABD DE İMZALAYACAK"

NATO Genel Sekreteri de, katılım protokolünün ABD Senatosu tarafından imzalanacağından emin olduğunu belirterek, "Halihazırda Dış İlişkiler Komitesinde onaylandı. Her iki partinden de güçlü destek aldı. Bunun senatoda da böyle olmaması için herhangi bir sebep yok." değerlendirmesini yaptı.

Karadağ'ın NATO'ya katılımını şimdiye kadar 21 müttefikin imzaladığını, bugün de Fransız Senatosunun onaylacağını bildiren Stoltenberg, "Diğer ülkelerin de imzalamasını bekliyoruz. Elbette bunu ne zaman yapacaklarına her ülkenin kendi ulusal parlamentosu karar verecek ancak ABD Senatosu dahil tüm müttefik parlamentolarının bunu yapacağını umuyorum." diye konuştu.

"NATO ULUSLARARASI KANUNLARA UYMAYI SÜRDÜRECEK"

NATO Genel Sekreteri, ABD Başkanı Trump'ın "DEAŞ terör örgütü mensupları üzerinde 'waterboarding' işkence yönteminin işe yarayacağı" yönündeki sözlerinin hatırlatılıp, "Bunun NATO değerleriyle uyumlu olup olmadığı veya sorgulama tekniklerine müttefiklerin kendisinin mi karar verdiğine" ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Tüm NATO operasyonları uluslararası kanunlar çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bu durum, uzun yıllardır yaptığımız askeri operasyonda böyleydi. Bu (uluslarası kanunlara uyum), NATO'nun politikası ve NATO'nun politikası olarak da kalmayı sürdürecek."

WATERBOARDING'LE İLGİLİ BAKIN NELER SÖYLEMİŞTİ

Trump, mahkumlarda boğulma hissi uyandıran "waterboarding" işkence yöntemi ile ilgili bir soruya verdiği yanıtta, DEAŞ terör örgütü mensupları üzerinde bu yöntemin "işe yarayacağını" belirterek, "Ateşe ateşle karşılık vermeliyiz" demişti.

TRUMP, IŞİD'İN İŞKENCELERİNE KARŞI 'AYNI DİLDEN KONUŞMA' FİKRİNDE

Seçim sürecinde IŞİD'le mücadele konusuna da değinen Trump, Haziran ayında CBS'in "Face the Nation" isimli programında, "Biz de oyunu onların oynadığı gibi oynamalıyız" diyerek, kafa kesme, kafeste insan yakma gibi insan aklının almadığı işkence yöntemlerini izleyen ve yayınlayan IŞİD'e karşı 'aynı dili kullanmak' gerektiğini savunmuştu.

'ABD'NİN TAKTİKLERİNİ DEĞİŞTİRMESİ GEREK'

IŞİD'in kullandığı kafa kesme gibi yöntemleri hatırlatan Trump, bunların ABD'nin de kendi taktiklerini değiştirmesi gerektiğinin kanıtı olduğunu savunarak ABD'nin "zayıf" olduğunu ve giderek de zayıfladığını ve IŞİD'i bu nedenle yenemediklerini ileri sürmüştü.

'BİZİ BARBARLARDAN AYIRAN ŞEY DE BU DEĞİL Mİ?'

Trump, "Bizi barbarlardan ayıran şey de bu değil mi?" sorusuna ise, "Hayır öyle düşünmüyorum. Barbarları yenmek zorundayız" cevabını verdi.

Donald Trump militanların eşlerinin ve çocuklarının da öldürülmesini savunmuş, ayrıca "waterboarding" (Bağlı kişinin yüzüne su dökülerek yapılan işkence) türü işkenceden yana olduğunu söylemişti.

WATERBOARDING İŞKENCE YÖNTEMİ NEDİR?

Waterboarding (kişiyi eğimli bir tahtaya başı aşağıda kalacak şekilde uzandırıp yüzüne su dökerek boğulma hissi uyandıran ve Obama'nın işkence olarak tanımladığı bir uygulama) ve diğer "ileri sorgulama yöntemlerinin" IŞİD'e karşı uygulanması gerektiği.

TRUMP'A GÖRE WATERBOARDING, IŞİD'İN KAFA KESMESİNİN YANINDA 'ÇEREZ KALIYOR'

Trump, bu yöntemlerin IŞİD'in kafa kesme uygulamaları yanında "çerez" kaldığını söylüyor.

ABD Başkanı Trump'a dünyadan tepkiler: Independent'tan küfürlü mesaj

'WATERBOARDING'İ SEVİYORUM AMA YETERİNCE SERT DEĞİL'

Trump, ABD tarafından 2006'da yasaklanan waterboarding için Haziran ayında "Bunu çok seviyorum ama yeterince sert olmadığını düşünüyorum" demişti.

BOĞULMA KORKUSU VE ÖLÜM PANİĞİ YARATIYOR!

Geçmişte CIA'nin de kullandığı işkence yöntemlerinden biri olduğu bilinen ve özellikle de El Kaide gibi radikal dinci terör örgütleri militanlarına itiraf amaçlı uygulanan yöntemde, işkence edilecek kişiye şu yöntemler uygulanıyor:

Eğimli bir tahta üzerine ayakları yukarıda olacak şekilde sırt üstü yatırılıyor, elleri ve ayakları bağlandıktan sonra yüzüne sürekli su dökülerek dayanılmaz bir boğuma hissi oluşması sağlanıyor.

Eğim yüzünden su aslında ciğerlere gitmiyor ve kurban boğulmuyor ancak genize dolan su yüzünden öğürme refleksi tetikleniyor ve kurban nefes alamayarak ölüm paniği yaşıyor.

Waterboarding aşırı acı, kuru boğulma, akciğer hasarı ve oksijen yetersizliğinden dolayı beyin hasarı gibi etkilere neden oluyor. Bu İşkence maruz kalan kişinin boğulma hissi nedeniyle verdiği mücadele esnasında kemiklerinin kırılması, daimi psikolojik hasar oluşması ya da ölmesi de söz konusu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler