HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'da sular durulmuyor

Ukrayna'nın doğusunda tansiyon düşmüyor. Ukrayna birliklerin Rus yanlısı isyancılara karşı başlattığı operasyondan ilk can kaybı haberi geldi.

Ukrayna'da sular durulmuyor

Ukrayna'nın doğusundaki birçok kentte Rusya yanlılarının hükümet binalarındaki işgali sürüyor. Slavyansk kentinde dün, Rusya yanlısı göstericilerin polis merkezini kuşatması sonrası bugün güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 1 güvenlik görevlisinin öldüğü 5 güvenlik görevlisinin ise yaralandığı bildirildi.

Rusya yanlısı silahlı grup, polis ve güvenlik güçlerine ait merkezlerde kontrolü ele geçirdi. Grubun, binada bulunan silahlara da el koyduğu ve Rusya yanlılarına dağıttığı belirtiliyor.

Bu gelişmelerin ardından Interfax haber ajansı, Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov'un, Sloviansk'ta yaşayan sivillere şehir merkezini terk etmeleri, apartmanlardan çıkmamaları ve pencerelerden uzak durmaları uyarılarını yaptığını duyurdu.

Donestk'te de polis merkezinin kontrolü Moskova yanlılarına geçti. Binaya Rus bayrağı çekildiği belirtildi.

Kiev yönetimi gelişmelere tepkili. Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, bu tarz girişimlere tepkilerinin sert olacağı uyarısında bulundu. Kırım'ın Rusya'ya katılmasının ardından, Ukrayna'nın doğusundaki 3 kentte Rusya yanlısı gruplar hükümet binalarını işgal ederek, referandum talebinde bulunmuştu.

Ukrayna operasyon başlattı

Ukrayna güvenlik güçleri ise Cumartesi günü doğudaki Sloviansk kentinde polis karakolunu ele geçiren Rusya yanlısı silahlı kişilere karşı operasyon başlattı.

İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Facebook sayfasında "terörle mücadele operasyonuna tüm güvenlik birimlerinin" katıldığını belirtti.

Rusya, Doğu Ukrayna'da güç kullanılmasının bu hafta sonunda krize çözüm amacıyla başlaması planlanan görüşmeleri baltalayacağı uyarısında bulundu. ABD, Ukrayna'daki olayları Rusya'nın kışkırttığını söylüyor. Kremlin iddiayı reddediyor.

İlk can kaybı

Öte yandan, Ukrayna yönetiminden "terörle mücadele operasyonu" sırasında ilk can kaybı açıklaması yapıldı.

Operasyon sırasında kasaba girişindeki iki kontrol noktasının Rusya yanlısı silahlı çetelerden temizlendiğini açıklayan Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, “İki taraftan da can kaybı var. Bizden 5 güvenlik görevlisi yaralanırken bir arkadaşımız da hayatını kaybetti. Karşı taraftan imha ettiğimiz terörist sayısının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Ancak geri çekilen teröristler ölenleri de beraberinde götürdükleri için tam sayı veremiyorum” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı kaçtı

Bu arada dün Rusya yanlısı silahlı gurupları desteklediğini açıklayan ve Slavyansk kasabasında Rusya’ya bağlanma referandumu yapmaya kararlı olduklarını duyuran kadın Belediye Başkanı Nelya Ştepa’nın kasabadan kaçtığı bildirildi.

NATO'dan açıklama geldi

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'nın doğusunda gerilimin daha da tırmanmasından son derece endişeli olduğunu ifade etti.

Rasmussen, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Kırım'ın "yasa dışı ve gayrimeşru şekilde ele geçirilişinde" Rus birliklerince giyilen türden rütbe işaretlerinin olmadığı üniformalar giyen, özel Rus silahlarıyla donanmış insanların yeniden ortaya çıkmasının vahim bir gelişme olduğunu belirtti.

Rusya yanlısı ayrılıkçıların, egemen bir devlet olan Ukrayna'yı istikrarsızlaştırma amacıyla planlı bir şiddet kampanyası yürüttüklerini gördüklerini kaydeden Rasmussen, Rusya'ya, özel güçler de dahil olmak üzere Ukrayna sınırındaki güçlerini çekme çağrısı yaptı.

Rasmussen, "Herhangi bir bahaneyle daha fazla Rus askeri girişimi, sadece Rusya'nın uluslararası izolasyonunu derinleştirecektir" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler