HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeler

BM'den, Ukrayna'nın doğusunda 15 Nisan ile 20 Haziran arasındaki olaylarda, arasında sivillerin de olduğu 423 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) -BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna'nın talebi üzerine ülkenin doğusundaki gelişmeleri değerlendirmek için toplandı. Toplantıya videokonferans yöntemiyle bağlanan BM İnsan Hakları'ndan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ivan Simonoviç, Ukrayna tarafından ilan edilen ateşkes ve barış planının olumlu adımlar olduğunu söyledi.

Ukrayna'daki insan hakları ve insani duruma ilişkin son yayınladıkları rapora atıf yapan Simonoviç, rapordan sonra durumun daha da kötüleştiğini belirterek "Yerel kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre 15 Nisan ile 20 Haziran arasında 423 kişi öldürüldü" dedi.

Silahlı grupların saflarına yeni savaşçı katmaya devam ettiklerini, bu grupların insan kaçırma ve alıkoyma eylemlerinin giderek artış gösterdiğini vurgulayan Simonoviç, "Kanunsuzluk yayılmaya devam ediyor. Silahlı grupların insan hakları ihlalleri ve işledikleri suçlar artıyor" diye konuştu.

Hükümetin düzenlediği operasyonlarda da orantısız güç kullanıldığı tespitini yapan Simonoviç, bunun sivil kayıplara sebep olduğunu ve halkın bu nedenle evlerini terk ettiğini anlattı.

-İç göçler artıyor-

Simonoviç, yerlerinden olan sivillere ilişkin de bilgi verdiği konuşmasında, "Korku ya da sosyoekonomik sorunlar nedeniyle ülke içinde yerlerinden olan kişi sayısı 46 bin 100'ü geçti. Bu rakamın 11 bin 500'ü Kırım'dan geri kalanı ise ülkenin doğusundan. Ancak ulaşılamayan bölgelerdeki göçlerle bu rakam çok daha yüksek olabilir" dedi. Toplantıda konuşan BM siyasi İşler yetkilisi Taye-Brook Zerihoun da siyasi uzlaşma çalışmalarına ilişkin sunum yaptı.

Ukrayna hükümetinin ilan ettiği ateşkese vurgu yapan Zerihoun, Putin'in parlamentodan, Ukrayna'ya asker gönderme yetkisinin geri alınmasını istemesini de olumlu bir gelişme olarak not ettiklerini belirtti.

Zerihoun, yaklaşık bir ay önce kaçırılan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin halen bırakılmadığını da gündeme getirerek BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, gözlemcilerin bir an önce salıverilmesi çağrısını yineledi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler