HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye`ye yolsuzluk endeksinde kötü not

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün hazırladığı Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde Türkiye bu yıl da düşüşünü sürdürdü. Türkiye Macaristan ve İspanya ile birlikte Avrupa'nın en kötü not alan ülkeleri arasında.

Türkiye`ye yolsuzluk endeksinde kötü not

Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün (Transparency International) 2015 yılına yönelik Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Türkiye Avrupa bölgesinde en çok gerileyen ülkeler arasında yer aldı.

Şeffaflık Örgütü'nün raporunda (İngilizce) Avrupa'da "Macaristan, Makedonya, İspanya ve Türkiye'de yolsuzluğun belirgin biçimde kötüleşmesinin endişe verici" olduğu söyleniyor.

Örgüt Türkiye ile ilgili yorumunda "sivil toplum alanlarının ve demokrasideki geriye gidişle yolsuzluğun arttığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Raporda, "Düşük not alan Macaristan, Polonya ve İspanya gibi çakılan Türkiye'de siyasetçiler ve yakın çevreleri giderek daha fazla devlet kurumlarını kendi iktidarlarını desteklemek için kullanıyor. Bu Balkanları da etkileyen bir eğilim" diyor.

168 ülkeyi kapsayan Endeks'te Türkiye 100 üzerinden 42 puan alarak 66. sıraya düştü. Türkiye 2013 yılında 53'üncü, 2014'de ise 62'inci sıradaydı. Endeks ülkelere 0 ile 100 arasında puan veriyor. Bir ülke ne kadar yüksek puan alırsa o kadar düşük yolsuzluk algısı olduğu anlamına geliyor.

Endeks'te ilerleme sağlayan ülkelerden biri de 11 sıra atlayarak 58'inci olan Yunanistan. Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve İngiltere de puanlarını arttıran ülkelerden.

Brezilya devletine ait petrol devi Petrobras skandalı nedeniyle da 69'uncu sıradan 76'ya düştü. Endeks'te ABD 16'ıncı, Rusya 119'uncu Çin ise 83'üncü sırada.

Yurtdışında yolsuzluk yapan ülkeler

Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde en iyi puanları alan üç ülke İskandinavya'dan.

Danimarka 91 puanla birinci, Finlandiya 90 puanla ikinci ve İsveç 89 puanla üçüncü oldu.

Buna karşın Şeffaflık Örgütü'ne göre yüksek puan alan ülkeler yurtdışındaki ticaretlerinde yolsuzluğa başvurabiliyor.

Örgüt'ün araştırmalarına göre Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'ne üye ülkelerin yarısı kendi şirketlerinin yurtdışındaki işlerinde rüşveti engelleme yükümlülüklerine uymuyor.

Listenin sonunda yer alan Angola, Sudan, Güney Sudan, Afganistan Kuzey Kore ve Somali gibi ülkeler aynı zamanda dünyada en az barışçıl ülkeler arasında yer alıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler