HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

‘Türkiye Suriyeli muhalifleri eğitecek’

İngiliz gazetesi Times, Cidde’de yapılan zirvede Türkiye’nin IŞİD’e yönelik saldırılara katılmayacağını belirtmesine rağmen Suriyeli muhalifleri üslerinde eğitmeyi kabul ettiğini yazdı.

‘Türkiye Suriyeli muhalifleri eğitecek’

Suudi Arabistan ve Ürdün de eğitim verecek.

İngiltere’nin saygın gazetesi Times, önceki gün Suudi arabistan’ın Cidde kentinde Arap ülkeleri ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin katılımı ile gerçekleşen zirvede Türkiye’nin Suriyeli isyancıları üslerinde eğitmeyi kabul ettiğini öne sürdü.
İkinci bir Suriye ordusu
Habere göre, Türkiye’nin yanı sıra Suudi Arabistan ve Ürdün de eğitim sözü verirken, IŞİD’e karşı mücadele edebilecek ikinci bir Suriye ordusu yaratılması amaçlanıyor.
Times gazetesi, ABD’nin istihbarat teşkilatı CIA’in daha önce gizlice Ürdün’de muhalif Özgür Suriye Ordusu’ndan 4 bin savaşçıyı eğittiğini hatırlatıyor. Haberde, şimdi bu eğitim programının, özellikle de üç ülkedeki üslerde yüzlerce muhalifin daha eğitilmesi ile genişletileceği belirtiliyor. Times’taki haberde, Türkiye’nin net bir şekilde muharip operasyonlara katılmayacağı ve topraklarından IŞİD’e saldırılar düzenlenmesine izin vermeyeceğini belirttiği de yer alıyor. Gazete ABD’nin yine de, Türkiye’ye güney sınırını IŞİD savaşçılarına ve örgüte finansman akışına kapatması yolunda baskı yapacağını belirtiyor.
Türkiye, zirve sonunda açıklanan Cidde Bildirgesi’ne imza atmamıştı. Bildirgede “Katılımcı ülkeler, uygun görülmesi halinde, IŞİD’e karşı bir askeri harekâta farklı şekillerde katılma konusunda uzlaştı” ifadesi yer alıyor. Türkiye’nin ise IŞİD’in elindeki 49 rehine nedeniyle muharip operasyonlara katılmak istemediği yorumları yapılıyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’e karşı stratejisinin adımlarından biri de IŞİD örgütü ile savaşan Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi ve teçhizat sağlanmasıydı.

20 ila 30 bin militanı var

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), Irak ve Suriye’de etki elde eden İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü militanlarının sayısına ilişkin tahminlerini güncelleyerek, örgütün söz konusu iki ülkede 20 bin ila 31 bin 500 savaşçı toplayabileceğini belirtti.

CIA Sözcüsü Ryan Trapani, daha önceki tahminlerinde ise bu sayının 10 bin olduğunu bildirdi. Yeni tahminin mayıs ile ağustos ayları arasındaki istihbarat raporlarını temel aldığını kaydeden Trapani, savaşçı sayısındaki artışın, “örgütün savaş alanlarındaki başarıları ve halifelik ilanı sonrasında geçen hazirandan bu yana daha güçlü biçimde eleman topladığını gösterdiğini” ifade etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler