HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk askeri helikopteri Yunanistan'a indi

İçinde 8 kişi olan bir Türk askeri helikopterinin Yunanistan'ın Dedeağaç bölgesine indiği bildirildi. Helikopterdekiler Yunan polisi tarafından gözaltına alındı.

Yunan devlet televizyonu ERT, içinde 8 kişi olan bir Türk askeri helikopterinin Dedeağaç’a indiğini bildirdi. Yunan polisi helikopterdekileri gözaltına aldı. Reuters'ın haberine göre, Yunan polisi tarafından tutuklanan sekiz kişi, Yunanistan'a siyasi sığınma talebinde bulundu.

Yunan devlet televizyonu ERT, helikopterdekilerin, Türkiye'deki askeri darbe girişiminde rol oynamış olabileceğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Helikopterle Yunanistan'a kaçan sekiz hain askerin derhal teslim edilmesini istedik" dedi. Yunan makamları ise Türkiye ile her türlü işbirliğine hazır olduklarını bildirdi.

Çavuşoğlu akşam saatlerinde attığı tweet'te ise "Telefonda konuştuğum Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Koçias, kaçan 8 hainin en kısa sürede Türkiye'ye iade edileceğini söyledi" dedi.

Atina Haber Ajansı'na göre, Yunanistan'a inen helikopterde darbe girişimine karıştığı iddia edilen üç binbaşı, üç yüzbaşı ve iki başçavuş bulunuyor.

Yunanistan'da savunma haberleri yapan internet sitesi OnAlert ise, helikopterin bir polis helikopteri olduğunu, içinde 7'si üniformalı 1'i sivil 8 kişini olduğunu bildirdi. Sitenin haberine göre, helikopter yerel saatle 11.45'te SOS sinyali verdi, 11.51'de de Dedeağaç havaalanına indi.

KİMLİKLERİNİ AÇIKLAMADILAR

Helikopterdeki 8 asker, kıyafetlerindeki apotletleri sökerek teslim oldu. Yunan polisi tarafından havaalanında ilk sorguları yapılan darbeciler ülkeye siyasi iltica talebinde bulundu. Bir süre havaalanında bekletilen 8 darbeci, daha sonra kent merkezindeki Dedeağaç Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Darbecilerin son derece bitkin ve perişan oldukları dikkati çekti.

Halen Dedeağaç Havaalanı'nda bekletilen helikopterin Türkiye’den gelecek özel ekip tarafından teslim alınarak geri götürülmesi için Yunan hükümetiyle görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Yunan polis kaynakları irtica talebinde bulunan darbecilerin sorgularında ısrarla kimliklerini açıklamaktan kaçındıklarını ifade etti.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, olayla ilgili olarak yerel güvenlik güçlerinin bilgi vermesini yasaklayıp görüşmelerin iki ülkenin bakanlıkları düzeyinde yapılması konusunda uyarı yaptı.

YUNANİSTAN'DAN AÇIKLAMA

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili, Dedeağaç şehrine iniş yapan Türk askeri helikopterindeki kişilere ilişkin, "Ülkelerindeki anayasal düzene ve demokrasiye karşı darbe girişimini içeren suçlamalar göz önünde tutulacak." dedi.

Gerovasili, Yunan devlet televizyonu ERT'ye yaptığı açıklamada, ilgili makamların Türk yetkilileriyle helikopterin iadesi için temasa geçtiğini bildirdi.

Türk helikopterinin motor arızası nedeniyle acil iniş yapma talebinde bulunduğunu anlatan Gerovasili, "Genelkurmay Başkanlığı, Başbakan (Aleksis) Çipras ve Savunma Bakanı (Panos) Kammenos ile temasa geçti. Çipras, talebin kabul edilmesi talimatını verdi ve Türk helikopterine iki Yunan savaş uçağı tarafından refakat edildi." ifadelerini kullandı.

Gerovasili, üniformalarındaki rütbelerini sökmüş olan bu kişilerin gözaltına alındığını belirterek, "Helikopterdeki kişiler için uluslararası hukuk tarafından öngörülen prosedür uygulanacak. Ancak ülkelerindeki anayasal düzene ve demokrasiye karşı darbe girişimini içeren suçlamalar göz önünde tutulacak." şeklinde konuştu.

Yunanistan'ın Dedeağaç havalimanına iniş yapan Sikorsky tipi helikopterde bulunan sekiz kişinin siyasi sığınma talebinde bulunduğu bildirilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler