HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna parlamentosu feshedildi

Rus yanlısı devrik lider Yanukoviç destekçisi çok sayıda parlamenter olduğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı, parlamentoyu feshettiğini açıkladı.

Ukrayna parlamentosu feshedildi

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 24 Temmuz'da parlamentodaki koalisyon dağılımından 30 gün sonra Ukrayna anayasasına dayanarak erken parlamento seçimi kararı aldığını açıkladı.

Ukraynalılara televizyondan hitap eden Poroşenko, parlamentoyu feshettiğini, erken seçimlerin 26 Ekim'de yapılacağını ilan etti. Poroşenko, Ukraynalıların yüzde 80'inin erken seçimden yana olduğunu hatırlatarak, "EuroMaydan Devrimi sırasında halkın istediği iktidarların temizlenmesinin, yasama organından başlanması gerektiğini" duyurdu.

Poroşenko, şu anda parlamentoyu oluşturan milletvekillilerinin 1.5 yıllık Yanukoviç rejiminin temeli olduğuna işaret ederek, Verhovna Rada'da çalışan milletvekillerinin birçoğunun ayrılıkçıları desteklediğini ifade etti.

2012'de yapılan son parlamento seçimlerinin demokratik olmadığını ve Avrupa standartlarına uymadığını savunan Poroşenko, 26 Ekim'de yapılacak erken seçimlerin demokratik, şeffaf ve adil olacağına güvence verdi.

Poroşenko, "seçimlerde demokratik güçlerin zaferinin, Donbas'ta (Donetsk) Ukrayna'nın zaferine bağlı süreçler" olarak niteledi.

Erken parlamento seçimleri "barış planınının bir kısmı olduğunu" hatırlatan Poroşenko, ana detayı Donetsk ile diyalogun düzenlemesi olduğunu vurguladı. Ancak şu anda Donetsk'te halkı temsil eden ve oradaki halktan sorumlu olan iktidar olmadığının altını çizen Devlet Başkanı Poroşenko, iki ay sonra Donetsk halkı tarafından seçilen kişilerin merkezi iktidarlarla görüşme hakkına sahip olacağını açıkladı.

Poroşenko, erken seçime rağmen şu anda parlamentoda çalışan milletvekillerin sorumluluklarına devam etmeleri gerektiğini vurguladı. Ayrıca şu an geçerli olan parlamentodan AB ile imzalanan ortaklık anlaşmasının onaylanmasını beklediğini açıkladı. (AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler