HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tunus bir kez daha sandık başında

Tunus'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy verme işlemi başladı.

Tunus bir kez daha sandık başında

Halk seçimlerin ilk turunda yüzde 50 çoğunluğu sağlayamayan Baci Kaid Sibsi ve Musif Merzuki arasında seçim yapacak.

5 milyondan fazla kayıtlı seçmenin oy kullanmasının beklendiği ülkede 'Arap Baharı' adıyla anılan ayaklanmaların ardından halk seçimle iş başına gelecek ilk cumhurbaşkanını belirleyecek.

Ülkedeki bir çok kentte yerel saatle 08.00'de açılan seçim merkezlerinin önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Oy verme işleminin saat 18.00'de sona ermesi bekleniyor.

Tunus Bağımsız Yüksek Seçim Komitesi, batı kesimlerinde yer alan bazı merkezlerin ise güvenlik gerekçesiyle saat 10.00'da açılacağını ve bu bölgelerde oy verme işleminin 5 saat süreceğini açıkladı.

Cuma günü, Libya, Irak ve Suriye hariç Ortadoğu, Avrupa ve Amerika'da 45 ülkede Tunus'un yurtdışı temsilcilikleri, Cumhurbaşkanı seçimi için oy verecek Tunuslulara kapılarını açmıştı.

Yurtdışında bulunan 380 bin Tunuslu seçmen üç gün boyunca, birinci turun elemelerinden sonra ikinci tura çıkan Nida Tunus Partisi Başkanı Baci Kaid Sibsi ile mevcut cumhurbaşkanı Munsif Merzuki arasında tercih yaptı.

Birinci turda Baci Kaid Sibsi, oyların yüzde 39.46'sını, Merzuki ise yüzde 33.43'ünü almışlardı.

YSK'ya göre, cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda 3 milyon 267 bin 569 Tunuslu seçmen oy kullandı.

Tunus'ta seçim propagandası yapmak gece yarısı itibarıyla resmen yasaklanmıştı.

İki aday arasında gerginlik

Muhammed Munsif Merzuki, Seçim günü Sibsi yanlıları tarafından Merzuki'ye yapılan saldırı, oy kullanmasını engelleme girişimi, seçimde 'sahtecilik' eylemlerinin bulunduğunu iddia etmişti. bu iddiaları mahkemeye taşımıştı.

Sibsi, ikinci tur seçimlerinde yarışacağı mevcut Cumhurbaşkanı Munsif Merzuki'nin seçmenlerini 'radikaller, terör ve şiddet davetçileri' olarak tanımlaması ardından Tunus'ta Sibsi'yi protesto eylemleri düzenlendi.

Daha önce Merzukiye destek veren İslami referanslı Nahda Partisi, seçimi boykot etmeyeceğini açıklayarak seçimde belli bir adaya destek vermeyeceğini duyurmuştu.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

aljazeeraturk

Muhammed Ali hastaneye kaldırıldı

ABD'de 2 polis öldürüldü

Güneş'te dev patlama yaşandı

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler