HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'da ‘antiterör’ operasyonu başladı

Ukrayna’nın geçici devlet başkanı Oleksander Turçinov, ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara karşı “anti-terör operasyonu” başlatıldığını açıkladı.

Ukrayna'da ‘antiterör’ operasyonu başladı

Ukrayna'nın geçici devlet başkanı Oleksander Turçinov, ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılara verdiği sürenin dolmasının ardından "anti-terör operasyonu” başlatıldığını açıkladı.

Operasyon Donetsk bölgesinin kuzeyinde yapılıyor.

Turçinov, parlamentoya yaptığı açıklamada operasyonunun kademe kademe ve sorumlu bir tutumla devam ettirildiğini söyledi ve "Operasyonun amacı, Ukrayna vatandaşlarını korumak, terörü ve ülkemizi bölme girişimlerini durdurmak” dedi.

Ülkenin doğusundaki yaklaşık 10 kentte kamu binaları Rus yanlısı silahlı grupların işgali altında. Donetsk kentindeki kamu binalarındaki işgal bir haftadan bu yana sürüyor.

Geçici devlet başkanı Oleksander Turçinov, ayrılıkçı gruplara, işgal ettikleri resmi binaları boşaltmaları için Pazartesi sabahına kadar süre vermiş, aksi halde Kiev hükümetinin güç kullanacağı uyarısında bulunmuştu.

ABD'den Rusya'ya çağrı

Krizi yakından takip ABD ve Rusya'nın liderleri Pazartesi günü telefonda Ukrayna'daki son durumu görüştü.

ABD Başkanı Barack Obama, Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i Ukrayna'daki Rusya yanlısı göstericiler üzerindeki etkisini kullanmaya çağırdı.

Beyaz Saray Obama'nın Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmaya çalışan silahlı Rusya yanlışı ayrılıkçılara Moskova hükümetinin destek vermesinden ötürü derin kaygı duydugunu açıkladığını belirtti.

Putin ise Ukrayna'daki gösteriler ile ilgili olarak Rusya'nın müdahalesi olduğu yönündeki iddiaları yalanladı.

Kremlin'den yapılan açıklamada ise Ukrayna'daki olayların sorumlusunun "Rusya'nın ve Rusça konuşan topluluğun çıkarlarını yadsıyan Kiev'deki aciz yönetim" olduğu belirtildi.

Rusya, olası bir operasyona yönelik, on binlerce askerini Ukrayna sınırına yığmış durumda.

AB dışişleri bakanları da Ukrayna krizini görüşmük için dün bir araya geldi.

Bakanlar toplantı sonrasında yaptıkları açıklamada, AB'nin yaptırım hedefindeki isim listesinin genişletilebileceğini ifade etti.

AB dışişleri bakanları ayrıca 'mal varlıkları dondurulacak ve vize yasağı getirilecek kişiler' listesini genişletme kararı aldıklarını duyurdu.

Ukrayna'ya yardım

Bakanlar Ukrayna'ya yaklaşık 1 milyar euro ekonomik destek verilmesi kararını da onayladı.

Ayrıca AB ülkeleri, Ukrayna'nın AB'ye ihraç ettiği ürünler için uygulanan gümrük vergisinin de 'geçici olarak düşürülmesi veya kaldırılması' planına destek çıktı.

Washington'da bir araya gelen ABD Hazine Bakanı Jacob Lew ve Ukraynalı mevkidaşı Oleksander Şalapak'ın görüşmesi sonunda ABD, Ukrayna ile 1 milyar dolar kredi garantisi anlaşması imzaladı.

Ukrayna'nın 'güç kullanılacağı' uyarısına aldırmayan Rusya yanlıları dün gündüz saatlerinde ülkenin doğusundaki Horlivka'da bir karakolu işgal etti.

Ukrayna geçici devlet başkanı Oleksander Turçinov, Rusya yanlısı silahlı gruplara işgal ettikleri resmi binaları boşaltmalı için Pazartesi sabahına kadar süre vermiş, aksi halde Kiev hükümetinin güç kullanacağı uyarısında bulunmuştu.

Turçinov ayrıca, binaların boşaltılmaması halinde "geniş çaplı bir terörle mücadele operasyonu başlatacaklarını" söylemişti.

Turçinov bu operasyona, BM'nin de destek vermesi çağrısında bulunmuştu.

Fakat BM'nin daimi üyesi Rusya'nın veto hakkı bulunduğundan BM'nin Ukrayna'nın bu çağrıya olumlu yanıt vermenin mümkün olmadığı görüşü dile getiriliyor.

Referandum tartışması

Turçinov, Rusya'nın 'saldırgan' tutumunu sert bir dille eleştirip 'ulusal referanduma' gidilmesine de yeşil ışık yaktı.

Geçici devlet başkanı, protestocuların taleplerinden biri olan referandum düzenlenmesine Kiev'in "karşı olmadığını" söyledi.

Fakat Turçinov, göstericilerin 'bölgesel referandum' talebine karşılık 'ulusal referanduma gidilmesi' fikrine destek çıkıyor.

Kiev ve Ukraynaca konuşulan bölgeler federal yapıya geçiş düşüncesine karşı çıktığı için ulusal referandumun da sonucunun belirsiz olacağı belirtiliyor.

Turçinov,"Ulusal referanduma gidilmesine karşı değiliz. Ukrayna halkının çoğunluğunun bölünmez, bağımsız, demokratik ve birleşik bir Ukrayna'ya destek vereceğinden eminim" diye konuştu.

Geçici devlet başkanı Turçinov, Moskova'yı da eleştirip "Bu Ukraynalılar arasındaki bir sorun değil, Rusya Federasyonu'nun ülkemize karşı artık gizli olmayan bir saldırısıdır" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, Ukrayna'nın bölünmesinin Rusya'nın çıkarına olmadığını, Moskova'nın tüm vatandaşlarını Kiev hükümeti tarafından eşit muamele görmesini istediğini ifade etti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler