HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'daki gelişmeler

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, ülkedeki durumun istikrara kavuşmasının 2 yıl süreceğini belirtti.

Başbakan Yatsenyuk, ulusal televizyon kanalına yaptığı açıklamada, zorlukların sadece güçlü olanlara verildiğini ifade ederek, "Ben geleceğe güvenle bakıyorum. Ülkedeki durumun istikrara kavuşması için 2 yıl gerekiyor. Biz bunu yaparız" dedi.

Yatsenyuk, hükümetin, Ukrayna'nın başarılı olması ve halkın geleceğe güvenle bakması için gereken her şeyi yapacağını kaydetti.

Ukrayna'nın Rusya dahil tüm ülkelerle iyi ilişkiler içerisinde olması gerektiğini söyleyen Yatsenyuk, ancak Rus ortaklarının ilişkilerin gelişmesine imkan vermediğini ifade etti.

Ülkede olup bitenlerin tedirginlik yarattığını belirten Yatsenyuk, buna rağmen Ukraynalıların geleceğe güvenle bakmalarının çok önemli olduğunu vurguladı.

Yatsenyuk, ülke sınırında Rus tankları ve askeri birliklerinin yığıldığı, Kırım'ın işgal edildiği, Ukrayna'da üretilen ürünlerin rahatça ihraç edilerek Rusya'da satışa çıkarılması gerekirken, buna imkan verilmediği bir dönemde, insanları sakinleştirmenin kolay olmadığına işaret etti. Yatsenyuk, tüm bunlara rağmen Ukrayna ve Rusya hükümetleri arasında belirli bir diyaloğun olduğunu dile getirdi.

Yatsenyuk, şöyle devam etti:

"Rus komşularımızdan bazı sorulara cevap istiyorum: Rusya'nın amacı nedir? Rusça konuşan halkı korumak mı? Ben henüz, Rusça konuştuğu için korunması gerektiğini söyleyen tek Rusça konuşan Ukraynalı görmedim. Belki bu tür durumlar vardır. Varsa bu duruma tepki göstermeye hazırım. Belki başka bir amacı vardır? Bu amaç, Kırım'da olduğu gibi, bizim topraklarımıza gelmek ve çalmak mı?"

Başbakan Yatsenyuk, Kırım'ı işgal edenlerin Ukrayna halkından özür dileyeceğine ve Ukrayna'nın Kırım'ı yeniden kendisine bağlayacağına inandığını söyledi.

- Yatsenyuk, Donetsk'te temaslarda bulundu

Bu arada Yatsenyuk, Başbakan Birinci Yardımcısı Vitaliy Yarema, İçişleri Bakanı Arsen Avakov ve diğer hükümet üyeleriyle Rusya yanlısı gösterilerin devam ettiği Donetsk'te bir toplantıya katıldı.

Donetsk'in önde gelenleriyle yapılan görüşmede konuşan Yatsenyuk, Ukrayna'nın bölünmez bütünlüğüne vurgu yaparak, vatandaşların, merkezi ve yerel yönetime etki ettiğini hissedebilmesi için gereken her şeyin yapılması gerektiğini kaydetti.

Hükümetin sadece bölgelerin değil, her vatandaşın fikrini dinlemeye hazır olduğunu söyleyen Yatsenyuk, ayrıca merkezi yönetim yetkilerinin yerel yönetime verilmesinden yana olduklarını vurguladı.

Yatsenyuk, ülkenin parçalanmaması için dil meselenin öncelikli konulardan biri olması gerektiğini, bundan dolayı Rus dilinin hiçbir zaman sınırlandırılmayacağını sözlerine ekledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler