HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türk kangalı dünya birincisi

Türk kangalı dünya birincisi

Almanya'nın Dortmund kentinde düzenlenen Uluslararası Köpek Fuarı'nda kangallar arasında birinci olmasının ardından Dünya Şampiyonu seçilen Ogün Odacı'ya ait üç yaşındaki Duman Dozer ismli kangal cinsi köpek, çevresinde büyük ilgi görüyor.

Osnabrück yakınında bulunan bir tavuk çiftliğinde 20 yıldır çalıştığını söyleyen Ogün Odacı, çiftçilikten gelen bir aile olarak, imkanlarının el verdiği ölçüde kangallarına bakmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Irkın melezlerini kangal diye tanıtılan Almanya'ya, hakiki kangalları getirerek göstermek istedik. Şimdi bu amaç milliyetçiliğe dönüştü. Bu saatten sonra bir görev daha üstlenmiş olarak, ülkemizi en iyi bir şekilde tanıtmaya devam edeceğiz" dedi.

Kangalların yurt dışına çıkartılma yasağına da değinen Odacı çiftlikte 17 kangalının bulunduğunu belirterek, "Damızlık için Türkiye'ye kangal göndereceğim. Benim amacım ırkı yok etmek değil tam aksine, yaşatmak. Türkiye'den bir kangal getirdiysem, dört kangal geri götürdüm" ifadelerini kullandı. Erdem Odacı da, "Kendi köpeklerimizi tanıtmak istiyorsak, illegal yollardan kontrolsüz şekilde ülke dışına çıkarılmasını engellemeliyiz. Ama en azından belli bir ortamda çıkarılmasına izin verilmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Türk Çoban Köpekleri Koruma Derneği Başkanı Onur Kanlı da Türkiye'deki çoban köpeklerini koruma altına almak istediklerini belirterek, "Kendi ırklarımızı dünyaya daha iyi tanıtabilmek amacıyla Türkiye Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu adı altında yeni bir federasyon kurduk. Yanlış isimlerle anılan kendi ırklarımızı dünyaya doğru tanıtmak için yarışmalara katılmak çok önemli.

Türkiye'de çoban köpekleri sadece kangal ırkından da ibaret değil. Bunların hepsini ayrı ayrı tanıtmamız gerekir. Arkadaşlarımızın büyük özveriyle yetiştirdiği kangallar bizi gerçekten mükemmel şekilde temsil etti. Ben de bu olaya şahit olduğum için çok mutluyum" diye konuştu.
Şampiyonada, dişi kangallar kategorisinde birinciliğe layık görülen Ceylan adlı kangalın sahibi Elizabeth Von Buchwald, "Basın aracılığıyla 20 yıldır Avrupa'da Sivas'sın Kangal İlçesi'nde düzenlenen festivali tanıtmaya çalışıyorum. Yıllardır bu ırkın iyi tanınması için çabalıyorum" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler