HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk işçiler serbest bırakıldı

Irak'ta 28 gün önce kaçırılan 16 Türk işçi serbest bırakıldı. Bağdat’ın 55 kilometre güneyinde Kerbela yoluna bırakılan işçileri Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı aldı.

Irak'ta çalıştıkları inşaatın şantiyesinden, 28 gün önce, silahlı bir grup tarafından kaçırılan 16 Türk işçinin serbest bırakıldığı açıklandı. ABD'de bulunun Başbakan Ahmet Davutoğlu serbest bırakılan Türk işçilerle telefonda görüştü.

Serbest bırakılan işçilerin üzerinde yeni elbiseler olduğu ve Şii milislerin her bir işçiye Kuran-ı Kerim ve zarf içinde 200 dolar para verdikleri de öğrenildi.

Müjdeli haberi Twitter hesabından veren Başbakan Davutoğlu şunları kaydetti:

"Bir süredir Bağdat'ta alıkonulan 16 işçimizi az önce Bağdat büyükelçimiz teslim aldı. Bazı işçilerimizle telefonda konuştum. Çok şükür sağlıkları yerinde. En kısa sürede memlekete dönmeleri için tüm hazırlıklar yapılıyor. Bu süre içinde işçilerimiz için yoğun çaba gösteren tüm Iraklı dostlarımıza kalpten teşekkür ediyorum. İşçilerimizin yakınlarına da geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Irak'ın yeniden imarı için bugüne kadar olduğu gibi hükümetimiz, şirketlerimiz ve insanımızla Irak'ın yanında olmaya devam edeceğiz."

İLK SİNYAL PAZAR GÜNÜ GELDİ

İşçilerin serbest kalacağına dair ilk sinyal geçen pazar günü gelmişti. Şii milisler işçileri gösteren videoda kısa süre içinde serbest kalacaklarını açıklamışlardı. Şii milisler kaçırılmadan kısa süre sonra yayınladıkları ilk videoda ise Türkiye’den, “Kürt petrolünün Türkiye üzerinden ihracını durdurma, Suriye’de Fetih Ordusu’nun Şii köyleri Fua ve Kafrayya’daki kuşatmalarını kaldırılmasına aracılık etme ve Türk askerlerinin Irak’tan çekilmesi” taleplerinde bulunmuşlardı. Şii milislerin, Fua ve Kafrayya’da kuşatmanın kalktığı gerekçesiyle işçilerin serbest bıraktığı tahmin ediliyor.

ERDOĞAN'DAN TEBRİK VE GEÇMİŞ OLSUN TELEFONU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı nezaretinde elçilik binasına gelen işçilerden ikisi ile telefonla görüşüp geçmiş olsun dileklerini iletti. Erdoğan'ın görüştüğü Büyükelçi Kaymakcı'yı ise tebrik ettiği belirtildi.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı'na ait ANA uçağının işçileri getirmek için Irak'a gideceği bildirildi.

NE OLMUŞTU?

Bağdat'ın Sadr bölgesindeki Habibiye'de stadyum inşaatında görevli, Nurol İnşaat firması çalışanı 18 Türk, şantiyeyi basan silahlı grup tarafından 28 gün önce kaçırılmıştı. Üçü mühendis, on dördü işçi ve biri de muhasebeci olan Türklerin yanında bulunan Iraklı güvenlik görevlileri, olayın ertesi günü elleri ve ayakları bağlı halde bulunmuştu.

Kendilerine Ölüm Mangası adını veren Şii bir grup, işçileri kaçırdıktan 9 gün sonra bir video yayınlayarak taleplerini iletmişti. Grubun talepleri arasında, Kürt petrolünün Türkiye’den ihracatını durdurmak, Suriye'de Ceyş-ül Feth'in (Fetih Ordusu) Fua ve Kefreyya'daki kuşatmalarını kaldırmasını sağlamak ve silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek vardı. Şii grup, olaydan 14 gün sonra Türk işçilerden ikisini serbest bırakmıştı.

Şii liderlerden çağrı gelmişti

Iraklı Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullah Ali Sistani, Bağdat’ta kaçırılan 18 Türk işçinin serbest bırakılması çağrısını yaptı. Sistani’nin yazılı açıklamasında, “Kaçırılan kişilerin serbest bırakılmasını ve bu tür eylemlerin sonlandırılmasını talep ediyoruz. Böyle eylemler Şiileri ve İslam’ı kötü gösteriyor” ifadeleri kullanılmıştı.

Iraklı Şii din adamı Mukteda Sadr da 18 Türk işçisinin kaçırılmasını IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti/DAEŞ) yaptığı eylemlere benzeterek, işçilerin derhal serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİLER:


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler