HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye ile AB müzakereleri derhal durdurulsun"

Hollanda'da ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti, olağanüstü hal uygulaması ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınması kararının ardından, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin derhal durdurulmasını istedi.

"Türkiye ile AB müzakereleri derhal durdurulsun"

Yusuf Özkan

Lahey, Hollanda

Hollanda'da ana muhalefetteki Hristiyan Demokrat Parti (CDA), olağanüstü hal (OHAL) uygulamasıve Avrupa insan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınması kararının ardından, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin derhal durdurulmasını istedi.

Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise hukuk devletine ilişkin kaygılar nedeniyle Türkiye ile yeni müzakere başlığı açılmasına karşı olduklarını açıkladı.

Hristiyan Demokrat Parti'den yapılan Türkiye'de 15 Temmuz'dan bu yana yaşanan gelişmelerin kaygı verici olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye'nin hızla "başkanlık diktatörlüğüne" doğru ilerlediği savunuldu. CDA'ya göre, OHAL kararı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınması ve ölüm cezası önerisi ve basın özgürlüğünün ünündeki engeller bu endişeleri daha da artırıyor.

Hristiyan Demokratlar, bu gelişmelerin Avrupa değerleri ile bağdaşmadığını belirterek, Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin derhal durdurulmasını istedi.

CDA'lı parlamenterler, Türkiye'nin aday üyelik statüsünün geri alınması ve müzakerelerin derhal durdurulması önerisi ile ilgili olarak bir önerge verdiler.

'Yeni başlık açılmasına karşıyız'Önergede, Dışişleri Bakanı Bert Koenders'tan bu konuyu acil olarak AB gündemine taşıması istendi.

Dışişleri Bakanı Koenders, Türkiye'deki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, Hollanda hükümetinin demokratik olmayan uygulamalara karşı olduğunu belirtti.

Hollanda Dışişleri Bakanı, Türkiye ile üyelik müzakerelerinin durdurulmasının kısa sürede mümkün olmadığını vurguladı.

Ancak hukuk devletine ilişkin kaygılar nedeniyle Ankara ile var olan başlıklar haricinde yeni bir müzakereaçılmasına karşı olduklarını açıkladı.

Koenders, ölüm cezasının AB ilkeleriyle asla uyuşmayacağı uyarısında bulundu.

"**İstanbul'a tek gidiş bileti alın**"

İktidarınbüyük ortağı Liberal Sağ Parti (VVD) ise, hükümetten radikal İslamcı ve faşist örgütlerle bağlantısı saptanan Türk kuruluşları ile tüm ilişkinin kesilmesini istedi.

VVD milletvekili Malik Azmani, Türkiye'deki darbe girişimini protesto amacıyla Rotterdam'da düzenlenen gösteriye Hamas ve Müslüman Kardeşler gibi örgütlerin de destek verdiğine ilişkin haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Azmani, şüpheli örgütlerle ilişkisi saptanan Türkiye kökenli kuruluşlara sırt dönülmesi çağrısında bulundu.

Hükümetten bu konuda açıklama isteyen Hollandalı parlamenter, Türkiye kökenli örgütlerle diyalog arayışında olan Başbakan Yardımcısı Lodewijk Ascher'e, "Saflığı bırak" diye seslendi.

Azmani, "Hollanda'dan Fethullahçıları temizleyeceğiz" diyenlere, "İstanbul'a tek gidiş uçak bileti almaları" önerisinde bulundu. VVD'li parlamenter, "Kimse sizi Hollanda'da zorla tutmuyor. Bavulunuzu toplarsanız Hollanda daha mutlu olur" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler