HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tunus'ta laik aday zaferini ilan etti

Nida Tunus partisinin adayı Bacı Kaid Es Sebsi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu sonrası sandıktan galip çıktığını açıkladı. Rakibi Cumhurbaşkanı Marzuki ise resmi sonuçlar ilan edilmeden zafer ilan ettiği için Es Sebsi'yi eleştirdi.

Tunus'ta laik aday zaferini ilan etti

İkinci ayağı yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini, sandık çıkış anketlerine göre laik Nida Tunus partisinin adayı Bacı Kaid Es Sebsi kazandı.

88 yaşındaki Es Sebsi, zaferini ilan ettiği konuşmada Tunuslulara "birlikte çalışmaları gerektiğini" söyledi ve ülkeye istikrar getireceği sözü verdi.

Ancak rakibi Munsif Marzuki, rakibi Es Sebsi'nin seçimi kazandığını ilan etmesinin "demokratik olmadığını" savundu.

Bazı kişileri Es Sebsi'nin seçimleri kazanmasını "itibarını kaybeden sistemin geri dönüşü" olarak görüyor ve eleştiriyor.

Ayaklanmalardan bu yana ilk seçim2011'de Arap ayaklanmaları sorasında Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinin ardından ilk defa cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyor. Bu nedenle seçim sonuçları, ülke için büyük önem taşıyor.

Resmi sonuçların bu akşam açıklanması bekleniyor.

Seçim çıkışı anketlerine göre Es Sebsi, oyların yaklaşık yüzde 55.5'ini almış görünüyor.

Devrilen cumhurbaşkanı Bin Ali zamanında partisi kapatılan ve Fransa'ya kaçmak zorunda kalan cumhurbaşkanı adayı Munsif Marzuki, 2011'den bu yana geçici cumhurbaşkanı olarak görev yapıyordu.

Rakibi Es Sebsi ise Zeynel Abidin Bin Ali yönetiminde görev almıştı.

Seçimlerin ilk turunda Es Sebsi oyların yüzde 39'unu alırken, Marzuki yüzde 33'te kalmıştı.

'Kutuplaşmanın derinleşmesini istemiyoruz'Es Sebsi daha çok toplumun refah kesimlerinde ve kıyı şeritlerinde tutuluyor. İstikrar ve deneyim üzerine söylemi oy topluyor. Marzuki ise daha ziyade fakir, muhafazakar ve kırsal kesimde ilgi görüyor.

Tunus politikasında 2011'den bu yana önemli rol oynayan En Nahda partisi seçmenlerinin, Marzuki'yi tercih edebileceği belirtiliyordu.

"Ilımlı İslamcı parti" olarak tanınan En Nahda, seçimlerde bir aday göstermemişti.

Bu tutumla ilgili bir açıklama yapan parti lideri Raşid El Gannuşi, 'kutuplaşmanın derinleşmesini veya ülkenin bölünmesini önlemek istediklerini' söylemişti.

'Demokrasiye aykırı'Munsif Marzuki, "Zaferin ilanı demokrasiye aykırı. Eğer hukuka saygılı bir devlet isek, sonucu beklememiz gerekir" dedi.

"Size söylemek istediğim, biz muzafferiz" diyen Marzuki, "Tunus kazandı. Siz kazandınız. Siz Tunus için, demokrasi ve insan hakları için kazandınız" şeklinde konuştu.

Sandıkların kapanmasının ardından bir televizyon kanalına konuşan Bacı Kadı Es Sebsi, "Zaferimi Tunus'un şehitlerine adıyorum" dedi.

Marzuki'ye teşekkür ettiğini söyleyen Es Sebsi, "Bundan sonra kimseyi dışlamadan, birlikte çalışmalıyız" ifadelerini kullandı.

Es Sebsi destekçileri, dün akşam laiklerin çatı partisi Nida Tunus'un önünde toplandılar ve kutlamalar yaptılar.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler