HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

TSK'dan Rusya'nın El Bab açıklamasına yanıt: Asker 10 gündür orada

Rusya’nın kazaen düzenlediği belirtilen ve 3 Türk askerinin şehit olmasıyla sonuçlanan hava saldırısıyla ilgili Türkiye ve Rusya arasında görüş ayrılığı çıktı.

Rusya’nın kazaen düzenlediği belirtilen ve 3 Türk askerinin şehit olduğu, hava saldırısıyla ilgili Türkiye ve Rusya arasındaki diyalog gündemin en çok konuşulan maddesi haline geldi, Ankara ve Moskova’dan farklı değerlendirmeler geldi. . “Koordinatları Türk tarafı verdi, Türk askerinin orada bulunmaması gerekiyordu" diyen Rusya'ya, TSK'dan "Türk askeri 10 gündür orada" yanıtı geldi. Türkiye'den yapılan ilk açıklamalarda, Rusya'nın kazaen yapıldığını belirttiği ve 3 askerin şehit düşmesinden oldukça üzüntü duyduklarını ifade ettikleri belirtilmişti.

UÇAK HMEYMİM’DEN KALKTI

Türk askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığı’nın Suriye hava sahasını gözleyen radarlarında Rus uçağının Hmeymim’den kalktığı ve El Bab’a giderek Türk tankçılarının kaldığı binayı yanlışlıkla vurduktan sonra yeniden Hmeymim’e döndüğü tespit edildi. Türkiye’nin tespit ettiği radar izinin Rusya askeri makamlarına iletildiği öğrenildi.

KREMLİN: TÜRK PARTNERLERİMİZİN VERDİĞİ KOORDİNATLARA GÖRE HAREKET ETTİK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, hava operasyonuna ilişkin, “Uçaklarımız, Türk partnerlerimizin verdiği koordinatlara göre hareket etti, orada Türk askerlerinin bulunmaması gerekiyordu” açıklaması yaptı.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI: KOORDİNATLAR BİR KEZ DAHA ELDEN KENDİSİNE VERİLMİŞTİR

Türk Genelkurmay Başkanlığı da son olarak saldırıdan bir gün önce Moskova’ya koordinatların verildiğini ifade ederek şu açıklamayı yaptı:

“Suriye’deki harekât kapsamında birliklerin birbirlerine zarar vermesinin önlenmesi maksadıyla; iki ülke arasında 12 Ocak 2017 tarihinde imzalanan mutabakat doğrultusunda TSK tarafından harekâta ilişkin bilgiler Rus muhataplarla düzenli ve karşılıklı olarak paylaşılmaktadır. 9 Şubat 2017’de uçakla vurulan unsurlarımız takriben 10 günden beri aynı noktada bulunmaktadır. Son olarak 8 Şubat 2017’de Rusya birliklerinin kontrolünde bulunan bölgeden, dost unsurların bulunduğu noktaya bir roket atılması üzerine, unsurlarımızın bulunduğu noktanın koordinatları son olarak aynı gün akşam saat 23.11’de Hmeymim’de bulunan Harekât Merkezindeki sorumlu personele tekrar iletilmiştir. Aynı saatlerde Ankara’daki Rus Silahlı Kuvvetleri Ataşesi, Genelkurmay Başkanlığı karargâhına davet edilerek unsurların bulunduğu noktaların daha önce de verilen koordinatları bir kez daha elden kendisine verilmiştir.”

TSK'DAN "DOST KOORDİNATI" AÇIKLAMASI

TSK kaynakları, Kremlin Sözcüsü’nün “Türk partnerlerimizin verdiği koordinatlar” tanımına da şu açıklığı getirdi:

“Rusya ile hergün hem özel kuvvetlerimiz, hem sahada bulunan diğer kuvvetlerimiz, hem de Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Savunma Komutanlığımız düzenli bilgi paylaşımında bulunuyor. Koordinatlarda bir değişiklik olduğu zaman bu anında bildiriliyor. Bu bilgi paylaşımında nelerin ve nerelerin ‘Dost koordinatı’ ya da ‘Dost koordinatı olmadığı’ son derece açık şekilde belirtiliyor. Bizim orada bulunduğumuz ‘dost koordinatı’ olarak 10 gün önce bildirildi. Ayrıca 8 Şubat’ta askerlerimizin bulunduğu bölgeye gelen roket de, aynı günün gecesinde Rusya’ya ‘dost koordinata roket atıldı’ diye bildirildi.”

Bu arada, TSK, Fırat Kalkanı harekatının 171’inci gününe ilişkin dün yaptığı açıklamada harekâtın nerelerde devam ettiğine dair yer bilgisi vermedi. TSK açıklamasında, “Hava Kuvvetlerimize ait uçaklar tarafından 11 IŞİD hedefine yönelik düzenlenen hava harekâtları sonucunda, barınma maksatlı kullanılan, 7 bina, 3 karargâh binası ve 1 cephanelik imha edilmiştir” denildi. Karadan 154 IŞİD hedefinin vurulduğunun belirtildiği açıklamada, “Topçu atışları, icra edilen hava harekâtı ve meydana gelen çatışmalarda toplam 23 IŞİD mensubu etkisiz hale getirilmiştir” denildi.

YILDIRIM: BUNUN BİR KAZA OLDUĞUNU EN AÇIK ŞEKİLDE İFADE ETTİLER

Başbakan Binali Yıldırım ise, konuya ilişkin "Kremlin'in açıklamaları dün karşılıklı yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin görüştüler. Bunun bir kaza olduğunu, duydukları üzüntüyü en açık şekilde ifade ettiler. Bundan sonra benzer kazaların yaşanmaması için gerekli koordinasyon, birlikte çalışmak için de her türlü tedbir alınacak. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyoruz" diye konuştu.

NUMAN KURTULMUŞ: BÜTÜNÜYLE BİR KAZADIR

Rus uçaklarının yanlışlıkla El Bab'daki Türk askerinin olduğu bir binayı vurmasını değerlendiren Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Bütünüyle bir kazadır" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, El Bab'da görev yapan Türk askerlerinin bulunduğu binanın yanlışlıkla vurulması ve üç askerin şehit edilmesiyle ilgili bir açıklama yaptı.

Kurtulmuş, olayın tüm detaylarıyla aydınlatılması için araştırma yapıldığını kaydederek "İlk bilgiler koordinasyon yanlışlığı, yanlış bir koordinasyon, herhangi bir şekilde maalesef istem dışı meydana gelmiş bir olaydır. Bütünüyle bir kazadır ilk bilgilere göre ama bunun nasıl vuku bulduğu, bu aradaki koordinasyon meselesinin nasıl bu kadar atladığı ortaya konulacaktır. Oradaki mücadelede anlaşılıyor ki çok daha yakın bir koordinasyona ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.

PESKOV: ERDOĞAN VE PUTİN UZUN UZUN KONUŞTU

Kremlin Sözcüsü Peskov, dün bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in El Bab'da yaşanan olayı uzun uzun konuştuğunu belirtmişti.

"OLAYLA İLGİLİ ANLAŞMAZLIK YOK"

Peskov, Putin'in Türk askerlerinin şehit olması nedeniyle başsağlığı dilediğini ve bundan dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdiğini aktardı.

Olayın nedenlerinin anlaşılır olduğunu da kaydeden Peskov, bununla ilgili bir anlaşmazlık olmadığının altını çizdi.

İKİ LİDER, GELECEK AY YAPILACAK TOPLANTININ DETAYLARI DA KONUŞTU

Bu arada Peskov, Putin ve Erdoğan'ın, El Bab'daki olayın yanı sıra mart ayında yapılacak Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının hazırlıkları da dahil olmak üzere ikili ilişkilerle bağlantılı konuları da görüştüğünü belirtti. Peskov, Putin ve Erdoğan'ın başkanlığında düzenlenecek Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısının Rusya'da yapılmasının planlandığını da ekledi.

'TÜRK YETKİLİ ' 3 ASKERİN ŞEHİT OLMASIYLA İLGİLİ KOMİSYON KURULMASI PLANLANMADI' DEDİ'

El Bab’da Türk askerlerinin olduğu bir binanın Rus savaş uçağı tarafından yanlışlıkla vurmasını değerlendiren Ankara’dan üst düzey bir askeri kaynağın, Rusya ve Türkiye’nin bu olay sonrasında Suriye’deki koordinasyonunu güçlendirmek istediğini söylediği ileri sürüldü.

Sputniknews, üst düzey bir Türk askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, Rusya ve Türkiye’nin, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında El Bab’da bulunan Türk askerlerinin olduğu bir binanın, bir Rus savaş uçağı tarafından vurulmasını sonucunda üç askerin şehit olmasıyla ilgili olarak ortak komisyon kurmayı planlamadığını aktarmıştı.

Kaynağın “Şimdilik, yani saat 19:30 itibariyle konuyla ilgili iki ülke arasında bir acil durum toplantısı da planlanmıyor. Rusya ile olayın hemen ardından görüşmeler gerçekleştirdik. Suriye’deki faaliyetlerimizde koordinasyon halindeyiz, ancak artık bu koordinasyonu daha da güçlendirmek istiyoruz” dedği öne sürülmüştü.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da olayla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a başsağlığı dileyerek, iki ülkenin konuyu birlikte soruşturacağını söylemişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler