HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna Başbakanı: “Rusya’nın amacı Ukrayna’yı bölmek”

Ukrayna'nın geçici Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, "Amaç Ukrayna'yı bölmek” dedi.

Ukrayna'daki kabine toplantısında konuşan ülkenin geçici Başbakanı Yatsenyuk, "Dün, Ukrayna'yı kurtaracak bir plan yaptık. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Arsen Avakov Kharkiv'e gitti. Başbakan Yardımcısı Vitaly Yarema, Donetsk Emniyet Güçleri'nin başına geçti” dedi.

Kharkiv'i kontrol altına aldıklarını söyleyen Başbakan Yatsenyuk, Luhansk ve Donetsk şehirlerinde de güvenliği sağlayacaklarını belirtti. Ukrayna'nın doğusundaki vatandaşlara seslenen Yatsenyuk, Donetsk ve Kharkiv karşıtı senaryoların uygulandığını söyledi. Rus ordularının hala Ukrayna sınırına 30 kilometre mesafede konuşlandığını kaydeden Yatsenyuk, yabancı orduların Ukrayna'ya girişlerine asla izin vermeyeceklerini vurguladı.

Doğu Ukrayna'da yapılan protestoların amacının "ülkeyi bölmek ve yabancı askeri kuvvetlerin ülkeye girişini başlatmak” olduğunu ifade eden Başbakan Yatsenyuk, Rusya'nın hedefinin Ukrayna'nın topraklarını kendi yönetimlerine katmak olduğunu söyledi. Yatsenyuk, ayrıca Doğu Ukrayna halkına birlik olma çağrısında bulundu.

Yapılan gösterilerin kaynağının Rusya hükümeti olduğunu dile getiren Yatsenyuk, "Kremlin yönetimi Ukrayna'yı bölmek için birçok politika izliyor. Bunun sebebi nüfusu büyük ve endüstrisi kuvvetli Ukrayna bölgelerini kendi kontrolleri altına almak istemeleridir” dedi.

Yatsenyuk, Rusya Başkanı Vladimir Putin'i doğrudan suçlamaktan kaçındı.

Ukrayna'da Avrupa Birliği ile anlaşma imzalamaktan kaçınan Rus yanlısı Cumhurbaşkanı Yanukoviç'na karşı Kasım ayında başlatılan gösterilerin alevlenmesi sonucu Yanukoviç, Şubat ayında ülkeden kaçmış ve Ukrayna'da Batı yanlısı geçici hükümet kurulmuştu. Çoğunluğunda Rusça konuşulan Ukrayna'nın doğusundaki şehirlerde ise geçici hükümet aleyhinde gösteriler başlamıştı. Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Ukrayna'nın doğusundaki tansiyon artmıştı. Dün ülkenin doğusundaki Donetsk kentinde yüzlerce gösterici hükümet binalarını işgal ederek binalara Rus bayrakları çekmişti. Yine doğudaki Kharkiv ve Luhansk kentlerinde de benzer gösteriler yapılmıştı. (İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler