HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna: 'Ayrılıkçılar 1200 tutsağı serbest bıraktı'

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların 1200 tutsağı serbest bıraktığını söyledi.

Ukrayna: 'Ayrılıkçılar 1200 tutsağı serbest bıraktı'

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların 1200 tutsağı serbest bıraktığını söyledi.

Poroşenko, tutsakların karşılıklı serbest bırakılmasını da içeren Cuma günkü ateşkes gereği bu adımın atıldığını belirtti. Devlet Başkanı açıklamayı son günlerde ayrılıkçıların havan topuna tuttuğu stratejik Mariupol kentine ziyareti sırasında yaptı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) bugünkü açıklamasında "sallantılı" olarak tanımlanan ateşkesin hala yürürlükte olduğu gözleniyor.

Stratejik Mariupol'a ziyaret

Ateşkes öncesinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar Ukrayna'nın doğusunda Mariupol'un hemen dışında geniş toprak parçalarının denetimini ele geçirmişti.

Poroşenko bölgeye yaptığı ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, kentin savunmasının tahkim edileceğini ve ilerlemeleri halinde ayrılıkçıların "ezici bir yenilgiye" uğratılacağını söyledi.

Mariupol, Rusya'nın Mart'ta ilhak ettiği Kırım yarımadasına giden yol üzerinde bulunan ve ayrılıkçıların güçlü olduğu Donetsk bölgesinde hala Ukrayna hükümetinin denetiminde olan son kent olarak stratejik bir önem taşıyor.

Rusya, doğudaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde bağımsız devlet kurmak isteyen ayrılıkçılara destek amacıyla asker gönderdiği yolundaki Ukrayna ve Batı iddialarını reddediyor.

Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalarda Nisan ayından bu yana 2600 kişinin öldüğü bildiriliyor.

AB'den muhtemel yeni yaptırımlar

Poroşenko, AGİT'in ateşkesin ihlal edildiği bölgelere gözlemci göndermesini talep etti. Bu arada Avrupa Birliği elçileri Moskova'ya yeni yaptırımlar uygulanması sorununu tartışmak üzere toplanıyor.

28 AB üyesi yeni yaptırımlar konusunda prensipte anlaşmış olmakla birlikte Finlandiya yaptırımların zamanlaması ve Rusya'nın alabileceği karşı tedbirler nedeniyle çekinceleri olduğunu açıkladı.

Diplomatlar yeni yaptırımların Rosneft, Transneft ve Gazprom gibi Rus petrol ve doğal gaz şirketlerini hedef alacağını belirtiyor. Rusya ise hava sahasını uluslararası uçuşlara kapatabileceği tehdidinde bulundu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler