HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye ile İsrail arasında anlaşma imzalandı

Türkiye ile İsrail arasındaki normalleşme sürecini resmen başlatan mutabakat metni Türk tarafınca imzalandı.

Türkiye ile İsrail arasında anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsrail ile yürütülen müzakerelerin ardından varılan mutabakatı Bakanlıkta imzaladı. Sürecin resmen başlamasının ardından atılacak ilk adım Mavi Marmara saldırısı sonrası çekilen büyükelçilerin karşılıklı olarak tekrar atanması olacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, iki ülke arasında yürütülen müzakerelerin ardından varılan mutabakata Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, saat 11.00'da Bakanlık'ta basına kapalı olarak imza attı.

Tarafların kendi merkezlerinde ayrı ayrı imzalayacakları mutabakat metnini, İsrail adına ise Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Dore Gold aynı saatlerde İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda imzaladı.

Başbakan Binali Yıldırım, mutabakat metninin Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sinirlioğlu ve İsrailli muhatabı tarafından imzalanmasının ardından onay sürecinin başlayacağını, metnin İsrail kabinesi ile TBMM tarafından onaylanmasının ardından da karşılıklı büyükelçilerin atanacağını duyurmuştu. Kulislerde Türkiye'nin Tel Aviv büyükelçisi olarak, Başbakan Binali Yıldırım'ın dış politika başdanışmanı Kemal Ökem'in ismi konuşuluyor.

NE OLMUŞTU?

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine yönelik başlatılan ve 3 yıldır devam eden görüşmelerde önceki gün anlaşmaya varılmıştı.

İtalya'nın başkenti Roma'da yapılan görüşmede taraflar, Mavi Marmara saldırısı için 20 milyon dolar tazminat ödenmesi ve Gazze'deki durumun iyileştirilmesi konusunda mutabakata varmıştı.

İsrail’in Gazze’ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010’da düzenlediği saldırıda 9 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaydan sonra iki ülke ilişkileri kopmuştu.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler