HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna, Berlusconi'ye 3 yıl ülkeye giriş yasağı koydu

Ukrayna'ya bağlı iken Rusya'nın ilhak ettiği Kırım bölgesini Rus lider Vladimir Putin ile birlikte ziyaret eden eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Kiev yönetimi tarafından kara listeye alındı.

Ukrayna, Berlusconi'ye 3 yıl ülkeye giriş yasağı koydu

Ukrayna'ya bağlı iken Rusya'nın ilhak ettiği Kırım bölgesini Rus lider Vladimir Putin ile birlikte ziyaret eden eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Kiev yönetimi tarafından kara listeye alındı. Ukrayna, Berlusconi'nin 3 yıl boyunca ülkeye girmesini yasakladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile yakın dost olan Berlusconi, geçen hafta Rus lider ile birlikte Kırım'ı ziyaret etmişti. İki eski dost geçen cuma günü Kırım'daki İtalyan mezarlığının da dahil olduğu çeşitli anıtları gezmişti.

Halen İtalya'da muhalefetteki Haydi İtalya partisinin lideri olan Berlusconi'nin Kırım ziyareti "kişisel bir gezi" olarak açıklansa da Ukrayna'nın tepkisini çekmişti. Kırım'ın ilhakını tanımayan Ukrayna yönetimi, bu ziyaretin Ukrayna'nın ulusal egemenliğine saygısızlık teşkil ettiği açıklamasını yapmıştı.

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi de 14 Eylül'de aldığı kararla Berlusconi'nin ülkeye girişini yasakladı. Konsey'in, İtalyan basınında bugün yer alan açıklamasında "İtalyan vatandaşı Silvio Berlusconi'nin Ukrayna topraklarına girişi, devletimizin güvenliğini sağlamak amacıyla 3 yıllığına yasaklanmıştır" denildi.

'İşgal altındaki topraklar'

Açıklamada, Ukrayna'nın söz konusu ziyaretten haberdar edilmediği ve Berlusconi'nin bu hareketiyle AB politikalarını ve "işgal altındaki topraklara" girişlerle ilgili normları ihlal ettiği vurgulandı.

İtalyan basınındaki haberlere göre Ukrayna, Berlusconi'nin yanı sıra 34 yabancı gazeteciyi de kara listeye alarak ülkeye girişlerini muhtelif sürelerle yasakladı. Bu gazetecilerin arasında Rusya, İngiltere, Almanya, İspanya ve İsviçre vatandaşlarının da bulunduğu belirtildi.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakı AB, NATO ve BM gibi kurumların tepkisini çekmiş; AB ve ABD Moskova'ya karşı ekonomik yaptırım kararı almıştı.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler