HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye neden savaş istiyor?'

Le Figaro gazetesi önemli bir analiz yayınladı

Le Figaro, Türkiye’nin politikalarının sonucunda bölgede “izole” hale geldiğini, Suriye ihtilafına “karışmasında ise "bumerang etkisinin kaçınılmaz olduğunu” savunurken “Dış politikaları, artık taraflı olarak algılanıyor ve bunun Türkiye’nin bölgedeki ‘yumuşak gücü’ üzerinde feci bir etkisi var” iddiasında bulundu.

Ankara’nın Türkiye’nin, Suriye’ye müdahale edecek bir koalisyonda yer alacağını açıklamasından sonra Türk hükümetinin dış politikası yurt dışında değerlendirmelere konu oluyor. Fransız Le Figaro Gazetesi, Türkiye’nin izlediği dış politika nedeniyle halen bölgede “izole” olduğunu öne sürdü ve Türkiye’nin söz konusu müdahaleye katılarak “diplomatik gerilemesini durdurmak istediğini" iddia etti.

Le Figaro, Türkiye’nin müdahaleye ilişkin yaklaşımına dikkat çekerek girdiği haber analizinde “Ankara’nın diplomasisinin etkinliği, bölgede net biçimde gerileyerek Türkiye’nin bir zamanlar Osmanlıların kontrolü altında olan topraklarda ağırlıklı bir unsur olma iddiasını zedeliyor” yorumu yaptı.

“SIFIR SORUNDAN ‘SIFIR DOSTA”

Bu çerçevede Türkiye’nin “sıfır sorun” konseptinin “sıfır dost” konseptine geçtiği yönündeki eleştirileri de yansıtan gazete, Türkiye ile bölgesel hükümetler arasındaki “uzun çekişmeler listesi”nin bir örneği olarak Mısır ile yaşanan gerginliği üzerinde durdu.

Le Figaro, Ankara’nın Müslüman Kardeşlere verdiği “tam desteğin” Türk diplomasisindeki evrimi gösterdiğini savunarak “Suriye vakasında olduğu gibi Türkler bir iç ihtilafta taraf oluyor” görüşünü öne sürdü. Gazete şu savları da dile getirdi:

“Türklerin (ihtilafa) karışmasının bumerang etkisi kaçınılmaz. Dış politikaları, artık taraflı olarak algılanıyor ve bunun Türkiye’nin bölgedeki ‘yumuşak gücü’ üzerinde feci bir etkisi var. Ankara’nın ılımlılığı, 2008 yılında İsrail ile Suriye arasında gizli müzakereleri düzenlemek gibi diplomatik başarıları sağlamaya olarak verdiği dönem, artık sadece eski bir anıdır.”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler