HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump'tan sürpriz 'Kuzey Kore' açıklaması

ABD'de bu yıl yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti'den adaylığı kesinleşen milyarder işadamı Donald Trump Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'la yüz yüze görüşmek istediğini söyledi.

Trump'tan sürpriz 'Kuzey Kore' açıklaması

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-unile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Trump, Kim Jong-un'la yüz yüze görüşmek istediğini ve müzakereleri yeniden başlatacağını söyledi.

Ünlü işadamı, ABD'nin mevcut Kuzey Kore politikasıyla zıt bir yol izlemeyi planladığını söyledi. Reuters'a konuşan Trump, başkan seçilmesi halinde, nükleer programı nedeniyle ABD tarafından izole edilen Kuzey Kore lideri Kim ile bizzat görüşeceğini söyledi.

Trump, planına ilişkin detay vermedi ancak şöyle dedi: "Onunla (Kim) konuşurdum. Onunla görüşmekte problem görmüyorum."

Trump, "Kim'in aklını başına getirmeye mi çalışırdınız?" sorusuna ise; "Kesinlikle" diye yanıt verdi.

ÇİN'E BASKI YAPILMALI

Milyarder işadamı buna karşın, Kim'in en büyük diplomatik ve ticari destekçisi Çin'e de Kuzey Kore sorununun çözülmesi için baskı yapılması gerektiğini savundu. Trump, "Çin'e de epey baskı yapardım. Çünkü ekonomik açıdan Çin'in üzerinde muazzam etkimiz var" dedi.

ABD, yıllardır Kuzey Kore'ye yaptırım uyguluyor ve Pyongyang yönetimi dünyadan tecrit edilmiş durumda. Nükleer silah üretme faaliyetlerine devam etmekle suçlanan Kuzey Kore'ye son 20 yılın en ağır yaptırımlarını öngören karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi tarafından oy birliği ile Mart ayı başında kabul edilmişti.

Özellikle nükleer program ve füze denemeleri nedeniyle Washington ve Pyongyang sık sık karşı karşıya geliyor. Kuzey Kore, Nisan ayı sonunda yaptığı açıklamada ABD'nin Güney Kore ile birlikte gerçekleştirdiği askeri tatbikatları durdurması halinde nükleer denemeleri askıya alacağını duyurmuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler