HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye'de özgürlük yolu giderek daralıyor"

Le Monde gazetesince 50 kadar akademisyen ve araştırmacı imzasıyla yayımlanan makalede Türkiye'de "özgürlüklerin yaygın biçimde hapsedildiği" ifade edildi.

PARİS(ANKA) - İstanbul'da Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da yargılandığı dava başlarken Fransa'da 50 kadar akademisyen ve araştırmacı imzasıyla Le Monde gazetesince yayımlanan makalede "Türkiye'de özgürlüklerinin yaygın biçimde hapsedildiği" ifade edildi. "Binlerce öğrenci hakkında da Kafka türü suçlamaların getirildiği" savunulduğu makalede, "Türkiye'de özgürlük yolu giderek daralıyor. Avrupa, acil olarak bu gerçeği görmeli" sözleri de kullanıldı.

Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde tarafından yayımlanan makalede "Türkiye, İslami muhafazakar AKP hükümetinin uzun süreli iktidarının sayesinde dünyanın geri kalan kısmının hayal edeceği bir büyüme hızını sergilerken bu tablonun diğer yüzü ise, artan biçimde alarm veriyor: egemen bir güç, üniversiteler, araştırmalar, öğrenciler ve gazeteciler üzerinde artan bir yargısal baskıyı yapıyor" savına yer verildi.

-"KAFKA VARİ SUÇLAMALAR ÇOK KAYGI VERİCİ"-

İmzacılar, Prof. Büşra Erşanlı hakkında getirilen suçlamaları sıraladıktan sonra "Bu tür Kafka vari suçlamalar"ın, binlerce öğrenciye yöneltilmesinin de çok kaygı verici olduğunu belirtirken halen 771 öğrencinin ile düzinelerce gazeteci ve yayıncının cezaevinde bulunduğunu da yazdı.

Bir uluslararası haber ajansını kaynak gösterilerek dünyada terörle suçlanan tutukluların üçte birinin Türk cezaevlerinde bulunduğu da iddia edildi ve Türkiye'de araştırma özgürlüğünün de kısıtlandığı savunuldu.

-DİPLOMATLAR VE ULUSLARARASI MEDYA, ÖZGÜRLÜKLERİN İHLALİNİ GÖRMEZLİKTEN GELİYOR"-

"Keyfi yargı kararlarının eşliğinde, özgürlüklere yapılan bütün bu saldırılar, AKP hükümetinin otoriter yönlerini ortaya koyuyor ve Türk sivil toplumunun neden geleceği konusunda kaygılandığını da izah ediyor" görüşlerinin de öne sürüldüğü makalede şu iddialara da yer verildi:

"Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'sinin, siyasi istikrarı ve ekonomik büyümesi ile Ortadoğu için model olduğunu söylemeye acele eden diplomatik çevreler ve uluslararası medya, kamu, siyasi ve entelektüel özgürlüklerinin ihlal edilmesini görmezlikten geliyor. Durum, AKP'nin 10 yıl önce müjdesini verdiği demokratikleşmeden uzaktır."

Makaleye "Türkiye'de özgürlüğü yolu giderek daralıyor. Avrupa, acil olarak bu gerçeği görmeli" çağrısıyla son verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler