HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye Peşmerge'ye zorluk çıkarmadı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçişi konusunda sorun olmadığını belirterek, “Her an geçişler olabilir” dedi.

'Türkiye Peşmerge'ye zorluk çıkarmadı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge güçlerinin Türkiye'den Kobani'ye geçişi konusunda konuştu.

Geçişle ilgili herhangi bir sorun olmadığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Şu anda siyasi olarak bir sorun yok. Geçişlerin yapılması konusunda da bir sorun yok. Her an geçişler olabilir” dedi.

Konuyla ilgili olarak Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve PYD arasında anlaşma olduğunu dav vurgulayan Çavuşoğlu, "ÖSO'nun Kobani'ye geçmesi konusunda PYD ile ÖSO arasında, kendi aralarında bir mutabakat sağlandı. Bu konuda da bir sıkıntımız yok. Türkiye de bu konuda gereken yardımı yapacaktır” diye konuştu.

HEM HAVADAN HEM KARADAN

Kobani'ye Türkiye üzerinden gidecek Peşmergelerle ilgili, Erbil'den de açıklama geldi. Merak edilen bazı ayrıntıların yer aldığı açıklamada, PYD'den Türkiye'ye yönelik suçlamayı boşa çıkaran ifadeler kullanıldı.

Anadolu Ajansı'na konuşan Hikmet, "Kobani'ye ağır silahlar gideceği için güzergah üzerinde uzun uzun müzakere edildi. Ancak Peşmerge iki yoldan da gidecek. Hem havadan hem de karadan" dedi.

Hikmet, "Peşmerge güçlerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. Gidiş için teknik aksaklıklar vardı. Şu an itibariyle gidişle ilgili bütün plan program tamamlanmış durumda. En kısa zamanda hareket edecektir" diye konuştu.

Hikmet, gönderilecek silahlara ilişkin ise "Kobani'ye gidecek silahların tamamı klasik ağır silahlardır. İçinde koalisyon güçleri tarafından Kürdistan bölgesine gönderilmiş silahlar yok" ifadesini kullandı.

"PEŞMERGE SAVAŞACAK"

Peşmerge'nin, Kobani'de sadece lojistik destek sağlayacağı yönündeki iddiaları da yalanlayan Hikmet, "Peşmerge'nin savaşçılara sadece eğitim vereceği ve lojistik destekte bulunacağı yönündeki iddialar doğru değil. Peşmerge, Kobani'de IŞİD'e karşı savaşacak" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE YARDIMCI OLDU"

"Türkiye hükümeti, bu konuda bize çok yardımcı oldu ve kolaylık sağladı" diyen Hikmet, şunları kaydetti:

"Onlardan yana hiçbir problemle karşılaşmadık. Türkiye, Peşmerge'nin, Kobani'ye güvenli ve sorunsuz bir şekilde gidebilmesi için elinden gelen bütün çabayı gösterdi."

PYD Başkanı Salih Müslim, dün Türkiye'yi suçlamıştı. Müslim, Peşmergenin üç gündür Kobani'ye gitmek için hazır olduğunu ama bunun gerçekleşmediğini söyledi. Müslim, gecikmenin Türkiye'den kaynaklandığını ileri sürdü.

'BUGÜN YOLA ÇIKIYORLAR'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Peşmerge Bakanlığı, Peşmergelerin havadan ve karadan Kobani'ye gideceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada 150 Peşmerge askerinin bugün ağır silahlarla donatılarak Kobani'ye geçeceğini ifade etti.

Açıklamada, Peşmergelerin Katyuşa roketatarlarının yanı sıra Amerikan yapımı uçaksavarlar ve toplar bulunduracağı kaydedildi. Yetkililer askerlerin havayoluyla ağır silahların ise kara yoluyla bölgeye gönderileceğini belirtti.

Perşmergelere 2 gün önce yola çıkmak için hazır hale gelirken, Türkiye ile yaşanan teknik sorunlardan ötürü, gidiş ertelenmişti. Kobani’ye gidecek olan peşmergelerin Katyuşa roketatarların yanı sıra yeni tip Amerikan yapımı uçaksavarlar ve 120, 150, 155, 57, 81 ve 82’lik topları kullanacağı öğrenildi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler