HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump, Ortadoğu ülkelerinden IŞİD'i kovmalarını istedi

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan'a yaptığı ziyarette Ortadoğu'nun Arap ve Müslüman liderlerine çağrı yaparak bir araya gelmelerini ve IŞİD (DEAŞ) örgütünü yenmek için üzerlerine düşeni yapmalarını istedi. Trump aşırı İslamcı örgütün bölgeden atılmasını isterken, daha önce Müslümanlar için kullandığı dili de yumuşattı. Militan grupların başta gelen finansman desteği ve kaynağı olarak İran'ı işaret eden Trump'ın sözleri ev sahibi Suudi liderlerin görüşleriyle de uyumluydu.

İran'a yönelik mesajlar, bu ülkede Cuma günü yapılan ve reformist Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin ikinci kez kazandığı başkanlık seçimlerinin hemen ardından geldi.

Trump, "radikal İslam terörizm" deyimini kullanmadığı konuşmasında, "Terörizm tüm dünyaya yayılmıştır. Fakat barışa giden yol burada, bu kadim topraklarda ve bu kutsal ülkede başlıyor" dedi.

50 İSLAM ÜLKESİNİN TEMSİLCİLERİ RİYAD'DA

Trump'ın ziyareti nedeniyle 50 İslam ülkesinin temsilcileri Riyad'da bir araya geldi.

Trump, "Daha iyi bir gelecek ancak sizin uluslarınız teröristleri ve aşır unsurları kovarsa mümkün olabilir. Kovun onları! İbadethanelerinizden, toplumlarınızdan, kutsal topraklarınızdan, bu dünyadan kovun onları!" diye konuştu.

Başkan seçildiğinden bu yana yaptığı ilk yurtdışı gezisinde Trump içeride FBI Başkanı James Comey'i görevden almasıyla başlayan siyasi skandalın etkilerinin tersine, gücünü ve kararlılığını gösteren bir konuşma yaptı.

Sorunu medeniyetler arasında değil, iyi ile kötü arasında bir mücadele olarak tanımlayan Trump, ABD'nin bu konuda Ortadoğu ile birlikte savaşacağını ancak karşılığında daha fazla adımlar atılmasını beklediğini ifade etti.

"Daha yapılacak çok iş var. Bunun anlamı, İslamcı aşırıcılığın, İslamcıların ve her türlü İslamcı terörün yarattığı krizle yüzleşmek demektir."

ORTAK MÜCADELE

Toplantıda konuşan Suudi Arabistan Kralı Salman, İran'ı ABD ile birlikte karşı çıkmaları gereken ortak düşman olarak tanımladı.

Salman, "İran rejimi, küresel terör mızrağının ucunu temsil etmektedir" dedi.

ABD ve Körfez ülkeleri terör gruplarının finanse edilmesi sorununa karşı çabalarını birleştirme konusunda bir anlaşma imzaladılar.

Trump'ın dokuz gün sürecek gezisi diğer Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinde sürecek. (Reuters)


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler