HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'de yeniden dengeleme sona mı eriyor?

Türkiye'de bu hafta açıklanan Ocak ayı dış ticaret verileri, "Türkiye'de yeniden dengeleme sona mı eriyor?" sorularına yol açtı.

LONDRA(ANKA) - Ekonomi gazetesi Financial Times, "Sakar Bir Yeniden Dengeleme" başlığını kullandığı analizinde "Plan, teoride 10-10-10 ekonomiden 5-5-5 ekonomiye doğru geçmektir" dedikten sonra bir süre öncesine kadar ekonominin yüzde 10 veya daha yüksek bir hızla büyümesi, enflasyonun benzer bir oranda gerçekleşmesi ve cari açığının GSYH'a oranı olarak yüzde 10 düzeyinde olmasının Türk yetkilileri arasında "alarm" yarattığını ve "sürdürülemez" gibi göründüğünü belirterek şöyle devam etti:

"Bu nedenle enflasyon kontrol altına alınırken ve cari işlemler açığı sınırlandırılırken makul bir GSYH büyümesini koruma çabaları yapılıyordu. Bu nedenle ki aşağı yukarı yüzde 5 civarında bir büyüme, yüzde 5 enflasyon ve yüzde 5 cari açığı hedefleniyordu."

Nitekim geçen yıl, faiz oranlarındaki artışlar ve diğer bazı adımların etkisi ile önemli bir değişikliğin olduğunu kaydeden gazete "Mesele, Salı günü yayımlanan ticaret verilerinin yeniden dengelemenin sonuna geldiğini gösterip göstermediğidir" ifadesini kullandı.

Bazı analistlerin böyle bir kanıya ulaştıklarını belirten gazete, "sağlıklı bir dış ayarlamanın bu yılda lirayı desteklemeyeceği" yönündeki değerlendirmelerini de yansıttı.

İngiliz gazetesi, cari açığın yeniden büyüyeceği beklentilerine değinirken bu beklentilerin arkasındaki iki ana nedeni olarak da, büyüme hızlanırken ithalatın da daha hızlı artması ve altın ihracatının önemli ölçüde azalmasını gösterdi. Ayrıca, analizlerin, Ocak dış ticaret verilerinin "net altın ihracatının negatif" olduğunu gösterdiği, Şubat verilerinin de ABD'nin İran'a son yaptırımlarının etkisini yansıtabileceği yönündeki değerlendirmelerine de dikkat çekildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler