HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'da ateşkes ilan edilmesi

Ukrayna'nın doğusundaki krizin çözümüne yönelik oluşturulan Üçlü Temas Grubu'nun bugün Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen toplantısı sona erdi.

KİEV (AA) -Ukrayna hükumet ile "Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri" liderleri arasında ateşkes ilan edilmesine ilişkin protokolün imzalandığı toplantının ardından basına açıklama yapan Ukrayna'nın eski Devlet Başkanı Leonid Kuçma, ülkenin doğusuna ulaşacak ilk insani yardımın yarın yola çıkacağını duyurdu.

Kuçma, taraflar arasında bazı meselelerin çözümü için çaba gösterecek çalışma grubunun 8 Eylül'e kadar oluşturulacağını da bildirdi.

Rusya adına toplantıya katılan Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Mihail Zurabov da yardım konvoyunun Kızılhaç himayesi altında yola çıkacağını ifade ederek bir sonraki insani yardımın ise birkaç gün sonra Rusya'dan demiryoluyla gönderileceğini belirtti.

Belarus'un başkenti Minsk'te bir araya gelen "Ukrayna-Rusya-AGİT" Üçlü Temas Grubu toplantısına katılan Ukrayna'nın eski devlet Başkanı Leonid Kuçma, Rusya'nın Minsk Büyükelçisi Mihail Zurabov ve "Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri" yetkilileri, bugün saat 18.00 itibarıyla ateşkesin ilan edilmesi ve rehinelerin değişimine ilişkin ön protokol imzalamış, bunun ardından Devlet Başkanı Petro Poroşenko da Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne saat 18.00 itibarıyla ateşkes emri verdiğini açıklamıştı.

- Ateşkes protokolü

Ukrayna Devlet Başkanının doğudaki krizin çözümünden sorumlu Temsilcisi İrina Geraşenko, yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, Minsk'te imzalanan ateşkes protokolünün maddelerinin detayları hakkında bilgi verdi. Geraşenko, uzlaşma protokolünün esas maddesinin ateşkes ilan edilmesi olduğunu kaydederek diğer iki önemli maddenin, tarafların ateşkese uyup uymadığının AGİT tarafından gözlemlenmesi ve sınır ihlali yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesi olduğunu belirtti.

Geraşenko, şöyle konuştu:

"Çünkü Rusya-Ukrayna sınırından silah ve askeri teçhizatın girmemesi gerekiyor. Ayrıca Ukrayna topraklarındaki yasa dışı yabancı çeteler ve askeri araçların da çekilmesi gerekiyor."

Barış protokolünün dördüncü maddesinin ise tüm rehinelerin serbest bırakılması olduğunu vurgulayan Geraşenko, "Tüm rehinelerin serbest bırakılması gerekiyor. Bu sürecin 7 günde tamamlanacağına inanıyoruz" dedi.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler