HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'da gerilim tırmanıyor

Ukrayna adım adım iç savaşa gidiyor. Ülkenin güvenlik güçleri Rus yanlılarına karşı operasyon başlattı. Çatışmaların şiddetinin artmasından korkuluyor. BM ise gelişmeler üzerine acil toplandı.

Ukrayna'da gerilim tırmanıyor

Ukrayna'da gerilim tırmanıyor. Ukrayna'da Güvenlik güçleriyle Rusya yanlıları arasında çıkan çatışmalarda can kayıpları yaşandı. Kente yönelik anti-terör operasyonu hazırlığı yapan Kiev yönetimi Rus yanlılarına 09.00'a kadar süre verdiğini açıkladı. BM ise gelişmeler üzerine acil toplandı.

Kiev yönetimi, ülkenin doğusunda devlet kurumlarını ele geçiren Rusya yanlılarına karşı operasyon başlattı. Çatışmalarda iki tarafta da can kayıpları yaşandığı gelen bilgiler arasında.

Rus yanlıları Slavyansk kentindeki polis merkezini ele geçirmiş, kentin girişine de barikat kurmuşlardı. Ukrayna'nın doğusundaki en az 4 kentte daha bazı polis karakolları ve resmi binaları Rus yanlılarınca ele geçirilmiş durumda.

09.00'A KADAR SÜRE

Öte yandan Ukrayna yönetiminin de silahlı gruplara karşı sert bir müdahale hazırlığında olduğu belirtildi. Devlet Başkanvekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov ordunun da katılımıyla geniş çaplı bir anti-terör operasyonu başlatılacağını açıkladı.

Rusya yanlılarına sabah 09.00'a kadar süre verildi. Kent halkından evlerinden çıkmamaları ve şehir merkezine gitmemeleri istendi.

Yaşananlardan Rusya'yı sorumlu tuttan Turçinov, Moskova'nın Kiev'e karşı savaş yürüttüğünü söyledi. Kremlin ise operasyon kararının suç olduğunu belirtti.

BM ACİL TOPLANDI

Gelişmelerin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ilerleyen saatlerde Ukrayna konusunda acil toplandı.Ancak toplantıda uzlaşma sağlanamadı.

Rusya, Ukrayna'yı ülkenin doğusunda güç kullanmaması konusunda uyardı. Toplantıda Rusya'nın BM Elçisi, Kiev yönetimine ‘hakiki bir dialog’ başlatma çağrısında bulundu. Ukrayna temsilcisi ise Rusya'yı ülkenin doğusunda yapay bir kriz yaratmakla suçladı.

RUSYA KİEV'İ UYARDI

Rusya, Kiev yönetimini ülkenin güneyindeki Rusya yanlısı göstericilere karşı güç kullanmamaya çağırdı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin özel oturumunda Rusya'nın büyükelçisi Vitaliy Çurkin, Kiev yönetimine gerçek diyalog sürecini başlatma çağrısı yaptı. Fakat Ukrayna'nın BM nezdindeki büyükelçisi Yuriy Sergeyev ülkesinin doğusundaki krizin yapay olarak Rusya tarafından yaratıldığını söyledi.

CANLI KALKAN İDDİASI

Öte yandan, Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov şok bir iddia ortaya attı. Avakov, “Ayrılıkçılar kendilerini insan kalkanıyla savunmaya başladı” diyerek sivillerin canlı kalkan olarak kullanıldığını öne sürdü. Operasyon talimatı, daha önce Kırım’da görülen, otomatik silahlı ‘yeşil üniformalılar’ın ülkenin doğusunda, Rus kökenlilerin çoğunlukla bulunduğu Donetsk bölgesinde cumartesi günü görülmesinden sonra verildi. Zira, bir süredir Ukrayna’dan ayrılarak Rusya’ya katılmak isteyenlerin eylem düzenlediği bölgede, bayraksız, üniformalı ve maskeli adamlar, Slavyansk kasabasında güçlendi. Öte yandan Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’da Rus ve Kiev yanlıları arasında şiddet olayları patlak verdi.

YANUKOVİÇ ORDUDAN "SUÇLU YÖNETİMİN" EMRİNE UYMAMASINI İSTEDİ

Ukrayna'nın devrik Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya’nın Rostov kentinde düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’nın iflasa doğru gittiğini, aşırı milliyetçi grupların diktatörlüğündeki bir ülkeye Ukrayna halkının asla izin vermeyeceğini belirtti.

Yanukoviç, Ukrayna ordusundan “suçlu yönetimin” emirlerine uymamasını istedi ve Ukrayna’da yaşananlardan sorumluların yargılanacağı uyarısında bulundu. Ukrayna’da yaşanan gelişmelere ABD’nin doğrudan müdahil olduğunu savunan Yanukoviç, “Onlar ülkede bir iç savaşın başlamasının sorumluluğunu taşır” suçlamasında bulundu. Yanukoviç, CIA Direktörünün Kiev’i ziyaret ettiğini, geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, İçişleri Bakanı ve diğer güvenlik görevlileri ile de görüştüğünü iddia etti.

NATO'DAN AÇIKLAMA

Bu arada NATO, bölgedeki gelişmelerden kaygı duyduğunu açıkladı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen açıklamasında "Rus silahları taşıyan ve Kırım'ın gayrimeşru ve yasa dışı olarak ele geçirilmesi sırasında Rus birliklerinin giydiği rütbe işareti olmayan üniformalar içindeki grupların yeniden ortaya çıkması vahim bir gelişme" dedi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler