HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye suyu kesti, PYD elektriksiz kaldı'

Türkiye'nin Fırat Nehri üzerinden Suriye'ye bıraktığı suyu kesmesiyle, Kobani ile Menbiç kenti ve birçok yerde elektrik sorununun yaşandığı iddia ediliyor.

'Türkiye suyu kesti, PYD elektriksiz kaldı'

Sputnik'e konuşan PYD Kobani Dış İlişkiler Sorumlusu Ewwas Eli, Türkiye'nin Atatürk Barajı'ndan Suriye'ye gelen suyu siyasi olarak kestiğini iddia etti.

Suriye'de bulunan Tışrin Barajı'ndaki su oranının azalması ve bundan ötürü Kobani ve Menbiç kentleri başta olmak üzere pek çok yerde elektrik kesintileri yaşanmasıyla ilgili olarak baraj yönetimi ve PYD'den açıklama yapıldı.

Tışrin Barajı yönetiminin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin Suriye’ye gelen Fırat suyunu kesmesi üzerine Tışrin Barajı’nın doluluk oranı düşmüş ve elektrik üretimi azalmıştır. Bu sebeple 23 Şubat 2017 tarihinden itibaren, Tışrin Barajı’ndaki elektrik istasyonu, barajdaki su oranı üretim için uygun düzeye gelene kadar üretime ara verilmiştir.”

PYD'li Ewwas Eli ise su kesilmesiyle ilgili Sputnik'e konuştu. Türkiye'nin Suriye'ye bıraktığı suyu kestiğini belirten Eli, şunları ifade etti:

"Kobani ve Menbiç ile çoğu yerin elektriği Tışrin barajı tarafından karşılanıyor. Baraj da su üzerinden çalışıyor. Barajın suyu Türkiye'den geliyor. Suyla ilgili uluslararası bir anlaşma var. Türkiye'deki Atatürk Barajı'ndan gelen su önce Suriye'ye, oradan da Irak'a gidiyor. Irak ve Suriye'nin bu gelen suda hakkı vardır. Suriye'de karışıklıklar çıkınca, Türkiye bu kanunu tanımamaya başladı. Türkiye bundan kaynaklı Fırat suyunu 1 ay tutuyor. Suyu tutuyor, tutuyor ve sonra birden bırakıyor. Bizim barajımız da küçüktür. Birden bırakılan suyu kaldıramıyor. Biz de mecburen barajımızı açıyoruz. Türkiye böyle iki üç defa suyu kapatıp bırakıyor. Suyun kesilmesiyle Kobani'de, Menbiç'te ve Sırrin'de elektrik sorunu yaşıyoruz. Günde en fazla 2 saatimiz oluyor. Mevcut suyla barajdaki suyu ancak 2 veya 3 saat çalıştırabiliyoruz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler