HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

UAEK: "İran yükümlülüklerini yerine getiriyor"

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiğini bildirdi.

VİYANA (AA) - UAEK tarafından her ay yenilenen raporda, "İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili gerekli adımları anlaşmaya uygun olarak attığı" kaydedildi. Raporda, P5+1 ülkeleri ile İran arasında 24 Kasım 2013'te Cenevre'de varılan ve 20 Ocak'ta yürürlüğe giren geçici anlaşmaya göre İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiği vurgulandı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında geçen ay gerçekleştirilen görüşmelerde, müzakerelerin 24 Kasım 2014'e kadar uzatılması kararlaştırılmıştı.

İran, nükleer faaliyetlerini elektirik üretmek ve bilimsel çalışmalar yapmak için gerçekleştirdiğini ileri sürüyor. Batı ise İran'ın nükleer faaliyetlerini atom bombası üretmek için yürüttüğünü ileri sürüyor. Bu yüzden İran'a ekonomik ambargo uygulayan Batı, İran'ın nükleer faaliyetlerinden vazgeçmesi halinde yaptırımların kaldırılabileceğini savunuyor.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında 24 Kasım 2013 tarihinde Cenevre'de varılan geçici anlaşmaya göre İran nükleer faaliyetlerini askıya alırken, Batı da uyguladığı ekenomik yaptırımları gevşetme kararı almıştı.

Taraflar arasında kapsamlı bir çözüme ulaşmak için Şubat 2014'de başlayan müzakereler, 20 Temmuz 2014'e kadar devam etti. Bu süreçte UAEK denetiminde nükleer faaliyetlerini durduran İran, uluslararası piyasalarda dondurulan 4,2 milyar dolar petrol gelirini elde etti.

Altı ay boyunca Viyana'da altı turlu gerçekleştirilen görüşmelerde, müzakarelerin 24 Kasım 2014'e kadar uzatılması kararlaştırldı. Bu dört aylık süreçte İran'ın uluslararası bankalarda daha önce dondurulan 2,8 milyar doları serbest bırakılacak.

UAEK Başkanı Yukiya Amano, geçen hafta İran'a gerçekleştirdiği ziyaretinde, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, İran Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Ali Ekber Salihi ile bir araya gelmiş ve Tahran ile UAEK arasında işbirliğinin olumlu yönde ilerlediğini açıklamıştı.

UAEK, 21 Temmuz 2014'te yayımladığı raporunda İran'ın nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun tamamını imha ettiğini bildirmişti.

AA

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler